Cum arată primul weekend cu restricții în marile orașe din țară. Românii s-au grăbit să prindă magazinele deschise

Dată publicare: 03-04-2021 19:38
Dată actualizare: 03-04-2021 19:59


Primul weekend cu restricţii în Bucureşti, dar, şi în celelalte localităţi, în care rata de infectare este periculos de mare, a adus forfotă în magazine, mai ales spre final de program şi trafic intens pe şosele.

În tot acest timp, în ultimele 24 de ore aproape 5.500 de oameni au aflat că au COVID-19. Tulburător este că alţi 1.500 se luptă să trăiască pe păturile de terapie intensivă.

Cu plasele şi coşurile pline, mulţi s-au grăbit să se încadreze în program ca să-şi termine cumpărăturile până la ora 18. Unii, recunosc, le este mai greu, aşa că au ales cel mai apropiat magazin de casă.

În Capitală, cei rămaşi în pană de câte ceva au mers la benzinărie. În câteva clipe, s-au format cozi şi în afară staţiilor.

Benzinăriile n-au dus lipsă de clienţi nici târziu, în noapte, deşi circulaţia este restricţionată după ora 20.

Pentru fructe, legume şi verdeţuri, tot piața a rămas de bază. Aşa că, dimineaţa, la Obor, a început forfota. Printre clienţi, au fost şi poliţişti, care s-au asigurat că oamenii au menţinut, totuşi, distanţă, deşi nu întotdeauna a fost cazul.

De vineri până duminică, în toate localităţile cu o rată a infectărilor între 4 şi 7,5 la mie, magazinele se închid la ora 18. După ora 20 oamenii pot ieşi din case doar cu un motiv bine întemeiat, de exemplu, pentru serviciu sau dacă au o urgenţă medicală. Zonele cu incidențe mai mari de 7,5 la mie au aceste restricţii în toate zilele săptămânii.

Între timp, bilanţul ultimelor 24 de ore arată că aproape 5.500 de români au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2, iar alţi 1.448 sunt la terapie intensivă.

În acest context, Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a postat pe Facebook două fotografii în care se văd cozi de ambulanţe în fatza a doua spitale Covid. Din cauza numărului mare de pacienţi, salvările trebuie să aştepte în parcări până se eliberează un loc pentru bolnavii pe care îi transporta.

Pentru că este primul weekend de vacanţa şcolară, iar catolicii şi reformaţii sărbătoresc Paştele, poliţiştii şi jandarmii vor urmări dacă regulile sunt respectate, mai ales în zone de agrement, centre comerciale şi pieţe. Vor urmări inclusiv dacă se respectă regulă care spune că este interzis să ne plimbăm pe stradă în grupuri mai mari de 6 persoane, dacă nu facem parte din aceeaşi familie.

Zilele acestea, 10 mii de poliţişti vor patrulă şi vor face controale, iar traficul în zona Văii Prahovei va fi monitorizat din elicopter.


VIDEO PROTVPLUS.RO