De luni se deschid piscinele exterioare. De ce nu ne putem infecta cu coronavirus din apă

Ultima actualizare: 10-06-2020 19:48

De luni, aproape 5.000 de săli de fitness şi cluburi de vară cu piscine exterioare pot primi iarăşi clienţi. Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă întreagă de reguli de respectat.

În săli se va limita accesul, după calcule stricte şi se vor curăţă temeinic aparatele. Iar doritorii sunt aşteptaţi să aibă în geantă prosoape pentru bazin şi saltele de aerobic. Vor intra pe rând la vestiare şi vor face duş, abia când vor ajunge acasă.

De luni, Ionuț Atodiresei va aştepta cuminte la intrarea în sala de fitness, până ce administratorul îi va măsura temperatura. E una din regulile care apar în varianta cea mai recentă a normelor care vizează spaţiile de antrenament. 4400 de săli au fost închise timp de trei luni.

Ionuț „Pitbull” Atodiresei: Sunt în formă bună pentru că m-am antrenat şi acasă.
Reporter: Ai aşa ceva şi acasă?
Ionuț „Pitbull” Atodiresei: Nu am sac în curte, dar am paralele, benzi elastice, bară de tracţiune şi m-a ajutat foarte mult.

Numărul de clienţi va depinde de suprafaţa sălii de fitness. 10 metri pătraţi pentru fiecare om, în zonele de şedinţe în grup- de exemplu, kangoo sau aerobic- sporturi în care se respiră accelerat şi intens. 7 metri pătraţi pentru fiecare client, în spaţiile cu aparate.

Alexandru Manolache, proprietar sală: "Cu siguranţă vom repoziţiona aparatele, de exemplu astea 4 sunt foarte apropiate. Vom folosi spaţiul, culoarul pentru deplasare. Avem instructorii care vor recomanda un program ce implică un anumit circuit."

Masca va fi obligatorie numai la recepţie.

Ionuț Stroe, ministrul Sportului: "Va trebui să ne programăm şedinţele. Accesul, de exemplu, la vestiare, se va face controlat. Duşurile vor fi limitate, cel puţin pentru faza incipientă nu."

Oricum, spun sportivii, e de preferat să stai mai puţin primele daţi, după o perioadă de întrerupere.

Gabriel Toncean, preștedintele Federației de Culturism: "Corpul trebuie pregătit pentru efortul care urmează a fi făcut, altfel riscăm apariţia accidentarilor în sală. De aceea nu este nevoie să lucrăm cu partener în momentul de faţă, adică ne putem relua activitatea, dar într-un mod lejer şi uşor."

Luni se pot deschide şi piscinele exterioare.

Fiecare client trebuie să aibă prosopul sau, adus de acasă, ori -aşa cum au propus unii administratori - ambalat individual de la spălătorie. În principiu, relaxarea în piscina exterioară e sigura- apa e clorinata şi nu reprezintă un mediu de transmitere pentru noul virus. Însă este posibilă contaminarea pe cale aeriană. Când înotăm, avem mai multe secreţii şi expectoram mai dea. E foarte greu să-i ţii pe oameni la distanţă unii de alţii, când încep să facă ture de bazin. ​

Şi mai greu e să limitezi accesul clienţilor la petrecerile nocturne pe marginea piscinei. Anii trecuţi, făceau baie cu spumă chiar şi peste o mie de tineri, la evenimente care ţineau câteva ore.

Dan Ionică, administrar: Capacitatea este la jumătate faţă de anul trecut. De la 500, avem aproape 270 de locuri.
Reporter: Aţi distanţat şezlongurile?
Dan Ionică, administrar: Le-am distanţat pe toate, doi metri stânga-dreapta.

Setul final de reguli pentru piscine şi săli de fitness e aşteptat în următoarele zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO