Tornada din Călărași, filmată cu o cameră de bord. Pasageră din autobuzul răsturnat: ”Era ca la Discovery”
Tornada care s-a format în judeţul Călăraşi şi care a luat cu totul un autobuz de pe şosea a fost una dintre cele mai mari din câte s-au înregistrat vreodată în această parte a continentului.
Asta susţin unii dintre specialişti, care vorbesc despre forţe impresionante dislocate de acest fenoment extrem. Mărturiile de pe patul de spital ale călătorilor care au zburat zeci de metri pe câmp, cu tot cu vehiculul în care erau, sunt tulburătoare.
Oamenii spun că este o minune că au scăpat întregi. Localnicii din satele traversate de tornadă s-au mobilizat miercuri să-şi repare casele din care pâlnia uriaşă a smuls acoperişuri, pereţii şi tot ce a găsit în cale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tornada s-a format lângă Drajna, în judeţul Călăraşi. În imaginile filmate de camera de bord se vede că în zonă plouă foarte tare. La un kilometru distanţă, ploaia s-a oprit brusc, iar vârtejul a început să crească în intensitate. Diametrul era de câteva sute de metri, iar pâlnia pare să aibă peste o jumătate de kilometru înălţime. Tone de praf şi pământ sunt ridicate ca de un aspirator spre nori, în timp ce vârtejul se înteţeşte. Maşina trece foarte aproape de fuiorul uriaş, prin praful ridicat de vânt.
Imediat după, un autocar cu 39 de oameni care se întorceau de la o mănăstire a fost luat pe sus de vântul extrem de puternic. Pelerinii au scăpat cu viaţă ca printr-un miracol. Ce a urmat însă este infriocoșător. Cinci persoane au ajuns la spital.
Domnica Murăruș: "Era imensă, neagră, imensă, ca la televizor, la Discovery..."
Ramona Ispir, pasagera în autobuz: "Eram pe verticală, eram pe scaun, dar am simţit că nu mai suntem pe şosea, eu aşa am simţit, parcă decolam cu avionul, simţeam că zbor, dar pe orizontală. Nu ne-a învârtit... Putea să fie groaznic, putea să ne facă praf dacă ne prindea tornada cu o secundă mai devreme, în miezul ei, cu o secundă mai devreme."
Floarea Frusinache: "A început un nor să lase negru pe pământ şi lumea a început că-i tornadă, tornadă şi țipa... Ne-a luat autobuzul aşa şi pe urmă a luat-o într-o parte. Ne-am trezit pe grâu aşa, pe câmp."
Autocarul a fost deformat după izbitură, iar oamenii au fost scoşi prin parbriz.
Cinci dintre persoanele aflate în autocar sunt în continuare internate în spitalul din Slobozia. Din fericire, sunt în afara oricărui pericol.
La câţiva kilometri distanţă, în satul Constantin Brâncoveanu, tornada a făcut în câteva minute prăpăd: a luat acoperişuri, a scos copaci din rădăcină şi a rupt stâlpi de beton.
Corina Enache, localnică: "A zburat, că aici aveam acoperit, a zburat tot, a dat peste cap acoperişul, acoperişurile sunt la jumatea satului duse. Zidul l-a dus, nu mai era zidul. Uitaţi-l acolo, l-am cărat noi afară, l-a dărâmat peste centrală. Centrala a împins-o, a băgat ţevile în pereţi, burlanul de azbociment a zburat cât colo."
Ioana Neagu, localnică: "Trosnea, bubuia, o cenuşă... Nu ştiai unde să te fereşti şi ce să mai zici şi ce să mai faci, doar îl strigai pe Dumnezeu..."
Maria Vornicu, localnică: "Într-o fracţiune de secundă s-a spulberat totul. Deci n-am avut timp să realizăm că nu mai e nimica. A venit un nor negru, plin de praf, un curent, când a luat acoperişul l-a dus acolo, l-a întors, l-a dus la vecinul. Pe mine m-a luat grămadă, dacă nu mă ţinea nora mea mă lua cu totul. Deci, nu pot să vă spun în cuvinte ce-am trăit."
Tornada din Câmpia Bărăganului a fost una dintre cele mai importante din câte au fost observate la noi, spun specialiştii.
Mihai Dima, profesor de fizică la Universitatea Bucureşti: "Mie mi s-a părut o tornadă intensă, cu dimensiuni importante. Am putea să o considerăm un prototip pentru ceea ce ne aşteaptă în viitor, poate cu frecvenţă mai mare şi cu intensitate mai mare. Nu este exclus, de principiu, să se manifeste şi deasupra oraşelor."
O tornadă se formează atunci când masele de aer cald şi cele de aer rece se întâlnesc violent. Viteza vântului în interior are, de regulă, peste 100 de kilometri pe oră. În dreptul vârtejului presiunea este scăzută, umiditatea mare şi norii de deasupra pot atinge 15 kilometri înălţime. Meteorologii au anunţat că abia peste câteva zile vor fi gata măsurătorile detaliate şi abia atunci vom afla amploarea fenomenului.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: tornada, raniti, Calarasi, camera de bord, drajna,
Dată publicare:
01-05-2019 18:30