Dean Thompson, Insarcinatul de Afaceri al SUA, la "Dupa 20 de ani". Ce se va intampla daca Rusia va incalca Art. 5 al NATO

×
Codul embed a fost copiat

Cristian Leonte a stat de vorba cu Dean Thompson – Insarcinatul de Afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti - in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV si ProTV News.

Citeste in articol:
-► Ce se va intampla daca Rusia va "avansa"
-► Care va fi rolul Centrului de Comanda si Control al NATO in Romania
-► Cum se vad de la Washington anchetele DNA
-► De ce s-a retras Chevron din Romania

Cei doi au dezbatut problema Rusiei in contextul actual, cum se vede conflictul cu Ucraina din punctul de vedere al Statelor Unite, dar si despre “inamicii siluetei” ascunsi in bucataria romaneasca.

“O discutie interesanta cu reprezentantul celui mai puternic stat al lumii. Au fost raspunsuri directe, unele diplomatice, dar intreg contextul interviului cu domnul Thompson cred ca da imaginea momentului.” – spune Cristian Leonte.

Care este raspunsul aliatilor americani la amenintarea conflictului dintre Rusia si Ucraina? Vor veni trupe si tehnica americane in Romania, si sub ce forma? Ce rol va avea Centrul de Comandă si Control al NATO in Romania? Cum se vede de la Washington valul de anchetari si arestari in dosare de coruptie din Romania? Care sunt domeniile atractive pentru investitii americane in Romania, si cand vor veni marii investitori?

Citește și
Robert Cazanciuc
Surse: Insarcinatul cu afaceri al SUA discuta la Guvern cu ministrul Cazanciuc despre justitie
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Transcriptul interviului cu Dean Thompson – Insarcinatul de Afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti:

- Buna dimineata, domnule !

- Ma bucur sa fiu aici. Va multumesc pentru invitatie.

- Va multumesc ca ati acceptat. Sunteti insarcinat cu afaceri, diplomatul american de cel mai inalt rang, prezent in Romania. Asa v-am prezentat si aceasta e pozitia dv. aici. Din aceasta pozitie, cea de insarcinat cu afaceri ad interim, in Bucuresti, in Romania, un partener strategic al Statelor Unite, un partener vechi si de nadejde, asa cum ni s-a spus de atatea ori si asa cum s-a dovedit Romania, care este mesajul dv. pentru romanii foarte ingrijorati din cauza razboiului ce se desfasoara foarte aproape de Romania.

- In primul rand, as spune un partener strategic important. Relatia dintre Romania si SUA este esentiala acum, iar celor care, asa cum ati spus, ar putea fi ingrijorati de ceea ce se intampla in regiune, le-as spune sa fie foarte atenti la declaratiile vicepresedintelui Biden, la ceea ce a spus presedintele Obama in trecut, si anume ca aliatii NATO sunt sub umbrela NATO, iar noi suntem fideli Aliantei si Articolul 5 este strict respectat. Noi vom continua sa actionam in asa fel incat regiunea sa devina mai sigura pentru toti partenerii de aici. Facem acest lucru in mai multe moduri. Sunt sigur ca, in discutia noastra, vom aborda diferite elemente ale parteneriatului strategic.

- Deci cum poate fi mai sigura aceasta regiune? Altfel spus, cat de departe se poate ajunge, din punct de vedere geografic?
- Prefer sa nu ma lansez in ipoteze, deoarece scopul nostru actual este sa ne asiguram ca lucrurile nu merg mai departe decat au mers deja. Scopul nostru principal e sa convingem Rusia si separatistii din Ucraina sa respecte deciziile de la Minsk si acordul din septembrie de la Minsk, sa consolideze incetarea focului si sa se orienteze intr-o directie buna. Daca nu vor face asta, evident ca vom gasi metode pentru a le arata consecintele. Dar cel mai important lucru, revenind la ideea dv. despre cum trebuie sa gandeasca oamenii din regiune, este sa fim uniti. Ma refer la Uniunea Europeana, la membrii sai, la Statele Unite, la Canada, la alti membri NATO. E timpul sa fim siguri ca suntem pe aceeasi lungime de unda si ca suntem uniti in efortul nostru de a ajuta Ucraina si de a arata Rusiei ca actiunile sale nu sunt lipsite de consecinte.

