De ce a ales Papa Francisc să meargă la Blaj în ultima zi a vizitei sale în România

01-06-2019 18:26


În cea de-a treia zi şi ultima a unei vizite apostolice încărcată de emoţie şi simboluri, Papa Francisc se va afla duminică la Blaj.

Acolo, Sanctitatea Sa vă oficia Liturghia şi va beatifica 7 episcopi greco-catolici, ceremonii la care sunt aşteptaţi din nou zeci de mii de credincioşi.

Blajul nu a fost ales deloc întâmplător pentru că are o semnificaţie aparte în istoria ţării noastre. Este locul în care s-a reunit  Adunare Naţională.

Duminică, pe Câmpia Libertăţii, locul unde s-a înfăptuit şi Marea Unire, Papa Francisc va oficia Divină Liturghie începând de la ora 11. Cu această ocazie, în mod cu totul excepţional, Suveranul Pontif îi va beatifica pe 7 episcopi greco-catolici români, martiri ai luptei anticomuniste, ucişi în temniţe între 1950 şi 1970 din ordinul comuniştilor. Ei sunt cei care s-au jertfit pentru a apăra credinţa şi Biserica Greco-Catolică din România. În mod normal, asemenea beatificări care reprezintă primul pas spre sanctificare, se fac doar la Vatican.

După-amiaza, Suveranul Pontif va vizita o comunitate romă din oraşul Blaj - este unul din mesajele Papei Francisc dintotdeauana: să fim alături de cei mai săraci, de cei deveniţi pe care-i uitam şi adesea devin "indezirabili".

Mai apoi, în jurul orei 17, Papa va ajunge cu elicopterul la aeroportul Sibiu, unde va avea loc ceremonia de rămas bun în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Papa Francisc va părăsi România în jurul orei 17.30, cu o aeronavă TAROM care îl va duce la Roma. Astfel va lua sfârşit o călătorie memorabilă care marchează o serie de premiere - printre ele - prima vizită a unui papă atât în Capitală, cât și în fostele principate istorice ale României - la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj - sau prima rugăciune rostită împreună cu patriarhul în noua catedraala a neamului.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO