Patronatele vor daune pentru prejudicul de imagine din scandalul carnii de cal. Ce masuri va lua CE
Romanii nu au gresit cu nimic si nu au vandut carne de cal pe post de vita. Compania franceza Spanghero care a declansat scandalul a comis de fapt escrocheria dupa cum au stabilit autoritatile europene.
Comisia Europeana a suspendat activitatea fabricii pana la terminarea anchetei. Iar producatorii romani cer despagubiri si scuze de la statele care s-au grabit sa arunce cu noroi fara sa aiba dovezi.
In ultimele 6 luni, 750 de tone de carne de cal au fost comercializate drept carne de vita in magazinele europene. Aceasta e concluzia anchetei guvernului de la Paris, care banuieste ca tocmai compania franceza Spanghero a umblat cu calul vopsit in vita.
"Carnea a ajuns la Spanghero cu eticheta "BF Romania", insa atat factura, cat si documentele de transport aveau un cod transfrontalier folosit pentru identificarea carnii de cal spune Benoit Hamon, ministrul francez pentru consum.
Fabrica a fost inchisa si firma cauta justificari.
In paralel, trei persoane au fost arestate in Marea Britanie, pentru frauda, in scandalul carnii de cal. Tot aici, autoritatile au aflat ca englezii le-au vandut francezilor carne de cal cu continut crescut de fenilbutazona.
Romania iese sifonata pe nedrept din acest scandal, pentru ca nu a avut nici o vina.
"Vom solicita sa se informeze foarte bine si in Franta si in celelalte tari ca in Romania se respecta standardele europene si ca firmele mentionate nu au fraudat" spune Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Patronatele vor daune pentru prejudiciul de imagine.
Producatorii romani se tem sa nu aiba de suferit de pe urma scandalului carnii de cal, asa cum s-a intamplat cu legumele contaminate, in 2011. Si atunci, romanii au fost acuzati pe nedrept ca ar fi vandut castraveti cu E-coli si au primit despagubiri de doar 4 milioane de euro. 90 la suta din aceasta suma ar fi mers la o companie de linga Bucuresti, iar restul s-a impartit altor 6 firme. Micii fermieri sustin ca nu au primit niciun leu, cu toate ca au avut pierderi uriase.
Uniunea Europeana a aprobat vineri planul destinat contracararii crizei provocate de carnea de cal, care prevede efectuarea de teste ADN pe alimente care ar trebui sa contina vita, informeaza AFP.
"Carne de cal: statele membre aproba planul Comisiei Europene pentru depistarea fraudelor in comercializarea produselor alimentare", a anuntat Comisia Europeana intr-un comunicat, precizand ca masurile vor fi implementate "imediat".
Cele 27 de state membre s-au pus de acord sa efectueze aproximativ 2.250 de teste pentru a verifica daca produse care ar trebui sa fie de vita contin carne de cal.
Intre zece si 150 de teste sunt prevazute in fiecare stat membru UE, "in principal la nivel de distribuitori, pe produse alimentare", precizeaza comunicatul.
Pe de alta parte, vor fi realizate teste pe carne de cal pentru a se detecta eventuala prezenta a fenilbutazonei, un antiinflamator nociv pentru sanatatea oamenilor.
Planul de actiune a fost propus miercuri de Comisia Europeana.