- Desigur, dar sa vorbim despre planuri acum. Acestea sunt idei politice, militare si strategice foarte importante, dar sa vorbim despre planuri. Daca Rusia avanseaza?
- Am vazut ca a avansat foarte rapid, in mai putin de un an, in Crimeea, iar acum in estul Ucrainei. S-au oprit numai ca sa mentina teritoriile deja ocupate, asa ca aceasta e situatia de facto. Daca Rusia avanseaza? Voi fi sincer cu dv. Sunt chestiuni pe care le-am discutat deja cu colegii nostri din NATO. Avem cei mai buni strategi militari din lume, care analizeaza toate scenariile posibile, asa ca n-ar fi foarte responsabil din partea mea sa spun altceva decat ca suntem hotarati sa le aratam ca exista consecinte. Iar acum sunt sigur ca analizam o vasta gama de posibilitati. Pana acum, am oferit un ajutor consistent Ucrainei, dar luam in considerare si alte optiuni. Dar am fost foarte clari: problema aceasta nu are o solutie militara, asa ca trebuie sa ne concentram asupra diplomatiei, trebuie sa fim uniti cu partenerii si cu aliatii nostri, ca sa sprijinim Ucraina. Asa vom reusi sa mergem mai departe.

- Exista o asa zisa "linie rosie" pe care, daca Rusia ar incalca-o, ar provoca un raspuns din partea NATO ?
- Nu sunt in masura sa discut despre "o linie rosie". Sunt in masura doar sa repet ca actiunile negative vor avea in continuare consecinte negative. Sincer, vedem deja consecintele actiunilor noastre de pana acum. Economia Rusiei se clatina, riscand recesiunea, peste 150 de miliarde de dolari s-au retras din tara in ultimul an. Asa cum spunea secretarul de stat Kerry, asta altereaza fundamental viitorul Rusiei. Rusia rateaza multe sanse din cauza alegerilor facute.

- Deci dv. mizati mai mult pe timp, pe diplomatie? Vreti sa castigati timp, astfel incat situatia din Rusia sa se degradeze asa de mult incat guvernul sa simta efectele? Sau sunt si actiuni mai decisive, altele decat simpla asteptare ?
- Nu cred ca asteptam deloc. Cred ca noi cautam in mod activ moduri de a exercita presiune, ca sa schimbam atitudinea Rusiei si sa schimbam comportamentul separatistilor sustinuti de Rusia.

- Centrele de control si comanda din Romania reprezinta un mod de exercitare a presiunii?
- Sa privim situatia in ansamblu. Cautam modalitati de a intari Alianta, de a o face mai eficienta, atat in regiunea aceasta, cat si in general. Aceste centre de control si comanda fac parte din procesul de dezvoltare al "Fortei intrunite cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat", (FINRFT) care poate fi privita ca o unitate cu reactie rapida. Aceste centre de comanda vor fi active pe teritoriul celor sase tari NATO ce s-au oferit sa le gazduiasca. Romania e una dintre ele. Sunt centre de comanda si de control care vor ajuta acea unitate, in cazul in care trebuie sa actioneze. SUA va avea reprezentanti in fiecare centru si suntem nerabdatori sa colaboram cu romanii. Aproximativ 30.000 de soldati vor fi controlati de aceste centre de comanda si pot intra in actiune, la nevoie.

- Puteti sa ne spuneti mai multe despre situatia centrului de comanda din Romania? Care e rolul sau ? Ce poate face ? Ce e pregatit sa faca in Romania ?
- In primul rand, chestiunea aceasta se va lamuri pe parcurs. Aceasta e o misiune NATO, e rolul NATO, asa ca trebuie sa discutati cu expertii lor. Dar, in general, va fi organul de coordonare in orice situatie in care e necesara intrarea in actiune a fortei de reactie foarte rapida. Poate fi pentru exercitii, poate fi in cazuri de urgenta... Iar unul dintre lucrurile
pe care le-am facut in ultimul an, in regiune, a fost sa marim ritmul instructiei si coordonarii cu aliatii nostri. Iar anul acesta, Romania va vedea mai mult sprijin atat in ceea ce priveste numarul de soldati pe uscat, cat si numarul de nave militare, de avioane militare, din partea SUA si a altor aliati NATO, pe masura ce colaboram si ne asiguram ca mesajul nostru e clar, ca NATO tine la unitatea aliantei si ramane puternic in fata oricarei amenintari.

- Deci anul acesta se vor face exercitii militare comune, Romania-SUA, Romania-NATO ? Spuneti-ne mai multe.
- Exista un program anual, iar anul acesta e foarte incarcat. Vor avea loc manevre cu trupe din diferite tari, vizite de nave, exercitii logistice. European Readiness Initiative e o actiune initiata de presedintele Obama anul trecut, care a fost aprobata de Congres chiar inainte de Craciun, cred. Acest program spune ca vom fi mai prezenti, ca fortele noastre vor fi mai vizibile, ca sa constituie o asigurare.

