Senatul a adoptat Legea offshore, cu strigăte de protest: ”Rușine Parlamentului!”
Senatul a adoptat, miercuri, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore.
Această propunere legislativă reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.
Liderii Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) au respins "categoric" proiectul legii offshore, despre care spun că este o "lege antinaţională", şi au cerut ca exploatarea gazelor naturale să se facă "exclusiv" de către companii româneşti.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Este foarte clar că din exploatarea gazului natural nu există niciun risc de a genera vreo pierdere economică. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru care nişte investitori să vină şi să exploateze acest gaz natural. La fel ca la liberalizarea preţurilor la energie, toate calculele sunt mincinoase. Nu există nicio raţiune pentru care o mare parte din beneficii să fie pierdute de statul român, în condiţiile în care el este proprietarul resurselor naturale. Totodată, în forma actuală a legii, societăţile comerciale nu vor fi obligate să vândă niciun metru cub din gazele naturale care aparţin României pe piaţa internă, iar din impozitarea veniturilor suplimentare care depăşesc un preţ de vânzare de 85 de lei pe MW statul român s-ar putea să nu obţină niciun leu", a transmis preşedintele AUR, George Simion, într-un comunicat de presă.
De asemenea, liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, consideră că statul român poate să extragă şi să vândă singur resursele, în interes naţional.
"Statul român poate să-şi extragă singur resursele şi să le vândă tot singur, în interes naţional. De asemenea, statul poate şi trebuie să răscumpere toate concesiunile importante de pe teritoriul României şi să nu mai acorde alte concesiuni decât operatorilor care aparţin statului român. Continuarea exploatării resurselor de petrol şi gaze naturale, în condiţiile actuale, ar reprezenta nu doar o afacere foarte proastă, ci şi un veritabil act de trădare naţională. După actul criminal de privatizare a Petrom, această lege promovată de majoritatea PNL-PSD-UDMR vine să îngenuncheze încă o dată poporul român, condamnându-l la sărăcie. Toţi cei care vor vota acest proiect vor figura în panoplia marilor trădători de neam", susţine Târziu.
Strigăte în Senat: Rușine! Trădătorilor!
Atât liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, cât și senatoarea independentă Diana Șoșoacă, au protestat vehement în plenul Senatului, față de adoptarea modificărilor la Legea offshore.
Târziu a declarat la microfonul plenului că este pe cale să își iasă din fire, pentru că parlamentarii PSD-PNL-UDMR votează o lege a trădării naționale.
”Credeți ca noi suntem niște proști și tot poporul este prost? Știm exact ce faceți, ale cui interese le slujiți. Cei care veți vota astăzi veți favoriza Rusia lui Putin, fără niciun beneficiu pentru poporul român. (...) Nu vă este rușine?” a strigat senatorul AUR.
Nici Șoșoacă nu s-a lăsat mai prejos, susținând că votarea de către PSD-PNL-UDMR a acestei Legi offshore reprezintă ”cel mai înalt act de trădare”.
”Rușine Parlamentului! Sper să existe un Vlad Țepeș, să vă pedepsească” - a spus Șoșoacă.
În schimb, liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a declarat în plen că grupul PSD susţine şi va vota această lege.
”A trebuit să vină PSD la guvernare pentru ca această lege să vină din nou în dezbatere, împreună cu partenerii de guvernare”, a spus liderul senatorilor PSD.
De asemenea, senatoarea PNL Alina Gorghiu a afirmat, în plen, că ”trădători sunt cei care nu acceptă astăzi să voteze legea offshore şi o spun răspicat, dependenţa energetică a României este cu un pas mai aproape de realizare şi statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică şi pentru ale state din regiune”.
Legea offshore va debloca investițiile în Marea Neagră
Marți, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că prin modificarea actualei legi se vor debloca investiţiile din Marea Neagră şi vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime.
De asemenea, el a spus că se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.
Ministrul a menţionat că, faţă de legea iniţială, la regimul fiscal, acel impozit pe venitul suplimentar a fost practic eliminat.
"Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În situaţia în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/ unor acord/ acorduri petrolier/ petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplică numai referitor la operaţiunile petroliere desfăşurate cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime", prevede proiectul, potrivit Agerpres.
Ce prevede Legea offshore
Actul normativ prin care este modificată Legea offshore stipulează o modificare a regimului de redevenţe şi a regimului fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare.
În 2018 a fost votată o lege offshore care este în vigoare, iar acum coaliţia de guvernare, prin semnătura a cinci iniţiatori - preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi liderul grupului minorităţilor reprezentate în Parlament, Varujan Vosganian, - a depus această iniţiativă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offhsore va fi dezbătută, după votul Senatului, de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: lege, senat, Parlament, gaze naturale, offshore,
Dată publicare:
11-05-2022 12:07