Cum sunt vazute in SUA anchetele DNA din Romania. Oficialul american Dean Thompson: "Vom continua sa incurajam asta"

Ultima actualizare: 05-03-2015 06:57
dean thompson

Dean Thompson, Insarcinatul cu Afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, a fost invitatul lui Cristian Leonte in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV si PROTV News.

Oficialul american a fost intrebat daca, din punctul de vedere al sigurantei, coruptia din Romania poate fi considerata un pericol. Dean Thompson a declarat ca acest fenomen este considerat un pericol oriunde in lume, insa in Romania aceasta reprezinta "o problema prioritara".

"Cred ca e o problema prioritara pentru Romania, o problema la care se lucreaza. In ultimii ani am vazut ca si-a intarit institutiile de aplicare a legii. Cauta metode de a elimina coruptia, iar noi trebuie sa sustinem asta si sa colaboram acolo unde e posibil." - a spus oficialul american la PRO TV.

Insarcinatul cu Afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a spus ca nu vrea sa comenteze cazuri specifice de coruptie, chiar daca acestea implica nume importante ale vietii politice romanesti.

"In primul rand, nu se cuvine sa comentez cazuri specifice. Dar in cea ce priveste directia generala, noua ni se pare importanta independenta constanta a tuturor institutiilor de aplicare a legii. Politia, procuratura, toate aceste institutii trebuie sa poata investiga, sa-si faca treaba fara amestec din exterior si in mod impartial. Vom continua sa incurajam asta si sa cautam metode de a intari asta." - a spus Dean Thompson in emisiunea "Dupa 20 de ani".

In ceea ce priveste efectul pe plan diplomatic al acestor actiuni ale justitiei din Romania, oficialul american este de parere ca se transmite un mesaj foarte important: "Evident, faptul ca Romania ancheteaza astfel de cazuri transmite un mesaj, arata ca poate se schimba ceva, ca anumite activitati nu mai sunt acceptabile si ca oamenii trebuie sa respecte legea, trebuie sa respecte procedurile si, cel mai important, trebuie sa respecte institutiile, care exista pentru a-i proteja."

Jurnalistul Pro TV Cristian Leonte: "E un semnal si pentru oamenii din Romania, ca vremurile se schimba?"

Dean Thompson: "Eu asa sper. Daca aceste acuzatii sunt confirmate de procesul legal, atunci trebuie sa existe consecinte. E important ca oamenii sa aiba mai multa incredere, sa distinga intre bine si rau".

Interviul integral cu Dean Thompson, Insarcinatul cu Afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, poate fi citit aici.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 25 Octombrie 2021

45:39
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!