- Va referiti doar la soldati sau si la vehicule militare, la operatiuni, la structuri militare ?
- La toate acestea.
- Inteleg.

- Deci veti vedea venind trupe pentru exercitii militare, cu diferite tipuri de echipamente. Dar nu vor stationa pe teritoriul Romaniei?
- Nu permanent. In prezent avem circa 500 de infanteristi marini la baza Mihail Kogalniceanu. Evident, la baza Deveselu vor mai veni si altii. Dar cred ca, in acest moment, ne intereseaza cum sa interactionam cu aliatii romani si cu alti aliati regionali si cum ne pregatim impreuna, pentru a ne sincroniza bine.

- Ati pomenit de Deveselu, care e un motiv de repros, un motiv de ingrijorare pentru Rusia.
- E un eufemism, caci ei s-au exprimat mult mai dur in privinta asta. Deci rusilor nu le convine baza aceasta de la Deveselu, pe care o vedem acum, din fotografiile NATO, in stadiul in care era in ianuarie. Este in pregatire, in constructie. Initial, aceasta a fost conceputa pentru o posibila amenintare iraniana. Sa fie foarte clar: sistemul e conceput pentru amenintari din afara regiunii nord-atlantice. Am fost foarte clari de la bun inceput. Si noi, si NATO. Iar Rusia stie asta foarte bine. Nu este conceput ca un sistem impotriva rachetelor rusesti.

- Dar poate fi folosit asa ? Daca ar fi cazul, poate intercepta rachetele rusesti ?
- Nu pentru asta e conceput, nu acesta e scopul sau, asa ca nu intru intr-o discutie care are aceasta premisa.

- Gasiti un raspuns, prin continuarea constructiei de la Deveselu, la furia Rusiei ? Putem considera asta un fel de confruntare ? Deoarece Rusia e asa de furioasa din cauza acestui sistem, pe care il considera o amenintare permanenta, iar SUA si Romania continua totusi constructia ?
- Sistemul de la Deveselu a fost proiectat de mult, facand parte dintr-o abordare mai vasta a politicii europene de aparare anti-racheta. Strategia a inceput cu Turcia, cu baze marine, apoi a continuat in Romania, iar de aici, in Polonia. Tot acest proces face parte dintr-un program planuit de mult, program care continua si nu vedem de ce l-am modifica. De asemenea, am spus de mai multe ori ca acest sistem nu reprezinta o amenintare pentru Rusia.

- Am vazut Rusia invadand Crimeea, apoi Ucraina. Vedeti vreo posibilitate ca un similar "razboi-hibrid", despre care se discuta in ultimul an, sa se deplaseze spre Romania, spre Moldova, spre Transnistria ?
- Evident, speram sa nu, asa ca ne straduim sa aratam Rusiei ca provocarile continue vor avea consecinte costisitoare. In privinta Moldovei, noi ramanem foarte hotarati. Saptamana trecuta, ambasadorul Pettit a dat un interviu in care a spus foarte clar ca suntem hotarati sa rezolvam situatia Transnistriei prin procesul "5+2", un proces ce va necesita multe negocieri si multe concesii de ambele parti. Dar toate partile implicate au sugerat ca aceasta e solutia problemei.

- Exista un moment in care NATO si Departamentul de Stat american au analizat si au conceput un raspuns pentru incalcarea de catre Rusia a Articolului 5 din Tratatul de la Washington? Deci aveti vreun raspuns ? Au NATO si SUA un raspuns la o posibila incalcare a Articolului 5 de catre Rusia ?
- Nu pot spune decat ca presedintele, vicepresedintele, secretarul de stat, principalii lideri ai Statelor Unite au subliniat clar angajamentul nostru fata de prevederile Articolului 5.
De aceea continuam sa colaboram cu toti aliatii NATO, sa analizam planurile, sa vedem ce ar implica asta, in mai multe scenarii. Cred ca aceasta e pozitia noastra.

- Care e relatia dintre SUA si Germania in acest efort comun de a opri inaintarea Rusiei in Europa ?
- Cred ca e similara cu relatiile cu celelalte tari din UE si din NATO. Suntem aliati, cu o cauza comuna, incercam sa sprijinim Ucraina, sa ne asiguram ca guvernul ucrainean rezista si se poate apara, ca poate face schimbarile interne necesare. Germania e liderul de opinie UE in negocierile cu Rusia privind Ucraina. Cred ca Germania, Rusia, Franta au fost implicate de aproape. Secretarul de stat Kerry a fost in Kiev inainte de vizita cancelarului Merkel si a presedintelui Hollande. Am tinut legatura in privinta asta, sprijinim eforturile facute de ei. Credem ca e important ca UE sa aiba o pozitie ferma si le vom sprijini initiativa.

