Autoritatile au descoperit carne de cal, etichetata drept carne de vita, intr-un depozit din Romania


Ultimul update: Sambata 23 Februarie 2013 01:14
Data publicarii: Miercuri 20 Februarie 2013 18:01
Categorie: Stiri actuale

Un nou scandal legat de etichetarea eronata a carnii de cal iese
la iveala.

Dupa ce englezii si francezii s-au suparat pe noi si ne-au acuzat pe nedrept ca le-am fi vandut acest produs, autoritatile noastre au descoperit si in Romania carne de cal cu eticheta de vita. Ea urma sa ajunga in magazinele din tara.

Carne de cal etichetata drept "vrabioara de vita" a fost gasita intr-un depozit din judetul Ilfov, de catre inspectorii ANSVSA, care au stabilit ca aceasta provine de la un depozit frigorific din Alba si au dispus retragerea produselor care au fost distribuite catre comercianti.

In urma dispozitiilor presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) de verificare a unitatilor care comercializeaza, proceseaza, depoziteaza si comercializeaza carne, in 13 februarie a fost recoltata o proba de "vrabioara de vita", de la o societate comerciala din judetul Ilfov, a precizat institutia, miercuri, intr-un comunicat de presa.

Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara a emis marti buletinul de analiza prin care se confirma ca proba a fost pozitiva pentru carne de cal si negativa pentru carne de bovine si caine.
Ca urmare, conform procedurilor, ANSVSA a initiat alerta in sistemul rapid de alerta, a mai precizat institutia.

Totodata, reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Ilfov au verificat marti societatea comerciala de la care a fost recoltata proba si au identificat loturile din care provine carnea, stabilindu-se ca aceasta a fost trimisa de la un depozit frigorific din judetul Alba.

Intreaga cantitate de produse din lotul incriminat a fost sechestrata si au fost dispuse masuri de retragere a carnii din piata conform listei de distributie.

In timpul investigatiilor, administratorul depozitului a recunoscut ca produsele erau etichetate cu cu etichete false, fiind folosite numele sau datele unor unitati autorizate.

Inspectorii ANSVSA au solicitat modele de etichete de la cele doua posibile unitati de origine. Acestea au fost comparate cu etichetele aplicate pe produsele analizate, fiind identificate diferente semnificative.

Suspectand o posibila frauda, conducerea ANSVA a anuntat si Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu, a contact Prefectura judetului Alba, solicitand sprijinul pentru desfasurarea anchetei.

"In legatura cu speculatiile privind implicarea unui abator administrat de tatal presedintelui ANSVSA, precizam ca acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor. Avand in vedere ca rezultatele de laborator au indicat ca produsul analizat este carne de cal, speculatiile aparute in mass-media nu se justifica", se mai arata in comunicat.

Presa a relatat ca abatorul de la care provine carnea ar fi Florea Carn din Dracsani, judetul Botosani, care apartine lui Florea Turcanu, tatal presedintelui Consiliului Judetean Botosani, Florin Turcanu, si al presedintelui ANSVSA, Mihai Turcanu.

ANSVSA a precizat ca lotul de carne gasit in depozitul din Ilfov era destinat consumului pe piata nationala, si nu comertului intracomunitar, astfel ca "nu se poate face vreo legatura intre cazul izolat din Ilfov si situatia din alte tari membre ale Uniunii Europene".

Premierul Victor Ponta declara in 14 aprilie, agentiei MEDIAFAX, dupa ce Guvernul de la Paris a anuntat ca firma franceza Spanghero se afla la originea etichetarii gresite a carnii de cal, ca trebuie aplicate sanctiuni dure, iar lectia pentru Romania este sa nu mai accepte tot timpul sa stea cu capul in pamant.

Dosarul scandalului carnii de cal

Patronatele vor daune pentru prejudicul de imagine din scandalul carnii de cal. Ce masuri va lua CE

Compania Nestle retrage din Spania si Italia doua produse care contin carne de cal

The Guardian: Guvernul britanic a fost avertizat in urma cu doi ani pe tema carnii de cal

Scandalul carnii de cal se extinde: Britanicii au gasit carne contaminata cu substante periculoase

Ponta, la CNN: Prima reactie in cazul carnii de cal sa nu fie supararea, dar trebuie sanctiuni dure

 

Tags: carne de cal,

VIDEO PROTVPLUS.RO