CE cere statelor UE sa efectueze teste ADN pe produsele din carne de vita
Comisia Europeana cere tuturor statelor membre UE sa efectueze teste ADN pe produse care ar trebui sa aiba carne de vita, in contextul scandalului carnii de cal, informeaza AFP.
Planul va recomanda tuturor statelor membre sa efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vita, a declarat comisarul UE pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles.
Ministrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seara la Bruxelles pentru a stabili masurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene in cazul scandalului carnii de cal.
Reuniunea a inceput la ora 18.00 (19.00, ora Romaniei), dupa ce marti au avut loc perchezitii in doua companii britanice suspectate ca au vandut carne de cal in loc de carne de vita. Produse etichetate gresit au fost gasite si in Franta, iar suspiciuni exista si in Germania.
Reuniunea de miercuri este prezentata ca "informala" si nu sunt asteptate masuri concrete. "Dar va permite un schimb de idei intre statele membre cele mai afectate, in special Franta, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, Romania si Polonia", a anuntat presedintia irlandeza a UE.
Comisia Europeana a fost reprezentata de comisarul pentru Sanatate si Protectia consumatorilor, Tonio Borg, si de un consilier al comisarului UE pentru Agricultura, Dacian Ciolos.
Subiectul va fi dezbatut vineri la nivelul expertilor UE si cu ocazia Consiliului european pentru agricultura, pe 25 februarie, la Bruxelles.
Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la inceputul saptamanii trecute, cand compania britanica de congelare Findus a recunoscut ca, de aproximativ sase luni, exista probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit sa fi fost de vita si care erau livrate de producatorul francez Comigel.
Producatorul francez Comigel a precizat ca unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus contineau carne de cal in proportie de 99 - 100 %. Comigel alimenteaza numeroase lanturi de supermarketuri din Marea Britanie. Exista suspiciuni ca o parte din carnea de cal provenea din Romania.
Sursa: Mediafax
Etichete: romania, Comisia Europeana, ue, ADN, carne de cal,
Dată publicare:
13-02-2013 21:23