- Revenind la Romania, noul director al SRI, dl Hellvig, a facut o remarca, apropo de schimbarea axei, abandonand-o pe cea sustinuta de fostul presedinte Basescu. Inainte era Bucuresti, Londra, Washington, acum este Bucuresti, Berlin, Washington. Ce inseamna asta pentru dv. ?
- Sincer, nu-mi place sa ma gandesc la o axa, pentru ca facem parte dintr-o alianta mai mare, NATO. Aici e vorba de o colaborare generala, trebuie sa gasim cai de a ne atinge obiectivele trategice, ca alianta, de la partener la partener. Romania are parteneriate strategice cu SUA, cu Marea Britanie, cu mai multe tari. Germania e un partener important, un partener comercial esential, asa ca nu trebuie sa ne gandim care e mai presus. Ideea e sa colaboram toti.

- Dar coruptia ? Demnitarii americani au facut multe remarci in Europa, in Europa de Est, in Romania. Ne-au tot repetat ca e o amenintare pentru siguranta nationala. Ne puteti explica acest concept ?
- Desigur. Cred ca, din pacate, Ucraina a devenit un exemplu negativ, din cauza autoritatilor corupte, a institutiilor corupte, a absentei organizatiilor independente anti-coruptie... Cand adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland, a venit aici a vorbit despre coruptie ca "gaura de vierme". Este o oportunitate pentru cei care vor sa faca rau de a intra in sistem si de a-l distruge din interior. Cred ca e fundamental ca tarile UE si tarile NATO sa se gandeasca la lupta contra coruptiei si sa intareasca statul de drept. Este o componenta importanta a parteneriatului nostru cu Romania si continuam sa lucram la asta.

- Din punct de vedere al sigurantei, considerati coruptia din Romania un pericol ?
- Cred ca e un pericol oriunde, nu numai in Romania.
- Sa ne limitam la Romania, va rog.
- Cred ca e o problema prioritara pentru Romania, o problema la care lucreaza. In ultimii ani am vazut ca si-a intarit institutiile de aplicare a legii. Cauta metode de a elimina coruptia, iar noi trebuie sa sustinem asta si sa colaboram acolo unde e posibil.
- In ultimele saptamani, am vazut un val de fosti demnitari, membri ai guvernului, ai Parlamentului, interogati, unii chiar arestati. Care e parerea dv. ? Cum se vede asta la Washington ?
- In primul rand, nu se cuvine sa comentez cazuri specifice. Dar in cea ce priveste directia generala, noua ni se pare importanta independenta constanta a tuturor institutiilor de aplicare a legii. Politie, procuratura, toate aceste institutii trebuie sa poata investiga, sa-si faca treaba fara amestec din exterior si in mod impartial. Vom continua sa incurajam asta si sa cautam metode de a intari asta.
- Intrebarea mea viza investigarea si arestarea pentru coruptie a persoanelor cu functii foarte importante...
- Desigur, sunt doar acuzatii. Cred ca am spus de multe ori ca nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege. Investigatiile duc la un rezultat, iar daca un om a gresit, atunci trebuie sa plateasca.

- Care credeti ca va fi efectul, din punct de vedere diplomatic ?
- Evident, faptul ca Romania ancheteaza astfel de cazuri transmite un mesaj, arata ca poate se schimba ceva, ca anumite activitati nu mai sunt acceptabile si ca oamenii trebuie sa respecte legea, trebuie sa respecte procedurile si, cel mai important, trebuie sa respecte institutiile, care exista pentru a-i proteja.

- E un semnal si pentru oamenii din Romania, ca vremurile se schimba ?
- Eu asa sper. Daca aceste acuzatii sunt confirmate de procesul legal, atunci trebuie sa existe consecinte. E important ca oamenii sa aiba mai multa incredere, sa distinga intre bine si rau.

