Măsuri inedite în fotbal și tenis. Ce spune ministrul Sportului despre deschiderea sălilor de fitness

Ultima actualizare: 22-05-2020 20:34

Sălile de fitness și bazinele de înot unde se țin cursuri ar putea fi deschise cel mai devreme la jumătatea lunii viitoare, a declarat, pentru Știrile PRO TV, ministrul sportului. Decizia depinde însă de evoluția pandemiei și nu va fi una ușoară.

Deocamdată, sunt permise sporturile individuale în aer liber și cu respectarea anumitor reguli în bazele sportive.

Redeschiderea sălilor de sport este o provocare din punct de vedere epidemiologic pentru că mai multe persoane folosesc într-un spatiu închis aceleași aparate, iar clienților le va fi greu să respire cu mască pe față în timp ce fac efort.

Ionuț Stroe, ministrul Sportului: ”Nu poți să respiri, să practici efort în regim intens cu aceas mască care îți limitează posibilitatea de respirație și oxigenare. Măsurile vin în zona distanțării, e posibil ca la jumătatea lunii iunie să avem un asemenea protocol.”

Sălile vor fi deschise doar cu acordul ministerului Sănătății. La fel și bazinele de înot.

Ionuț Stroe, ministrul Sportului: ”Sunt încadrate ca având un risc epidemiologic ridicat. Eu stiu că toată lumea se gândește că apa conține foarte mult clor și că acesta poate fi dezinfectant. Specilaliștii ne-au spus că până în momentul de față nu s-au făcut studii clare despre cât de repede poate circula (n.r. virusul) în apa din bazin sau în mediu acvatic. Într-o lună aș putea preconiza că vom putea permite folosirea bazinelor pentru publicul larg.”

”Distanțarea socială, 2 metri în repaus, 6 metri în regim fizic” 

 

Între timp, minsterul a publicat un ordin cu o listă a sporturilor individuale pentru care se pot relua antrenamentele: tenis, la simplu, nu la dublu, ateltism, caiac și canotaj, golf, echitație, windsurfing și tir cu arcul, printre altele. Antrenamentele pot avea loc în aer liber, nu și în săli sau terenuri acoperite.

Ionut Stroe, ministrul Sportului: ”Se pot desfășură în aer liber, păstrând distanta de siguranță, în regim de maxim 3 participanți. Acea distanțare socială de 2 metri în repaus, 6 metri în regim fizic.”

Regulile din ordin sunt obligatorii și pentru sportivii amatori, dacă aceștia merg într-o bază sportivă. Vorbim de o distanță de minimum 10 metri pe pista de alergare.

Aceeași distanță ar trebui păstrată între bicicliști. La canotaj, distanța minimă este de 6 metri între ambarcațiuni. La fel, la windsurfing sau bărci cu vele. Iar la tenis nu mai este permisă schimbarea jumătății de joc. Jucătorilor li se recomandă să își marcheze mingile și să le folosească doar pe acestea la serviciu.

Sportivii nu au voie să scuipe și trebuie să pună echipamentul în pungi închise

 

În plus, potrivit ordinului, sportivilor le va fi interzis să scuipe când se antrenează. La sfârșit, hainele de sport trebuie puse într-o pungă închisă și spălate la 80 de grade.

Ordinul face trimitere și la amenzile din legea stării de alertă. Ministrul spune că nimeni n-o să stea să urmărească dacă cineva scuipă pe teren.

Ionut Stroe, ministrul Sportului: ”Ține mai degrabă de o responsabilitate cu care toți să tratăm și de conformare voluntară. Nu cred că cineva, vredoată, va sta să observe detaliile astea. Țin de o conștientizare.”

Meciurile de fotbal ar putea fi reluate cel mai devreme pe 15 iunie, fară spectatori. Și cel mai devreme la toamnă vom putea merge din nou pe stadioane, potrivit ministrului sportului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO