Scandalul carnii de cal se extinde: Britanicii au gasit carne contaminata cu substante periculoase
Scandalul carnii de cal vanduta sub etichete false prin Europa a izbucnit acum, dar semne existau de multa vreme.
Inca din februarie anul trecut la nivel european au fost emise alerte rapide, legate de probleme in comercializarea carnii de cal.
Italia, Ungaria si Danermarca au fost informate sa verifice daca aceasta carne a fost vanduta sub alta eticheta.
In paralel, in Marea Britanie scandalul ia amploare: de parca nu era destul ca englezii au fost indignati de vestea ca au mancat carne de cal, aceasta mai era si plina de medicamente si substante interzise consumului uman.
Scandalul carnii de cal vanduta drept carne de vita ia amploare in Marea Britanie, odata cu descoperirea faptului ca etichetarea mincinoasa nu este nici pe departe cea mai grava problema: s-au descoperit cazuri in care in farfuriile consumatorilor a ajuns carne contaminata cu substante periculoase. Documentele cailor tratati cu medicamente interzise sunt falsificate, pentru ca animalele sa fie acceptate la abator.
In Marea Britanie, "pasapoartele" pentru cai au fost introduse in 2005, an in care au aparut si primele probleme.
"Inca de la inceput au fost inregistrate nereguli, iar in noiembrie 2011 am participat la o intalnire, unde problema sistemului pasapoartelor a fost discutat cu Departamentul pentru mediu si alimentatie si cu autoritatile locale." - Roly Owers, reprezentant asociatie animale.
Documentele pot fi usor modificate, iar adeseori un cal detine mai multe pasapoarte, emise de firme diferite.
In Marea Britanie, unu la suta dintre probele prelevate au fost depistate ca fiind contaminate. Iar numarul cazurile ar putea creste, dupa ce la nivel european carnea de cal va fi testata pentru fenilbutazona, un analgezic care poate fi periculos pentru om.
Interesant este ca desi ancheta scoate aproape zilnic la iveala nereguli petrecute in fermele si abatoarele autohtone, britanicii incep sa evite produsele din carne de import si sa le prefere pe ale lor.
"Produsele britanice sunt supuse unor norme si sunt usor de verificat." - Peter Kendall, Uniunea Fermierilor
Un sondaj arata ca o treime din britanici au renuntat la alimentele semipreparate, in timp ce sapte la suta din cei intervievati au renuntat cu totul la consumul de carne.