- Vorbeati despre sprijin... Vreau sa stiu daca e mai mult decat un sprijin politic si strategic. Subsecretarul de stat pentru ssiguranta civila si drepturile omului a spus iarna trecuta, cred, ca ambasadele americane din Europa de Est lucreaza la planuri de actiune pentru sprijinirea luptei anti-coruptie. Ne puteti spune mai multe despre aceste planuri de actiune si despre cei implicati in asta ?
- Da, desigur. Fiecare ambasada a lucrat la initiative adecvate pentru intarirea statului de drept, pentru ajutarea respectivei tari in lupta anti-coruptie. Am facut si noi asta. Recent am lansat strategia noastra, pentru a aduce la un loc experti din societatea civila, din domeniul juridic, din guvern, pentru a vorbi despre ceea ce vrem sa facem. In cazul nostru asta presupune informarea, mai ales a tinerilor, pentru ca ei sa inteleaga ce inseamna sa lupte contra coruptiei, sa respecte institutiile statului de drept. Cautam modalitati de a oferi formare suplimentara pentru judecatori, procurori, politisti etc. Avem un proces foarte solid. De asemenea, credem ca e foarte important ca autoritatile sa recupereze ce s-a furat de la stat, asa incat confiscarea bunurilor e o alta componenta importanta. Colaboram cu autoritatile pentru ca acestea sa poata recupera pentru stat tot ce a fost furat.

- Acesti oameni ajuta in vreun fel institutiile anti-coruptie in recentul val de anchete si arestari din Romania ? Care oameni ?
- Oamenii din planul de actiune, colaboratorii Ambasadei SUA, expertii americani care ajuta in lupta anti-coruptie din Romania ?
Nu suntem implicati in cazuri individuale, noi ne implicam in consolidarea institutiilor.

- Ati asistat DNA-ul ?
- De-a lungul anilor, le-am oferit diverse forme de pregatire pentru procurori. Am sponsorizat oameni sa mearga in America, sa colaboreze cu partenerii, sa invete tehnici noi, lucruri de genul acesta...

- Dar ati oferit asistenta specifica in cazuri specifice ?
- Nu... Nu cred. Sincer, nu ne-am implica in cazuri din Romania. Colaboram ocazional in cazuri care intereseaza Statele Unite, dar nu va pot da detalii despre acestea.

- Dle Thompson, ce relatie aveti cu guvernul roman ?
- In general, avem relatii excelente cu autoritatile romane, nu doar cu guvernul Ponta, ci si cu Parlamentul si presedintele.

- Ati pomenit de presedinte... Imediat dupa alegerea sa, in decembrie 2014, a declarat ca ar vrea un guvern format de partizanii sai din opozitie. Credeti ca o astfel de schimbare ar fi oportuna in acest moment ?
- Nu intra in atributiile mele sa comentez alegerile poporului roman si modul in care alesii sai guverneaza. Cunosc comentariile presedintelui. Noi vom colabora cu orice guvern.

- Desigur, stiti care e majoritatea parlamentara si ce jocuri politice se fac acolo, fiind vorba de actualitatea politica. Credeti ca actualul guvern va ramane la putere pana la finalul mandatului, in 2016 ?
- Regret, dar cred ca nu se cuvine sa fac astfel de speculatii.

- Guvernul aflat la putere acum a facut public un plan de relaxare a fiscalitatii. Impozite si amenzi mai mici... Teoretic, sistemul de impozitare va fi mult despovarat. Credeti ca se va intampla asta ?
- Nu sunt in masura sa prezic daca va fi asa sau nu, dar eu cred ca, in general, Romania ar trebui sa continue colaborarea cu partenerii sai, ar trebui sa se consulte cu mediul de afaceri, cu societatea civila. Trebuie sa analizeze efectele politicilor propuse, pentru a gasi cea mai buna combinatie pentru a sustine investitiile, mediul de afaceri si economia pe care si le doreste.

- E acesta un mod de a spune ca nu e cea mai buna optiune pentru Romania ? Sau ca exista solutii mai bune ce se pot aplica?
- Nu, nu fac o judecata de valoare a propunerii. Spun doar ca tot procesul... Stiti si dv. ca, dupa ce se propune o lege, ajunge in Parlament unde e discutata si dezbatuta. Eu spun doar ca,
in acest context, procesul de dezbatere sa fie cat mai vast cu putinta, sa includa cat mai multe opinii distincte, pentru ca asa se pot obtine informatii foarte utile.

- Spuneti-mi atunci... Companiile americane s-au plans sau au comentat in legatura cu masurile fiscale propuse de guvern ?
- Cred ca, in general, companiile prefera o impozitare favorabila lor, in orice situatie si in orice tara. Dar cred ca aici, in Romania, ar prefera o crestere a transparentei, a stabilitatii si a predictibilitatii, pentru ca regulile sa ramana aceleasi, sa nu se schimbe radical de la un an la altul si sa le poata folosi in planificarile lor, in viitoarele planuri de afaceri.

- Aveti exemple de astfel de companii, din ultimul an, de cand va aflati in Romania?
- Desigur. De exemplu... Sa ne referim la sectorul energetic. E important sa aiba acces la schimbarile pe piata, pentru ca aceste companii sa stie daca vor putea fora, daca vor investi in anumite zone. Trebuie sa stie care vor fi dividendele, care vor fi taxele si impozitele. In ultimul an s-a discutat mult pe tema aceasta. Cred ca ar fi bine sa existe un sistem realizat tinind cont si de opinia companiilor,a expertilor, apoi sa fie implementat si sa nu mai fie schimbat.

