CUTREMUR in Marea Egee, resimtit la Bucuresti. Intensitatea seismului a fost revizuita la 6,9 pe scara Richter

Ultima actualizare: 19-06-2014 16:17

Intensitatea cutremurul produs sambata in Marea Egee si resimtit inclusiv la Bucuresti a fost revizuita la 6,9 pe scara Richter, a anuntat Constantin Ionescu, directorul Institutului National de Fizica Pamantului.

Cutremurul din Marea Egee - simtit in multe orase din Turcia, inclusiv Istanbul si Izmir, dar si in Grecia, Bulgaria si sudul Romaniei - a avut pana acum zeci de replici, unele si de 5 pe scara Richter.

Seismul a avut loc la ora 12:24, ora Romaniei si a fost resimtit in Bucuresti si in sudul tarii, intensitatea fiind de 3-4 pe scara Mercalli.

Potrivit directorului Institutului Naţional pentru Fizica Pamantului (INFP), seismul de 6,9 grade pe scara Richter produs in Marea Egee a fost unul de suprafata, produs pe falia nord-anatoliana, scrie Mediafax.

Ionescu a mai spus ca seismul s-a simtit in Bucuresti si, probabil, in Giurgiu, Oltenita, Constanta, Mangalia si Craiova.

Directorul INFP a precizat ca este pentru prima data cand un cutremur produs in Marea Egee este simtit in Romania.

Constantin Ionescu a mai spus ca acest cutremur, fiind unul de suprafata, produce efecte pe o arie foarte mica, in zona epicentrala, fata de seismele din Vrancea, care produc efecte pe o arie foarte mare.

El a precizat ca in zona Vrancea nu s-a produs, sambata, niciun cutremur.

Conform USGS, seismul a avut o magnitudine de 6,9 grade si s-a produs la o adancime de 10 km, in Marea Egee.

Deocamdata, nu au fost semnalate victime sau daune materiale semnificative.

Cutremurul cu cea mai mare magnitudine de anul acesta din Romania a avut 5 grade si s-a inregistrat la 29 martie, in zona seismica Vrancea.

La 6 octombrie 2013, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simtit si la Bucuresti, dar si in nordul Bulgariei si in Republica Moldova.

Aproximativ 270 de persoane, ranite in Turcia, in urma cutremurului din Marea Egee

Cel putin 266 de persoane au fost ranite in zone situate pe litoralul Turciei dupa cutremurul de 6,9 grade produs in Marea Egee, in nord-estul Greciei, anunta autoritatile turce, citate de AFP.

Conform Departamentului turc pentru Situatii de Urgenta, numarul ranitilor este de cel putin 266 de persoane.

"Seismul a provocat daune la unele cladiri, dar nu exista probleme structurale", a declarat Murat Nurlu, reprezentantul institutiei.

Ahmet Cinar, guvernatorul orasului turc Canakkale, a declarat ca sute persoane au fost ranite, majoritatea din cauza miscarii de panica declansate dupa seismul din Egee.

Pe Insula Gökçeada, aproximativ 30 de persoane au fost spitalizate in urma cutremurului de sambata dimineata.

Alte 12 persoane au fost ranite in regiunea turca Tekirdag, situata la frontiera cu Grecia.

Daune materiale semnificative au fost semnalate in Canakkale, Gökçeada si Yenice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO