REALITATE AUGMENTATĂ. Cum s-a produs tornada din Călărași și unde s-a format ”Supercelula”

×
Codul embed a fost copiat

Tornada care a înspăimântat România, după ce a răsturnat un autobuz plin de oameni şi l-a azvârlit pe câmp s-a deplasat pe o distanță de 50 de kilometri vreme, de o oră și 20 de minute.

Specialiştii au analizat imaginile surprinse de martori şi au pus cap la cap toate informaţiile. Astfel au ajuns la concluzia că abia spre final când își pierduse deja din intensitate, vijelia năprasnică a provocat şi cele mai mari pagube.

Noi imagini apărute pe rețelele de socializare arată coșmarul trăit pe viu de cei care au avut ghinionul să fie lângă Slobozia în momentul în care s-a format fuiorul.

Momentele au fost filmate de unul dintre pasagerii aflaţi în autocarul distrus. Oamenii erau speriaţi deja mai ales ca mulţi şi-au dat seama că tornada se apropia amenințător înspre ei.

Dintr-o altă mașină aflată ceva mai în față, o cameră de bord a suprins poate cea mai clară imagine a fuiorului înspăimântător, din care ne putem da seama de dimensiunea vijeliei. În autobuz, pasagerii au ştiut rapid că impactul este inevitabil.

Citește și
tornada din Calarasi
România, lovită tot mai des de tornade precum cea din Călăraşi. Explicaţia fenomenului
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Pe șoseaua îngustă, mulți oameni au oprit să facă poze ignorând pericolul aşa că traficul a devenit anevoios, iar călătorii panicați au început să strige la șofer.

Momentul în care tornada lovește autocarul
 

Acesta este momentul în care tornada loveşte partea din faţă a autocarului. Imaginea se întunecă şi se aud țipete disperate, care sunt înghițite ulterior de huruitul îngrozitor al vijeliei care a lovit mastodontul de 12 tone.

Tornada care confom estimărilor neoficiale a avut la sol un diametru cuprins între 300 și 500 de metri a lovit în lateral autocarul care circula pe Drumul Naţional 21. Forţa vântului a înclinat autovehiculul pe roțile de pe partea stângă şi l-a târât pe o distanță de 52 de metri, pe câmp. Acolo, autobuzul s-a răsturnat iar oamenii șocați au fost evacuați.

Cum s-a format tornada 
 

Deși analizele oficiale ale acestui fenomen nu sunt gata, meteorologii de la ROMATSA care au în grijă spațiul aerian, au reușit să refacă traseul vijeliei. Prima imagine a acestei tornade, detectată de radar, arată că furtuna, numită de specialişti "SUPERCELULA" s-a format la ora 16:20 în zona Mănăstirii Ciocănești din județul Călărași.

La 16:40 a fost detectată lângă localitatea Vișinii Potcoavă, iar 10 minute mai târziu, în momentul de intensitate maximă, se află chiar lângă satul Vișinii. La 17:20, furtuna intră deja în declin potrivit imaginilor radar deși abia atunci a ajuns în locul în care a produs cele mai multe pagube.

Aici, în zona satului Constantin Brâncoveanu, a lovit autocarul cu pelerini și a distrus acoperișurile a 16 locuințe. La 17:35, imediat după ce a trecut de sat, s-a disipat și nu a mai fost văzută pe radar. În total a parcurs aproape 50 de kilometri într-o oră și 20 de minute.

Pentru că în România nu există instrumentele necesare și nici aşa-numiţii vânători de tornade - adică specialişti care se deplasează în zonele cu tornade pentru a le monitoriza, fenomenul extrem înregistrat acum două zile nu a putut fi încadrat oficial pe scara Fujita de măsurare a intensității tornadelor.

Dacă însă analizăm urmările, tornada de la Slobozia ar putea fi încadrată la gradul F2 sau chiar F3 având în vedere că a avut forța necesară să mute și să răstoarne autovehicule de mare tonaj.

Măsuri pentru a ne proteja în caz de tornadă
 

Astfel de fenomene meteo extreme ar putea fi din ce în ce mai dese, avertizează climatologii. Tocmai de aceea, o firmă de consultanță a întocmit un set de măsuri ce pot fi luate pentru a ne proteja în caz de tornadă, măsuri valabile în țări lovite des de astfel de vijelii, dar cu care ar trebui să ne familiarizăm.

În primul rând, în cazul unei tornade ar trebui să ne adăpostim rapid în camere interioare fără pereți de sticlă, în subsoluri sau pe scări interioare fără geamuri.

În niciun caz nu sunt indicate încăperile cu pereți exteriori și ferestre sau spațiile largi, deschise, cu luminatoare ori pereți de sticlă. În plus, după trecerea unei tornade, prioritară este raportarea eventualelor persoane dispărute și o primă evaluare a pagubelor. Sunați la 112 doar în situații iminente care pun în pericol vieţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ro-Alert va transmite și avertizări legate de vijelii. Schimbările anunțate de Raed Arafat
Ro-Alert va transmite și avertizări legate de vijelii. Schimbările anunțate de Raed Arafat

O linie verde destinată fenomenelor meteorologice extreme va fi înfiinţată în România, după ce tornada din judeţul Călăraşi nu a fost semnalată prin sistemul RO-Alert.

România, lovită tot mai des de tornade precum cea din Călăraşi. Explicaţia fenomenului
România, lovită tot mai des de tornade precum cea din Călăraşi. Explicaţia fenomenului

16 familii au rămas fără acoperiş iar un autocar a fost răsturnat şi târât pe şosea de tornada care a lovit judeţul Călăraşi. Ar fi fost una dintre cele mai mmari din sud-estul Europei, spun specialiştii

Autocarul răsturnat de tornada din Călăraşi transporta pelerini.
Autocarul răsturnat de tornada din Călăraşi transporta pelerini. "E sfârşitul lumii"

Tornadă care s-a format în județul Călărași și a luat cu totul un autocar de pe șosea a fost filmată de unul dintre călătorii din vehicul. Forța vârtejului a fost extrem de puternică, după cum se vede în înregistrare.

Momentul în care autocarul este răsturnat de tornadă, filmat de un pasager. VIDEO
Momentul în care autocarul este răsturnat de tornadă, filmat de un pasager. VIDEO

Au apărut imagini terifiante fimate de un pasager din autocarul răsturnat de tornadă marți în Călărași. 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.