- Inteleg. Ma gandesc imediat la Chevron. Aceasta a fost problema ? Chevron a gasit probleme pentru planul sau de afaceri in Romania ? De aceea au plecat ?
- Trebuie sa discutati cu ei legat de planurile lor si de problemele aparute. Stiu ca Chevron a participat in eforturile de coordonare cu companiile energetice, in mod pozitiv, incercand sa ofere sugestii institutiilor. Stiu ca alte companii americane prezente aici joaca acest rol acum. Cred ca deciziile unei companii privind intrarea pe o piata, mentinerea sau abandonarea acelei piete, probabil ca depinde de multi factori. De la atmosfera in mediul de afaceri la conditiile discutate de noi acum, pana la modelul de afaceri, la a evalua daca modelul functioneaza intr-un anumit context... Aceasta e o discutie separata.

- Chevron a mentionat in discutia cu dv. vreun motiv decisiv, vreo nemultumire, care sa determine retragerea companiei de pe piata romaneasca ?
- Trebuie sa discutati cu ei...
- V-am intrebat de discutia dv. cu ei.
- Desigur ca am urmarit eforturile companiei Chevron. Repet, noi credem ca promovam transparenta, stabilitatea si predictibilitatea, transmiterea unor semnale pozitive pentru piata romaneasca. Dar nu sunt implicat in deciziile lor de afaceri.

- V-au spus daca au fost motivati de protestele locale sau de evolutia pietei petrolului ?
- N-am discutat cu ei despre asta.
- Inteleg. Cum ramane cu coruptia din interiorul companiilor ? Va intreb din nou, in calitate de reprezentat al Departamentului de Stat american. In ansamblu, se plang companiile de coruptia din Romania ? E la un nivel care sa le afecteze afacerile din Romania ?
- Nu cred ca e numai cazul companiilor americane. Asta imi spun si companiile locale: coruptia elimina transparenta si predictibilitatea, asa ca lor le e mai greu sa lucreze. Companiile americane sunt intr-o situatie unica, deoarece sunt obligate sa respecte nu doar legea Romaniei, deoarece incearca sa faca afaceri aici... In acelasi timp, SUA e printre primele tari care a impus o lege, o numim legea practicilor de afaceri, care condamna practicile de coruptie chiar si in afara Statelor Unite, deci pot fi acuzati de Statele Unite. Luam in serios coruptia, colaboram strans cu companiile, cu camerele de comert, pentru a informa oamenii, pentru a lamuri foarte clar ca raspund nu doar in fata legilor tarii in care fac afaceri, ci si in fata legii americane.

- Numele unei mari companii americane de software a fost mentionat des, in ultima vreme, in Romania, intr-un foarte grav caz de coruptie. Ati discutat cu acea companie ? Au cerut sprijinul dv.?
- Repet, nu voi comenta deloc cazurile individuale. In general, aceste discutii se poarta prin intermediul camerei de comert. Astfel, le oferim informatii companiilor care au nevoie de ele.
Sa vedem partea buna a investitiilor. Chevron a plecat, ceea ce da un semnal puternic. Nu comentez ce fel de semnal, dar este foarte serios. Desigur, s-au retras si din Polonia.

- Aveti informatii de la alte companii americane dornice sa investeasca masiv in Romania ?
- Desigur. Chiar saptamana aceasta, am vizitat o mare companie de IT, care deschide o noua sucursala aici si spera sa-si extinda afacerile, angajand cateva sute de oameni in anii care vor urma. Cred ca sunt oportunitati mari aici, in domeniul IT, in domeniul energetic, in domeniul productiei de bunuri. Am avut ocazia sa vizitez cateva companii americane in calatoriile mele prin tara. Au muncitori foarte buni, oameni educati si foarte muncitori. Sunt foarte multi specialisti in IT si inginerie...

