Batoanele, pâinea ori dulciurile pe bază de insecte vor putea fi cumpărate și în România
Batoanele, pâinea ori dulciurile pe bază de insecte se vor găsi și în magazinele de la noi. Comisia Europeană a aprobat deja trei insecte care pot fi consumate în siguranță și de oameni.
Analizele au arătat că sunt o sursă incredibilă de proteine și vitamine: greierele, lăcusta și viermele de făină.
Ca să stimuleze afacerile în acest sector, Comisia oferă și fonduri europene.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
După evaluări riguroase la care au fost supuse în laboratoarele experților europeni, insectele pot ajunge în siguranță și în farfuriile noastre. Ba chiar sunt recomandate, tocmai pentru că sunt hrănitoare, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine şi minerale.
În prezent, aproximativ 2000 de specii de insecte fac parte din meniul zilnic a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume. În Uniunea Europeană, însă, sunt aprobate, până acum, pentru consum doar trei: viermele de făină, lăcusta călătoare și greierele de casă.
Pe lista comisarilor, însă, așteaptă avizarea pentru consum și alte insecte, cum ar fi musca și mai multe tipuri de larve și moluște.
Între timp, cele aprobate au început să apară și în magazinele noastre, congelate, uscate sau pudră. La categoria delicatesă, pentru că 100 de grame de făină de greiere se vinde cu 96 de lei. Această poate fi amestecată, însă, cu făina normală, din care se pot face fursecuri, prăjituri și chiar pâine.
Larisa Cozma: ”Nu are niciun gust străin, este o pâine neutră. Ca și gust este la fel ca o pâine normală. Nu are niciun miros, este o pâine neutră. Atât doar, elementul distinctiv ar putea fi culoarea. ”
Ingredientele din insecte pe care le găsim pe site-urile de la noi vin însă din străinătate. Acolo unde există fabrici de procesare, dar și ferme specializate.
Elena Iorgu, cercetător: ”Nu mergem noi să le culegem din mediul lor natural. Ele sunt insecte care sunt crescute în ferme specializate de insecte, în niște condiții anume. Sunt hrănite cu alimente speciale.”
De altfel, ca să încurajeze dezvoltarea acestui sector cu mare potențial, Comisia Europeană alocă fonduri generoase pentru cercetare și producție. O companie multinațională, de pildă, prezentă și la noi în țară, a început să testeze de câteva luni, în laboratoarele din străînătate, produse pe bază de insecte.
Irina Siminenco, manager departament de comunicare: ”Am dezvoltat mai multe direcții de cercetare, la centrul nostru de cercetare din Elveția. Acest domeniu este foarte la început, dar încercăm să vedem dacă există o soluție potrivită, pe termen mediu și lung, că să integrăm aceste proteine în produsele noastre. ”
Iar vecinii bulgari ne-au luat-o înainte și au înființat deja o asociație a producătorilor și procesatorilor de insecte.