Ro-Alert va transmite și avertizări legate de vijelii. Schimbările anunțate de Raed Arafat

Ultima actualizare: 02-05-2019 19:28

O linie verde destinată fenomenelor meteorologice extreme va fi înfiinţată în România, după ce tornada din judeţul Călăraşi nu a fost semnalată prin sistemul RO-Alert.

Sistemul RO-Alert va anunţa pe viitor şi fenomenele meteo imprevizibile, cu un impact major, cum a fost, de exemplu, tornada de marţi seara.

Vijelia, deşi semnalată de meteorologi, Dispeceratului pentru Situaţii de Urgenţă şi încadrată sub un cod portocaliu, NU a fost anunţată prin RO-Alert pentru că acesta era proiectat să emită mesaje doar în cazul vijeliilor de cod roşu. Acum autorităţile vor să înfiinţeze o linie telefonică specială pentru astfel de situaţii.

Viituri, inundaţii, grindină, ploi îngheţate sau vijelii care se pot transforma în cod roşu. Toate vor fi anunţate de săptămâna viitoare prin sistemul RO-Alert. În plus, devineri, între Dispeceratul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul Naţional de Prognoza Meteo şi dispeceratul IGSU va exista o linie telefonică specială.

Schimbările anunțate de Raed Arafat privind RO-Alert
 

Raed Arafat, secretar de stat: "Acest hotline înseamnă că telefonul nu poate fi ocupat cu nimic altceva decât când se ridică, partea cealaltă poate să răspundă. Şi acest lucru înseamnă că vom putea transmite un mesaj foarte urgent între dispecerate pentru o emitere a mesajului."

Elena Mateescu, director executiv INMH: "Luni vom stabili tipurile de fenomene care vor face obiectul implementării prin sistemul RO-Alert. Vorbim de viscol, de cantităţi de precipitaţii abundente care pot să genereze viituri la nivel local şi inundaţii, şi sigur că da, ploaie îngheţată."

În plus, autorităţile au anunţat că vor emite avertizări prin sistemul RO-Alert şi pe baza apelurilor de la 112.

Mai exact, orice persoană care observă un fenomen meteo periculos poate suna la 112, iar informaţiile oferite de aceasta se pot transforma într-un mesaj de avertizare. Există însă riscul ca unele apeluri să fie alarme false sau chiar farse. Atenţie însă! Glumele sunt pedepsite prin lege.

Raed Arafat, secretar de stat:"Dacă cineva sună şi anunţă ceva foarte grav să ştie că declanşează prin asta o alertare în zona respectivă. Normal, acest lucru va fi analizat la dispeceratul care primeşte apelul."

Deocamdată legislaţia privind sistemul RO-Alert nu a fost modificată, însă toate schimbările vor fi posibile prin intermediul unor protocoale între cele trei instituţii.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO