AUR vrea să interzică utilizarea insectelor în producţia de hrană. Proiectul de lege depus la Senat
Alianţa pentru Unirea Românilor a depus, miercuri la Parlament, un proiect de lege privind interzicerea utilizării insectelor în producţia de hrană pentru populaţia umană.
„În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atât ca alimente de sine stătătoare, cât şi ca ingrediente. Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gândacilor în alimentaţia umană”, arată comunicatul de presă al AUR, potrivit News.ro.
Proiectul de lege transmis, miercuri, Biroului permanent al Senatului îi are ca iniţiatori pe deputaţii George Simion, Lilian Scripnic, Sorin Muncaciu şi pe senatorul Claudiu-Richard Târziu.
Trei insecte au fost aprobate pentru consum în UE
Comisia Europeană a aprobat deja trei insecte care pot fi consumate în siguranță și de oameni.
Analizele au arătat că sunt o sursă incredibilă de proteine și vitamine: greierele, lăcusta și viermele de făină.
Ca să stimuleze afacerile în acest sector, Comisia oferă și fonduri europene.
În prezent, aproximativ 2000 de specii de insecte fac parte din meniul zilnic a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume. În Uniunea Europeană, însă, sunt aprobate, până acum, pentru consum doar trei: viermele de făină, lăcusta călătoare și greierele de casă.
Pe lista comisarilor, însă, așteaptă avizarea pentru consum și alte insecte, cum ar fi musca și mai multe tipuri de larve și moluște.
Între timp, cele aprobate au început să apară și în magazinele noastre, congelate, uscate sau pudră. La categoria delicatesă, pentru că 100 de grame de făină de greiere se vinde cu 96 de lei. Această poate fi amestecată, însă, cu făina normală, din care se pot face fursecuri, prăjituri și chiar pâine.