Senatul a adoptat Legea offshore, cu strigăte de protest: ”Rușine Parlamentului!”

×
Codul embed a fost copiat

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore.  

Această propunere legislativă reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.

Liderii Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) au respins "categoric" proiectul legii offshore, despre care spun că este o "lege antinaţională", şi au cerut ca exploatarea gazelor naturale să se facă "exclusiv" de către companii româneşti.

"Este foarte clar că din exploatarea gazului natural nu există niciun risc de a genera vreo pierdere economică. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru care nişte investitori să vină şi să exploateze acest gaz natural. La fel ca la liberalizarea preţurilor la energie, toate calculele sunt mincinoase. Nu există nicio raţiune pentru care o mare parte din beneficii să fie pierdute de statul român, în condiţiile în care el este proprietarul resurselor naturale. Totodată, în forma actuală a legii, societăţile comerciale nu vor fi obligate să vândă niciun metru cub din gazele naturale care aparţin României pe piaţa internă, iar din impozitarea veniturilor suplimentare care depăşesc un preţ de vânzare de 85 de lei pe MW statul român s-ar putea să nu obţină niciun leu", a transmis preşedintele AUR, George Simion, într-un comunicat de presă.

De asemenea, liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, consideră că statul român poate să extragă şi să vândă singur resursele, în interes naţional.

Citește și
offshore
Primele livrări de gaz românesc din Marea Neagră ar putea începe în această vară
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Statul român poate să-şi extragă singur resursele şi să le vândă tot singur, în interes naţional. De asemenea, statul poate şi trebuie să răscumpere toate concesiunile importante de pe teritoriul României şi să nu mai acorde alte concesiuni decât operatorilor care aparţin statului român. Continuarea exploatării resurselor de petrol şi gaze naturale, în condiţiile actuale, ar reprezenta nu doar o afacere foarte proastă, ci şi un veritabil act de trădare naţională. După actul criminal de privatizare a Petrom, această lege promovată de majoritatea PNL-PSD-UDMR vine să îngenuncheze încă o dată poporul român, condamnându-l la sărăcie. Toţi cei care vor vota acest proiect vor figura în panoplia marilor trădători de neam", susţine Târziu.

Strigăte în Senat: Rușine! Trădătorilor!

 

Atât liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, cât și senatoarea independentă Diana Șoșoacă, au protestat vehement în plenul Senatului, față de adoptarea modificărilor la Legea offshore.

Târziu a declarat la microfonul plenului că este pe cale să își iasă din fire, pentru că parlamentarii PSD-PNL-UDMR votează o lege a trădării naționale.

”Credeți ca noi suntem niște proști și tot poporul este prost? Știm exact ce faceți, ale cui interese le slujiți. Cei care veți vota astăzi veți favoriza Rusia lui Putin, fără niciun beneficiu pentru poporul român. (...) Nu vă este rușine?” a strigat senatorul AUR.

Nici Șoșoacă nu s-a lăsat mai prejos, susținând că votarea de către PSD-PNL-UDMR a acestei Legi offshore reprezintă ”cel mai înalt act de trădare”.

 

”Rușine Parlamentului! Sper să existe un Vlad Țepeș, să vă pedepsească” - a spus Șoșoacă.

În schimb, liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a declarat în plen că grupul PSD susţine şi va vota această lege.

”A trebuit să vină PSD la guvernare pentru ca această lege să vină din nou în dezbatere, împreună cu partenerii de guvernare”, a spus liderul senatorilor PSD.

De asemenea, senatoarea PNL Alina Gorghiu a afirmat, în plen, că ”trădători sunt cei care nu acceptă astăzi să voteze legea offshore şi o spun răspicat, dependenţa energetică a României este cu un pas mai aproape de realizare şi statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică şi pentru ale state din regiune”.

Legea offshore va debloca investițiile în Marea Neagră

 

Marți, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că prin modificarea actualei legi se vor debloca investiţiile din Marea Neagră şi vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime.

De asemenea, el a spus că se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.

Ministrul a menţionat că, faţă de legea iniţială, la regimul fiscal, acel impozit pe venitul suplimentar a fost practic eliminat.

"Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În situaţia în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/ unor acord/ acorduri petrolier/ petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplică numai referitor la operaţiunile petroliere desfăşurate cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime", prevede proiectul, potrivit Agerpres.

Ce prevede Legea offshore

 

Actul normativ prin care este modificată Legea offshore stipulează o modificare a regimului de redevenţe şi a regimului fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare.

În 2018 a fost votată o lege offshore care este în vigoare, iar acum coaliţia de guvernare, prin semnătura a cinci iniţiatori - preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi liderul grupului minorităţilor reprezentate în Parlament, Varujan Vosganian, - a depus această iniţiativă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offhsore va fi dezbătută, după votul Senatului, de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Cum au reușit un organizator de evenimente din România și mama sa să extragă 16 milioane de dolari din contul unei firme
Cum au reușit un organizator de evenimente din România și mama sa să extragă 16 milioane de dolari din contul unei firme

Un organizator de evenimente din România și mama lui sunt acuzați de procurori că ar fi scos, ilegal, 16 milioane de dolari din contul unei companii offshore.

Primele livrări de gaz românesc din Marea Neagră ar putea începe în această vară
Primele livrări de gaz românesc din Marea Neagră ar putea începe în această vară

Primele livrări de gaz românesc din Marea Neagră ar putea începe în această vară, a anunțat premierul, după ce politicienii au depus la Parlament legea off shore.

România vrea gaze din Marea Neagră. Ce prevede noua Lege offshore, care ajunge în Parlament
România vrea gaze din Marea Neagră. Ce prevede noua Lege offshore, care ajunge în Parlament

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că vineri va fi depus la Parlament proiectul noii legi offshore, sub semnătura sa, a premierului Nicolae Ciucă şi a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor.

Ciolacu: Până la sfârşitul săptămânii viitoare, vom avea forma convenită în coaliţie pe legea offshore şi onshore
Ciolacu: Până la sfârşitul săptămânii viitoare, vom avea forma convenită în coaliţie pe legea offshore şi onshore

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că şedinţa coaliţiei va avea loc luni, el precizând că până la finalul săptămânii viitoare va fi finalizată şi legea offshore care va include şi componenta de onshore.

 

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.