Depozitul din Ilfov a trimis carne de cal in sapte resturante din Romania
O parte din carnea de cal etichetata drept carne de vita a fost trimisa de la depozitul din judetul Ilfov la sapte restaurante si unitati de tip fast-food.
Produsele respective nu au mai fost gasite la aceste unitati, intrucat au fost achizitionate cantitati mici, de trei-patru kilograme.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Mihai Turcanu, a declarat ca, potrivit listei de distributie de la depozitul din judetul Ilfov unde a fost gasita carne de cal etichetata drept carne de vita, cantitati din lotul respectiv au auns in unitati din industria alimentara.
Unitatile respective au fost verificate de inspectorii ANSVSA, care au constatat ca acestea au achizitionat cantitati mici de carne de la depozitul din Ilfov, respectiv aproximativ trei-patru kilograme pe fiecare unitate, acestea nemaifiind gasite, a precizat Mihai Turcanu.
Presedintele ANSVSA a precizat ca in depozitul din Ilfov a fost gasita carne congelata etichetate drept "vrabioara de vita", probele ridicate in urma verificarilor indicand faptul ca este carne de cal. Turcanu a mai spus ca se fac verificari pentru a se stabili daca din punct de vedere microbiologic aceasta carne are probleme.
Totodata, Mihai Turcanu a spus ca au fost sesizate Politia Ilfov si Politia Alba, pentru a se verifica de unde provine carnea, existand posibilitatea ca aceasta sa fi fost adusa ilegal in unitatea de depozitare. Carnea gasita in depozitul din judetul Ilfov a fost sechestrata, firma fiind sanctionata si totodata fiind suspendata activitatea acesteia pana la solutionarea problemelor.
Mihai Turcanu a precizat ca in Romania sunt 35 de unitati autorizate pentru taierea cailor. El a mai spus ca ar putea fi probleme la produsele din carne de cal doar daca taierea se face in alte unitati decat cele autorizate.
Gheorghe Feneser, prefectul judetului Alba, a declarat pentru gandul ca societatea comerciala de unde provin pachetele de carne se afla in Blaj si se numeste Ady Salve. Carnea provine insa din abatoare din Botosani si Bucuresti, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vandut mai departe, spune prefectul.
Problema descoperita de inspectorii sanitar-veterinari a fost etichetarea carnii, in sensul ca erau etichetate legal doar lazile, nu si pachetele cu carne.
"In lazile care contin carne se gasesc cate 10 pachete. Legea spune ca pe fiecare pachet trebuie sa fie eticheta. Ei pun eticheta doar pe cutie, apoi fac xerocopii dupa original si pun pe fiecare pachet, pentru ca cel care cumpara carnea la pachet sa stie ce contine. Am trimis Politia si Garda Financiara, carnea a fost retrasa de la comercializare si depozitata la -20 de grade Celsius", a spus prefectul de Alba pentru gandul.
Firma din Blaj distribuia carne in restaurante si depozite.
Carne de cal etichetata drept "vrabioara de vita" a fost gasita intr-un depozit din judetul Ilfov, de catre inspectorii ANSVSA, care au stabilit ca aceasta provine de la un depozit frigorific din Alba si au dispus retragerea produselor care au fost distribuite catre comercianti.
In urma dispozitiilor presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) de verificare a unitatilor care comercializeaza, proceseaza, depoziteaza si comercializeaza carne, in 13 februarie a fost recoltata o proba de "vrabioara de vita", de la o societate comerciala din judetul Ilfov, a precizat institutia, miercuri, intr-un comunicat de presa.
Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara a emis marti buletinul de analiza prin care se confirma ca proba a fost pozitiva pentru carne de cal si negativa pentru carne de bovine si caine.
Ca urmare, conform procedurilor, ANSVSA a initiat alerta in sistemul rapid de alerta, a mai precizat institutia.
Totodata, reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Ilfov au verificat marti societatea comerciala de la care a fost recoltata proba si au identificat loturile din care provine carnea, stabilindu-se ca aceasta a fost trimisa de la un depozit frigorific din judetul Alba.
