CTP, după căderea Guvernului Orban: „O înfrângere zdrobitoare, a fost wrestling în Parlament”


Ultimul update: Miercuri 05 Februarie 2020 19:48
Data publicarii: Miercuri 05 Februarie 2020 19:23
Categorie: Stiri actuale

„Căderea Guvernului Orban este o înfrângere zdrobitoare”, a declarat gazetarul Cristian Tudor Popescu pentru Știrile PRO TV.

În opinia sa, liberalii au pierdut capital electoral după această înfrângere, iar totul ar urma să se răsfrângă asupra lui Ludovic Orban.

Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament?

Cristian Tudor Popescu: „O înfrângere la scor a Guvernului Orban, a PNL și nu în ultimă instanță, a președintelui Iohannis. Pentru că oricât ar încerca Ludovic Orban să prezinte acum lucrurile ca și cum ar fi fost calculate dinainte, să mergem spre anticipate, totul e sub control, noi suntem curajoși.

Nu, nu este așa, o înfrângere zdrobitoare este o înfrângere în ochii publicului, spectatorilor și telespectatorilor a meciului de wrestling pe care l-am văzut în Parlament astăzi. Wrestling, adică indivizi cu pachete de mușchi, cu pene în cap, vopsiți, uriași, care pare că își sucesc gâtul, se calcă în picioare, dau unul cu altul de pământ.

De fapt nu au nimic, sunt toate simulate aceste bătălii. A simulat PNL-ul aici și simulează în continuare prin această atitudine, refuzând să admită că a făcut un gest riscant, că nu pot să controleze tot ce se întâmplă în continuare. Au luat-o pe o cale cu rezultate imprevizibile, mă refer la alegerile anticipate.

Au pierdut capital electoral prin înfrângerea semnificativă din această seară. Au fost aleși cu 240, au fost doborâți cu 261. Pierd în continuare poate și mai mult cu aceste 25 de ordonanțe date peste noapte.

Se va ajunge într-o situație în Parlament în care liberalii se vor chinui să-și dea jos propriul premier, în vreme ce pesediștii să voteze, pentru că nu vor anticipate, o situație ridicolă. Se va răsfrânge asupra lui Orban, pentru că el va deveni personajul ridicol în această situație nefirească.

Există și soluții ale PSD, în combinație cu PRO România, care vor crea probleme domnului Orban. De pildă dacă vor hotărî să îl susțină pe Raed Arafat, după cum aud că Ponta deja s-a pronunțat. Raed Arafat e o mare problemă pentru ei, se bucură de suficientă popularitate și acest lucru probează că nu a fost dat afară de domnul Vela după ce a făcut în campania electorală.

În clipa în care ar fi propus sigur că președintele Iohannis poate să îl respingă, să îl pună pe Orban, dar decontează din nou. Populația poate să spună că era mai bun Arafat și din nou decontează.”

De ce joacă domnul Klaus Iohannis această carte cu anticipatele, pe care a preluat-o de la USR?

Cristian Tudor Popescu: „O joacă acum după ce nu mai are nicio grijă, este un gest arogant, un gest riscant, pe care și-l permite pentru că el nu riscă nimic, nu îl clintește nimeni cinci ani de acum înainte. De aceea eu nu cred că domnul Orban a fost foarte fericit cu această asumare pe 2 tururi.

Alegerile în 2 tururi sunt mai democratice decât cele într-un tur și ele tocmai au fost îngropate prin acest gest riscant al Guvernului Orban. Nu ai cum să le mai aduci în discuție.

Eu nu văd calculele lui Iohannis, arată doar aroganță, adică vreau eu domne să fac anticipate, să se schimbe Parlamentul, să am Parlamentul meu. Pentru liberali și guvernul Orban este o mutare pripită, insuficient gândită, cu consecințe imprevizibile. Nimeni nu poate să pretindă acum că știe că se va ajunge sigur la anticipate.”

Nici PSD nu are o majoritate în Parlament, a fost conjuncturală astăzi.

Cristian Tudor Popescu: „Nu are majoritate, dar cei care trebuie să se zbată pentru anticipate sunt liberalii acum. PSD nu are altceva de făcut decât să obstrucționeze.”

VIDEO PROTVPLUS.RO