Cum a ajuns România să se teamă de un ciclon care nu a existat. Ministrul Fechet avertiza că țara va fi „măturată de Ashley”

×
Codul embed a fost copiat

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat, luni, că ciclonul Ashley de care s-a temut toată România în weekend, nu a existat și nu există.

Fenomenele meteorologice cu care s-a confruntat țara noastră au fost determinate de o masă de aer umed care a venit dinspre Marea Mediterană. Departamentul pentru Situații de Urgență a dispus măsuri de evacuare a oamenilor din zone cu risc de inundații și a emis mesaje RO-Alert ţinând cont de cel mai negru scenariu, având în vedere avertizările emise de meteorologi.

Meda Andrei, meteorolog: „Ashley nu a existat, nu există. Este vorba de un nume pe care ar putea să-l ia un ciclon dinspre Oceanul Atlantic dacă va îndeplini niște condiții, adică intensificări ale vântului de peste 100 km/h Iar ceea ce se întâmplă la noi în țară, cu mâna pe suflet, ca să zic așa, o spun nu are nici o legătură cu un astfel de ciclon. A fost vorba de o masă de aer umed care a venit inițial dinspre Marea Mediterană și a fost completată în momentul în care în zona Mării Negre a început să scadă presiunea și atunci cantitatea de apă care a căzut în zona țării noastre a fost destul de mare.”

Moldova, Dobrogea și estul Munteniei sunt până marți dimineață, la ora 10 sub amenințarea unui cod galben de ploi și vânt. Potrivit meteorologilor cantitățile de precipitații așteptate vor oscila între 25 și 40 de litri pe metru pătrat. Iată cum s-au tradus în realitate aceste cifre, luni dimineață, în județul Constanța.

Citește și
VIDEO. „Nu mai am voie să îmi bat nevasta?” Scandal la metroul din București. Chiar femeia agresată l-a calmat pe bărbat

Faleza din Mamaia Nord - Năvodari, pe unde se plimbă de obicei turiștii, a fost inundată pe o porțiune de câteva sute de metri și apa trece de gleznă. Trebuie să fie foarte atenți și șoferii pentru că apa a acoperit și partea carosabilă.

Situația a fost similară, duminică seară, în București - unde, potrivit companiei de apă, în unele zone s-au adunat peste 30 de litri de precipitaţii pe metru pătrat. A fost cod portocaliu. Pe Bulevardul Metalurgiei, autobuzele n-au mai putut să înainteze - cum s-a întâmplat și cu tramvaiele în Grozăvești. În Chiajna, un șofer a rămas blocat cu mașina într-o groapă apărută în asfalt în urma ploii torenţiale.

Pe perioada codului portocaliu, pompierii din București și Ilfov au numărat peste 40 de intervenții, cele mai multe pentru evacuarea apei din curți, locuințe sau străzi inundate. Apoi au acţionat pentru îndepărtarea copacilor sau crengilor rupte de vânt și până acum au numărat 13 mașini avariate.

În Galați, județ în care meteorologii au anunțat cod roșu de la miezul nopţii, 3.500 de oameni care au fost evacuați din calea unor posibile inundații. Unii nu s-au întors nici astăzi acasă.

Unitățile de învățământ din 25 de localități din județul Galați au rămas luni închise. Mai exact, copiii din 98 de școli și grădinițe nu au mers la ore, de teama inundațiilor.

De ce a fost nevoie de astfel de măsuri extreme, a încercat să lămurească situația șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Raed Arafat, șeful DSU: „Când mi se spune există risc mare să aveți peste 70-80 litri pe metru pătrat și că va fi într-adevăr posibil să avem un potop cu vânt cu tot la București, la Galați, în alte zone ale țării este normal să ne pregătim. Reacția noastră a fost o reacție proporțională cu avertizările care le aveam. Uitați-vă la câți morți sunt din cauza inundațiilor din cauza ploilor care vin într-un mod în care nu au mai fost.”

