Cum „operau” credite ilegale cei opt angajați ai Senatului. Procurorii au cerut registrul cu adeverințele de venit
Opt angajați ai Senatului sunt cercetați, alături de alți suspecți, după ce ar fi obținut credite în valoare totală de peste cinci milioane de lei, pe baza unor documente care conțineau date nereale.
Faptele ar fi avut loc în ultimii șapte ani, iar ancheta a pornit când unii dintre cei împrumutați au uitat să-și mai plătească ratele.
În dosarul aflat în lucru, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, figurează 15 suspecți.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
O parte dintre ei sunt consilieri parlamentari sau au avut această funcție, la momentul faptelor. Pe 15 septembrie, anchetatorii au făcut percheziții la domiciliile unora dintre ei. Au cerut și de la Senat registrul cu adeverințele de venit eliberate pentru angajați, semn că unele dintre acestea ar fi fost falsificate.
Cu ajutorul lor, suspecții ar fi cerut credite de la mai multe case de ajutor reciproc din țară. Surse din Poliție spun că, ulterior, suspecții s-ar fi oferit să-i ajute şi pe alții să obțină împrumuturi. Le preluau actele și intermediau întregul proces la instituțiile financiare nebancare. Doar că, în loc să ceară suma indicată de respectivii, luau mai mulți bani, și își însușeau o parte. Ar fi profitat, astfel, şi de neglijența celor care acordau împrumuturile. Dosarul vizează 163 de credite, în valoare totală de peste cinci milioane de lei.
Ancheta a pornit de la un CAR din Prahova
Acuzaţii au între 39 şi 72 de ani, şi opt dintre ei ocupă în prezent funcţii de consilieri parlamentari în diverse structuri ale Senatului. Pe lângă ei, mai sunt cercetaţi în acelaşi dosar alţi 7 suspecţi, doi dintre ei ocupând funcţii în Senat în trecut. Inculpaţii ar fi folosit adeverinţe false de venit - pentru a obţine sume de credit cât mai mari - şi ar fi declarat că nu deţin alte credite, când realitatea era alta.
O casă de ajutor reciproc din Prahova a reclamat ca unii dintre împrumutaţi nu-şi plătesc ratele şi astfel a pornit ancheta.
Mihaela Florescu, purtătorul de cuvânt al IJP Prahova: „Persoanele bănuite ar fi solicitat și obținut 163 de credite la mai multe CAR-uri din țară, folosind documente care conțineau date nereale privind condițiile necesare obținerii împrumuturilor."
Prejudiciul s-ar ridica la 5.700.000 de lei, aşa că procurorul de caz a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor suspecților.
Surse din cadrul anchetei spun că, ulterior, suspecții s-ar fi oferit să-i ajute şi pe alții să obțină împrumuturi. Le preluau actele și intermediau întregul proces la instituțiile financiare nebancare. Doar că, în loc să ceară suma indicată de respectivii, luau mai mulți bani și își însușeau o parte. Ar fi profitat de neglijența celor care acordau împrumuturile.
Alţi angajați ai Senatului s-ar fi trezit că există împrumuturi făcute pe numele lor, fără ca ei să știe. Acum au casele şi maşinile puse sub sechestru, spun surse din cadrul Instituției. Suspecții nu au putut fi contactați, pentru a-și exprima un punct de vedere.