Se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, iar ziua a fost marcată în mai multe orașe din țară.  

La Iași, în Piața Unirii, liderul AUR - George Simion - a fost stropit cu cerneală pe față, în timpul unei manifestații pentru care nu a solicitat autorizație de la primărie.

Bărbatul care l-a mânjit a fost indentificat de poliție și are dosar penal. Simion a cerut ca individul să nu fie sancționat, iar liderul unei organizații civice din Iași este convins că incidentul a fost regizat.

Copreședintele AUR a fost stropit cu cerneală în timp ce aștepta ca mai mulți oameni să se prindă în hora pe care o începuse în Piața Unirii din Iași, alături de mai mulți simpatizanți.

Un tânăr venit cu soția la manifestare, i-a aruncat în față lichidul și, imediat după, un bărbat a țâșnit ca să-l curețe pe politician cu un fes. Din mulțime s-a strigat „Rușine!”.

George Simion: ”Ei poate să arunce cu orice în noi!”

Hai să continuăm! Nerușinații! Rușine!”.

Cu jumătate de față vopsită în albastru, Simion s-a urcat pe treptele hotelului Traian ca să se adreseze mulțimii. Un cântăreț la nai i-a pregătit intrarea.

Uitați ce îi fac lui Geoge Simion! Uitați!”.

George Simion, copreședinte AUR: ”Ei poate să arunce cu orice în noi. Noi nu ne temem decât de bunul Dumnezeu!”.

Fără să își curețe cerneala de pe față, politicianul s-a pozat cu susținătorii și unele doamne l-au sărutat pe obrazul colorat.

Apoi, Simion a intrat în direct pe Facebook și - înconjurat de mai mulți oameni - a cântat.

Un cântec de luptă, bătrân că Unirea, voi, compatrioți, ascultați!”.

Incidentul a fost tratat de liderul Alianței pentru Unirea Românilor cu indulgență. Simion a cerut ca bărbatul care l-a stropit să fie scutit de sancțiuni.

George Simion: ”E zi de sărbătoare, să nu-l amendeze”.

Bărbatul de 31 de ani a fost dus la sediul poliției și are dosar penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. O nemulțumire personală la adresa liderului AUR - spune poliția - l-ar fi făcut să arunce cu cerneală.

Ionel Apostol: ”Este mai mult decât evident că a fost o înscenare” 

Ionel Apostol este președintele unei asociații civice din Iași. Nu exclude ca incidentul să fi fost însă regizat.

Ionel Apostol, președinte Asociația ”Împreună pentru A8”: ”Este mai mult decât evident că a fost o înscenare. Când persoana respectivă s-a apropiat de domnul Simion, domnul Simion știa că va veni să-i dea cu cerneală. A închis doar ochii instantaneu și n-a schițat niciun gest”.

Primăria din Iași nu a dat nicio autorizație pentru manifestări. Primarul - care la sărbatoarea Unirii de anul trecut a fost stropit la rândul lui cu iaurt - a condamnat întâlnirea.

Mihai Chirica, primar Iași: ”Sunt oameni care provoacă, oameni care nu înțeleg că un stat se conduce pe bază de legi, care confundă patriotismul cu circul, care cred că ceilați au uitat că sunt români și doar ei sunt cei care sunt români. Din păcate, un mare circ”.

La manifestările de la Iași au participat - potrivit estimărilor forțelor de ordine - aproape 1.000 de oameni.