Așadar - reacția a fost generată de cel mai negru scenariu în care ne-am fi putut afla. La fel au procedat și ungurii - de pildă - când au primit informații potrivit cărora Dunărea risca să facă ravagii în Budapesta.

Au existat însă exagerări în comunicarea publică. În miez de noapte, de la volanul unei mașini cu care era în inspecție prin țară, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a validat ideea că un ciclon numit Ashely urmează să aducă necazuri mari în România.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „România va fi practic măturată de acest ciclon pe care îl numim Ashley. Mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră. Urmează o zi lungă azi și o zi grea și nu fac asta neapărat pentru a-i verifica, însă încerc să dau exemplu de acel plus de energie de care toată lumea va avea nevoie astăzi.”

Meteorologii spun că în ultimele ore cantitățile maxime de precipitații înregistrate au fost de peste 40 litri pe metru pătrat. În Bacău și Hunedoara vântul a rupt mai mulți copaci iar în Neamț un stâlp și un panou publicitar s-au prăbuşit peste mai multe cabluri electrice.

Articol recomandat de sport.ro
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
Citește și...
NATO a trimis un avion radar AWACS deasupra României, după dronele rusești care au intrat în spațiul aerian național
NATO a trimis un avion radar AWACS deasupra României, după dronele rusești care au intrat în spațiul aerian național

Alianța Nord-Atlantică (NATO) a trimis un avion radar AWACS în spațiul aerian al României, pentru a monitoriza mișcările Rusiei.

 

Angajații Ambasadei Germaniei din Liban, evacuați de Luftwaffe. Cine sunt cei 110 pasageri
Angajații Ambasadei Germaniei din Liban, evacuați de Luftwaffe. Cine sunt cei 110 pasageri

Angajații Ambasadei Germaniei din Liban au fost evacuați cu un avion militar trimis luni la Beirut. 110 persoane au ajuns la bordul avionului, diplomați, personal auxiliar și familiile acestora.

Mircea Băsescu a primit prima decizie de reabilitare judecătorească. Ce însemnă asta pentru fratele lui Traian Băsescu
Mircea Băsescu a primit prima decizie de reabilitare judecătorească. Ce însemnă asta pentru fratele lui Traian Băsescu

Reabilitarea judecătorească a lui Mircea Băsescu, fratele fostului președinte al României, a fost admisă. Decizia Tribunalului Constanța nu este însă definitivă, dar dacă va fi menținută, fratele lui Traian Băsescu se va alege la final cu cazierul curat.

Recomandări
Explozie misterioasă în largul Mării Negre. Sfera de foc s-a văzut tocmai din stațiunea Olimp
Explozie misterioasă în largul Mării Negre. Sfera de foc s-a văzut tocmai din stațiunea Olimp

Un fenomen care ridică multe semne de întrebare a fost surprins în largul Mării Negre, în timpul furtunii de duminică seară. Deasupra mării a fost filmată ceea ce specialiștii în chimie spun că este explozia unei pungi de gaze.

Românii vor plăti mai mult pentru produsele comandate din China. UE vrea să elimine scutirea de taxe vamale
Românii vor plăti mai mult pentru produsele comandate din China. UE vrea să elimine scutirea de taxe vamale

Românii ar putea plăti mai mult pentru produsele comandate de pe platformele chinezești de comerț online. Uniunea Europeană vrea să elimine scutirea de taxe vamale pentru coletele sub 150 de euro.

Washington Post: Israelul a informat SUA că plănuieşte o operaţiune terestră iminentă în Liban. Biden se opune
Washington Post: Israelul a informat SUA că plănuieşte o operaţiune terestră iminentă în Liban. Biden se opune

Israelul a informat Statele Unite că planifică o operaţiune terestră limitată în Liban şi a cărei lansare este iminentă, relatează luni Washington Post citând un oficial american neprecizat, transmite Reuters.