- Ma scuzati. Dv. vorbiti despre oportunitati, iar eu vorbesc despre planuri concrete de investitie. Exista companii americane mari interesate sa dezvolte o noua afacere sau sa continue o afacere deja existenta in Romania ?
- Eu cred ca sunt, dar, sincer, nu toate trec prin ambasada americana. Iau aceste decizii in functie de mediul de afaceri, de modelul de afaceri, de locul cu cele mai bune oportunitati. Dar, cand discutam cu companiile interesate de Romania si le intrebam ce le-a atras aici, asta incercam sa va explic... Cred ca sunt oportunitati unice si interesante in Romania, la ora actuala,
pentru mai multe companii. Noi incercam sa promovam o economie antreprenoriala, printr-o serie de initiative la Ambasada. Una dintre aceste initiative este "Antreprenorul lunii". In acest scop, gasim oameni care fac lucruri interesante, eventual tinand cont de anumite detalii. Prima premiata a fost compania Senator Wine, care exporta vinuri si care ar beneficia mult in urma unor initiative precum Acordul de liber schimb UE-SUA. Cel mai recent castigator, Andrei Pitis, e un creator de afaceri: initiaza o afacere, o pune pe picioare, apoi trece la o alta afacere. Acum face lucruri interesante in domeniul IT. Zilele trecute, Andrei ne-a propus o idee foarte interesanta: S-a gandit la antreprenorii americani, la oamenii cu instinct al afacerilor, care poate ca sunt nefolositi in domeniul IT american, si cum pot fi conectati cu specialistii IT din Romania. Americanii si romanii colaboreaza foarte bine impreuna, aici exista mult talent, ambele parti au multe idei si credem ca, daca le-am combina, am avea de castigat.

- Abia astept sa vad rezultatele.
- Sper.

-Sa discutam despre vize, dle Thompson.
- Poftim ?
- Vize. Noi inca avem nevoie de viza pentru a intra in SUA. Vize!
- Da.
- E greu sa auzim de la Bucuresti la Washington in privinta asta. Ce se intampla ?
- In primul rand, SUA e prima interesata sa aiba cat mai multi turisti romani. Credem ca sunt oportunitati bune pentru turism, pentru afaceri, pentru educatie, pentru vizitarea familiei... In prezent, peste 90% dintre cei care cer viza o primesc. Vom continua sa cautam modalitati de promovare a calatoriilor, a turismului, a tuturor lucrurilor pe care le-am pomenit.
- Dar nu si pentru munca. N-ati mentionat munca. Se simt americanii amenintati de romanii care ar veni sa lucreze acolo ?
- Nu, deloc. De fapt cred... Chiar voiam sa spun ca exista cateva programe care permit munca in SUA. De exemplu, avem programul Summer Work and Travel, care incurajeaza tinerii sa munceasca in SUA cateva luni. Pot sa-si perfectioneze engleza, capata experienta de munca, vad o alta parte a lumii... Mii de tineri participa anual ! Noi incurajam acest program si ii sfatuiesc pe telespectatorii dv. sa intre pe pagina noastra de Facebook, unde vor gasi multe informatii utile. Cred ca dv. voiati sa stiti despre programul Visa Waiver. Romania isi doreste sa fie
in acest program, dar, in acest moment, nu intruneste toate conditiile.

- Nu intrunim conditiile de ani buni, nu doar in acest moment.
- Spun numai ca sunt mai multe conditii, iar Romania a muncit cu seriozitate pentru a le indeplini. Un punct important e cooperarea in domeniul aplicarii legii. Am semnat mai multe acorduri si lucram la finalizarea acordurilor ce reprezinta conditii de acceptare in programul Visa Waiver. Mai sunt si alte probleme, desigur. Toate s-au ameliorat in timp si vom incerca sa le amelioram in continuare. Dar cel mai important e sa nu uitati ca peste 90% dintre solicitanti primesc viza. Sunt vize pe 10 ani, care ofera o mai mare flexibilitate decat prevederile Visa Waiver. Vom continua sa lucram ca procesul sa fie cat mai simplu.

- Cand vom scapa de aceasta birocratie ? Cand vom calatori fara viza in SUA ?
- Nu pot sa va spun acum. Cand vor fi indeplinite conditiile impuse de lege, atunci ne vom putea gandi la un interval de timp. Dar mai important este ca incercam sa usuram cat mai mult procesul, sa-l facem cat mai putin stresant pentru oameni, acum !

- Nu ma intelegeti gresit. E o placere sa discut cu dv., in direct sau nu, dar ce stiti despre numirea unui ambasador in Romania?
- Eu nu sunt destul de important? Inca nu. Cred ca oamenii care urmaresc stirile din SUA, stiu ca avem mari intarzieri de mai mult timp, pentru un numar mare de tari. Pana de curand, aproape un sfert din ambasadele noastre nu aveau ambasadori. E o problema continua. Departamentul de Stat se ocupa de asta. Sper sa am vesti... Ezit sa spun "curand", pentru ca nu stiu cand va fi, dar se lucreaza la asta si sper ca va fi in curand.

