Cum combinăm corect alimentele la masa de Paște. Medic: Românul e obișnuit ca de sărbători să fie la ultra all-inclusive

masa de Paste
Shutterstock

Asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat, luni seară, că la masa de Paște trebuie să fim moderați și atenți la cum combinăm alimentele.

 

Medicul specialist a precizat că în ultima perioadă, în România, oamenii așteaptă să treacă săptămâna pentru a ajunge la weekend să mănânce.

Obiceiul nesănătos al meselor excesive în weekend și sărbători

„De cele mai multe ori, românul este obișnuit ca în perioada sărbătorilor și nu numai – în ultima perioadă am observat că același lucru se întâmplă și în perioada weekend-urilor – așteptăm să treacă toată săptămâna pentru a ajunge la weekend să mâncăm. Românul e obișnuit ca de sărbători să fie la ultra all inclusive, adică se așează dimineața la masă, se mai ridică seara, ceea ce nu este corect, nu este sănătos și stilul acesta de a mânca și a se bucura de sărbători este cel care ne duce de cele mai multe ori la camera de gardă. Pentru că organismul nostru, după ce a stat într-o perioadă de post, eu sper că cei mai mulți dintre telespectatorii dumneavoastră au ținut cont ca și pe perioada postului să includă proteine în alimentație, după o perioadă de post să se trezească așa cu un bust, și cu maioneză, și cu carne, și cu multe feluri de mâncare la masă și de ce nu? Și cu alcool la final sau pe perioada mesei”, a declarat Andra Balcangiu-Stroescu, la un post TV.

Nicio interdicție, dar cu atenție la combinații și porții

Medicul a explicat că la masa de Paște nu trebuie exclus niciun aliment tradițional, însă a recomandat moderație.

„În primul rând, trebuie să înțelegem că nu se exclude absolut niciun aliment dintre alimentele tradiționale. Dar e bine să ținem seama de faptul că trebuie moderație și trebuie să fim atenți la cum le combinăm. Putem începe dimineața cu drob și cu ou, ou fiert, ou fără maioneză și cu drob. Nu la aceeași masă trebuie să mâncăm și carne de miel, și sarmale, și maioneze, și salate. Putem să punem lângă acest ou și lângă drob, culoare. Culoare care să vină din legume crude. Legumele crude adaugă un plus de vitamine, de minerale și trebuie incluse, indiferent că vorbim de o masă principală sau, de ce nu, de gustare, când putem asocia 2-3 morcovi cu 1-2 biscuiți integrali”, a mai afirmat Andra Balcangiu-Stroescu.

Citește și
Carnea de miel
Carnea de miel pentru masa de Paște. Cum să alegi cea mai bună carne de miel pentru fiecare preparat din meniul de Paște

Trei mese principale și două gustări pe zi

Tot în perioada Paștelui, putem menține regula de trei mese principale și două gustări, recomandă specialistul.

„Putem merge către gustare, putem să ne gândim la gustare să mâncăm, să gustăm din cozonac. Putem să gustăm cozonacul ca o gustare și nu la aceeași masă, o masă care să fie bogată. Am avut la prima gustare o bucățică de cozonac, putem să lăsăm pasca la a doua gustare. Sau invers, să le schimbăm între ele. Deci nu împreună. Tot maratonul ăsta culinar, începând de sâmbătă până marți, este până la urmă un maraton culinar dacă nu punem în prim plan să ne bucurăm de familie, să ne bucurăm de clipele petrecute cu cei dragi și mai puțin să fie un motiv de bucurie ce mâncăm”, a adăugat Andra Balcangiu-Stroescu.

Prânzul de Paște: sarmale, carne de miel și legume

Medicul Andra Balcangiu-Stroescu a făcut recomandări și pentru masa de prânz de Paște.

„Mergem la masa de sărbătoare, că deja am ajuns la prânz. Masa de prânz ar trebui să fie cea care este cu sarmale sau cu friptură de miel. Sarmalele pot să fie pregătite cu o carne mai puțin grasă, carne de pui, carne de curcan. Ar trebui să fie adaptate porțiile, fie că vorbim de adulți sau de copii, pentru că avem și copiii lângă noi. Și venim la vedeta acestei perioade, la carnea de miel. Carnea de miel este o carne grea, este o carne care o consumăm ocazional și ar fi indicat să nu o consumăm sub formă prăjită. O carne de miel la cuptor, o carne mai slabă de miel la cuptor, lângă ea să aducem un aport de legume, putem să o servim cu o salată verde și cu o felie de pâine integrală, pentru că nu trebuie să uităm și de carbohidrați. Și iată că din nou facem farfuria perfectă. Un sfert proteină, un sfert carbohidrat complex și pe jumătate de farfurie, aducem legumele. Farfuria perfectă, cum am spus mai devreme, trebuie să includă pe jumătate din ea legume. Puteți să includeți legume la abur, puteți brocoli să includeți. Salata a fost doar un exemplu”, a mai precizat Andra Balcangiu-Stroescu.