Intreaga cantitate de produse din lotul incriminat a fost sechestrata si au fost dispuse masuri de retragere a carnii din piata conform listei de distributie. In timpul investigatiilor, administratorul depozitului a recunoscut ca produsele erau etichetate cu cu etichete false, fiind folosite numele sau datele unor unitati autorizate.
Inspectorii ANSVSA au solicitat modele de etichete de la cele doua posibile unitati de origine. Acestea au fost comparate cu etichetele aplicate pe produsele analizate, fiind identificate diferente semnificative.Suspectand o posibila frauda, conducerea ANSVA a anuntat si Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar presedintele ANSVSA, Mihai turcanu, a contact Prefectura judetului Alba, solicitand sprijinul pentru desfasurarea anchetei.
"In legatura cu speculatiile privind implicarea unui abator administrat de tatal presedintelui ANSVSA, precizam ca acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor. Avand in vedere ca rezultatele de laborator au indicat ca produsul analizat este carne de cal, speculatiile aparute in mass-media nu se justifica", se mai arata in comunicat.
Presa a relatat ca abatorul de la care provine carnea ar fi Florea Carn din Dracsani, judetul Botosani, care apartine lui Florea Turcanu, tatal presedintelui Consiliului Judetean Botosani, Florin Turcanu, si al presedintelui ANSVSA, Mihai Turcanu.
ANSVSA a precizat ca lotul de carne gasit in depozitul din Ilfov era destinat consumului pe piata nationala, si nu comertului intracomunitar, astfel ca "nu se poate face vreo legatura intre cazul izolat din Ilfov si situatia din alte tari membre ale Uniunii Europene".
Ministrul Agriculturii a declarat miercuri, in legatura cu carnea de cal etichetata drept carne de vita gasita intr-un depozit din Ilfov, ca este imposibil sa nu fie depistate neregulile, precizand ca angajamentul fata de consumator este: "Toleranta zero pentru frauda sau nereguli!"
"Controalele noastre isi arata eficienta. Este imposibil sa nu depistam neregulile acolo unde acestea exista. Din pacate, mai sunt si persoane iresponsabile care nu inteleg ca acolo unde depistam fraude, inchidem unitatea. Angajamentul nostru fata de consumatorul din tara si din afara ei e foarte clar: Toleranta zero pentru frauda sau nereguli!", a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
La jumatatea lunii ianuarie, autoritatile irlandeze au depistat carne de cal in produse congelate care ar fi trebuit sa contina vita, comercializate in Marea Britanie si Irlanda. Furnizorul carnii pentru aceste produse, compania franceza Spanghero, a indicat ca a luat carnea din doua abatoare din Romania - Doly Com din Botosani si CarmOlimp din Brasov.
Verificarile desfasurate de autoritatile Romane au aratat ca, din cele doua abatoare, care produc carne de cal pentru export, produsul a plecat etichetat corect. Totodata, ancheta din Franta a relevat ca societatea Spanghero se face vinovata de schimbarea etichetelor. Intre timp, a fost descoperita carne de cal in produse ce trebuiau sa contina vita, conform etichetarii, in intreaga Europa.
Dupa ce Guvernul de la Paris a anuntat ca firma franceza Spanghero se afla la originea etichetarii gresite a carnii de cal, premierul Victor Ponta a declarat ca trebuie aplicate sanctiuni dure, iar lectia pentru Romania este sa nu mai accepte tot timpul sa stea cu capul in pamant.
CITITI SI:
Autoritatile au descoperit carne de cal, etichetata drept carne de vita, intr-un depozit din Romania
O firma din Ungaria a exportat in Suedia carne de porc, vanduta drept carne de vita
Trei constanteni au furat doi magari, i-au transat si i-au vandut drept carne de vita
Autoritatile sanitare au descoperit carne de cal in lasagna vanduta in Slovenia
Patronatele vor daune pentru prejudicul de imagine din scandalul carnii de cal. Ce masuri va lua CE
Compania Nestle retrage din Spania si Italia doua produse care contin carne de cal
The Guardian: Guvernul britanic a fost avertizat in urma cu doi ani pe tema carnii de cal
Scandalul carnii de cal se extinde: Britanicii au gasit carne contaminata cu substante periculoase
Ponta, la CNN: Prima reactie in cazul carnii de cal sa nu fie supararea, dar trebuie sanctiuni dure