- Ce sa inteleaga romanii din faptul ca SUA nu au un ambasador in Romania de atat de mult timp?
- Cred ca inteleg ca e o problema generala in Washington, legata de ambasade, fara nicio legatura cu Romania. De fapt, cred ca vedeti ca, de cand a plecat ultimul nostru ambasador, am reusit sa continuam cu succes parteneriatul nostru strategic. Deci noi ramanem angajati, eu insumi ma angajez ca directia strategica a ambasadei este in concordanta cu parteneriatul. Cand vom avea un ambasador, vom fi incantati sa-l primim in tara.

- Mai avem cateva minute. Sa ne uitam la cateva fotografii trimise de dv. Sunt foarte frumoase si va multumim ca ni le-ati trimis. Sunt fotografiile facute de dv. in calatoriile prin Romania. Faceti asta de cand ati venit aici.
- Aici sunt sotia si fiica mea, la Biserica Neagra din Sibiu, cred...Cred ca e Brasov. Scuze, da ! Brasov. Am zis Sibiu ? Biserica Neagra din Brasov. Acesta e Sibiul, langa una din vechile porti ale orasului, cred. Orasul vechi...

- Cum vi se par aceste locuri ?
- Ne plac foarte mult.
- Uite una interesanta !
- Au un farmec incredibil. Da, e interesant sa vezi cum se face vinul. A fost distractiv.
- Da, imediat dupa ce ati venit in Romania, ati organizat o degustare de whisky.
- Da, carne de vita americana si whisky american. Iar apoi o expozitie de vinuri moldovenesti...
- Care e fotografia de aici.
- Vad...
- E si aceasta o legatura intre popoarele noastre ? Pasiunea pentru distractie si bautura ?
- Sigur ca da. Cred ca sunt doua pasiuni comune oamenilor din toata lumea. Am vazut ca romanii sunt interesati de produsele americane si va pot asigura ca vinurile romanesti au mare succes in Statele Unite.
- Vad, dar... Asta pare o petrecere.
- Poiana Brasov.
- Da. Ati fost la vreo petrecere in Romania, de cand ati venit ?
- Petreceri private, poate. Sigur.
- Cum vi s-au parut oamenii?
- Romanii sunt printre cei mai calzi si draguti oameni alaturi de care am avut norocul sa traiesc si sa muncesc. Sunt prietenosi, foarte deschisi, iar parteneriatul nostru se extinde
si in zona sociala, dincolo de domeniile strategic si al afacerilor.

- Asta e minunat. Dar ati vazut si lucruri care nu v-au placut. Sa vedem la pozele de pe plaja.
- Sunt de la ultima...Din Ziua curatarii plajelor.
- Ati mai vazut asa ceva in tarile in care ati mai calatorit ?
- Desigur. Nu e ceva specific Romaniei. Facem asta la nivel international. De fapt, in SUA, avem echipe de curatare a plajelor... De fapt, la astfel de evenimente, nu aratam pe nimeni cu degetul, ci spunem ca toti locuitorii acestei planete trebuie sa fie constienti de asta, fiindca gunoaiele de pe plaje, gunoaiele pe care le lasam noi toti, cu indiferenta au efecte negative cand ajung in apa, asupra vietatilor acvatice, asupra companiilor de pescuit si tot asa...
- Desigur ca nu v-a placut asta. Ce altceva v-a displacut in calatoriile prin tara noastra ?
- Nu-mi place cat m-am ingrasat cu mancarea minunata de aici. Cred ca... Micii si mamaliga o sa-mi faca rau, in timp... Nu, va spun cinstit, m-am simtit minunat. E o tara frumoasa, cu oameni minunati si abia astept sa vad mai multe in timpul petrecut aici.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Surse: Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a discutat cu Victor Ponta la Guvern
Surse: Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a discutat cu Victor Ponta la Guvern

Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a venit miercuri la Palatul Victoria, in momentul in care premierul Victor Ponta discuta cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Surse: Insarcinatul cu afaceri al SUA discuta la Guvern cu ministrul Cazanciuc despre justitie
Surse: Insarcinatul cu afaceri al SUA discuta la Guvern cu ministrul Cazanciuc despre justitie

Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, sosit marti dimineata la Guvern, discuta cu ministrul de resort, Robert Cazanciuc, despre problemele justitiei, informeaza surse oficiale.

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti s-a dus sa discute cu Victor Ponta, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis
Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti s-a dus sa discute cu Victor Ponta, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Dean Thompson, a venit la Guvern pentru o discutie cu premierul Victor Ponta, dupa ce anterior, tot marti, s-a intalnit cu presedintele ales, Klaus Iohannis, pentru a-i transmite felicitarile SUA.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.