Articol recomandat de sport.ro
Relație bazată pe "practici sadomasochiste". Starul francez Dimitri Payet, acuzat de Larissa Ferrari. Dezvăluirile sunt șocante
Relație bazată pe "practici sadomasochiste". Starul francez Dimitri Payet, acuzat de Larissa Ferrari. Dezvăluirile sunt șocante
Citește și...
Metode ușoare de vopsit ouăle de Paște. Cum poți obține culori frumoase din ingrediente naturale
Metode ușoare de vopsit ouăle de Paște. Cum poți obține culori frumoase din ingrediente naturale

Metodele naturale de vopsire a ouălor de Paște devin tot mai populare Pentru obținerea unei nuanțe perfecte, unele ingrediente din bucătărie pot oferi rezultate surprinzător de plăcute.  

Carnea de miel pentru masa de Paște. Cum să alegi cea mai bună carne de miel pentru fiecare preparat din meniul de Paște
Carnea de miel pentru masa de Paște. Cum să alegi cea mai bună carne de miel pentru fiecare preparat din meniul de Paște

Carnea de miel este tradițională pentru masa de Paște în casa fiecărui român. Fie că vorbim despre friptură din pulpă de miel, celebrul drob, ciorbă sau stufat, mielul este asociat cu Paștele din mai multe motive culturale sau religioase.  

Ce cuprinde un meniu de Paște. Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători
Ce cuprinde un meniu de Paște. Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători

  Meniul tradițional de Paște reunește preparate specifice care marchează sărbătoarea Învierii. Fiecare fel de mâncare are o semnificație aparte și se pregătește după rețete transmise din generație în generație.

Cum va fi vremea de Paște 2025. Meteorologii anunță că temperaturile vor crește în jurul valorii de 24 de grade
Cum va fi vremea de Paște 2025. Meteorologii anunță că temperaturile vor crește în jurul valorii de 24 de grade

Se spune, în tradiția populară, că așa cum e vremea de Florii, așa va fi și de Paște. Azi a fost soare și cer senin în multe zone ale țării.

Românii își ”clădesc” deja mesele de Paște. Lângă bunătățile tradiționale, unii recomandă ”brânzeturi mai franțuzite”
Românii își ”clădesc” deja mesele de Paște. Lângă bunătățile tradiționale, unii recomandă ”brânzeturi mai franțuzite”

Mai e puțin până la Paște, iar lista de cumpărături devine un subiect fierbinte. Brânza nouă de oaie merge cu drob și pastramă zvântată. Cea veche, din putină, cu ridichi și ceapă verde. Iar oul de țară, înroșit cu friptură de miel.  

Recomandări
Ultimul drum al Papei Francisc. Sfântul Părinte a plecat către veșnicie în aplauzele a sute de mii de oameni
Ultimul drum al Papei Francisc. Sfântul Părinte a plecat către veșnicie în aplauzele a sute de mii de oameni

Călătoria Papei Francisc în această lume a ajuns la final. Părinte spiritual pentru un miliard și jumătate de catolici și greco-catolici, prieten pentru noi ceilalți, Sfântul Părinte a plecat către veșnicie în aplauzele a sute de mii de oameni.

Ultima dorință a Papei Francisc a fost să aibă un mormânt simplu, care să poarte o singură inscripție
Ultima dorință a Papei Francisc a fost să aibă un mormânt simplu, care să poarte o singură inscripție

Cel puțin 400.000 de persoane s-au adunat în Vatican pentru funeraliile Papei Francisc și au umplut străzile Romei. Sicriul a fost transportat de la San Pietro la bazilica Santa Maria Maggiore, unde pontiful și-a dorit să fie înmormântat.

O lume întreagă, la căpătâiul Papei Francisc. Discuția neașteptată despre pace dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski
O lume întreagă, la căpătâiul Papei Francisc. Discuția neașteptată despre pace dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski

În fața sicriului simplu și-au plecat capul regi și șefi de stat. Au fost acolo suveranii catolici din Spania, Monaco ori Luxemburg, dar și protestanții cu sânge albastru. România a fost reprezentată de președintele interimar și de premier.