România, lovită tot mai des de tornade precum cea din Călăraşi. Explicaţia fenomenului

Ultima actualizare: 02-05-2019 08:04

16 familii au rămas fără acoperiş iar un autocar a fost răsturnat şi târât pe şosea de tornada care a lovit judeţul Călăraşi. Ar fi fost una dintre cele mai mmari din sud-estul Europei, spun specialiştii

Specialiştii spun că tornada înregistrată marţi în judeţul Călăraşi a fost una dintre cele mai mari din câte s-au înregistrat vreodată în această parte a continentului. De altfel, şi presa străină a scris despre fenomen, calificat de BBC drept "tornadă monstru".

Mihai Dima, profesor de fizică la Universitatea Bucureşti: "Mie mi s-a părut o tornadă intensă cu dimensiuni importante. Am putea să o considerăm un prototip pentru ceea ce ne aşteaptă în viitor poate cu frecvenţă mai mare. Nu este exclus, de principiu, să se manifeste şi deasupra oraşelor."

 

Explicaţia specialiştilor pentru uriaşa tornadă din Călăraşi

 

O tornadă se formează atunci când masele de aer cald şi cele de aer rece se întâlnesc violent. Viteza vântului în interior are, de regulă, peste 100 de kilometri pe oră. În dreptul vârtejului presiunea este scăzută, umiditatea mare şi norii de deasupra pot atinge 15 kilometri înălţime.

Meteorologii au anunţat că abia peste câteva zile vor fi gata măsurătorile detaliate şi abia atunci vom afla amploarea fenomenului. Între timp, oamenii îşi repară gospodăriile distruse de tornadă, care a nimicit practic satul Constantin Brâncoveanu din comuna Dragalina.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO