Protest al localnicilor din Țara Lăpușului din cauza gunoaielor. „E un mare pericol”

Ultima actualizare: 31-08-2021 09:39

Criza deșeurilor din Maramureș s-a înrăutățit, iar localnicii disperați au ajuns la Consiliul Județean pentru a cere socoteală.

Localnicii sunt nemulțumiți de inițiativa autorităților de a amenaja o platformă de procesare a resturilor, pe o pășune din Țara Lăpușului.

Nu e primul protest de acest fel. La începutul anului, peste 100 de localnici din altă zonă a județului au ieșit în stradă după ce responsabilii au anunțat că vor construi o groapă de gunoi la ei în localitate.

Zeci de localnici din mai multe sate din Târgu Lăpuș au ajuns în fața Consiliului Județean Maramureș pentru a le cere consilierilor să retragă de pe ordinea de zi proiectul construirii unei platforme tehnologice de procesare a deșeurilor.

După audiențe la președintele Consiliului Județean, spiritele s-au mai liniștit, iar momentan proiectul n-a mai fost adus în discuție, însă criza gunoaielor nu a fost soluționată, iar localnicii se tem de poluarea din apă și aer, dar și ă animalele pot avea de suferit.

Localnic: „Avem familii și copii și dacă se face groapa asta de gunoi se infectează toată zona, avem apă de băut potabilă."

Localnic: "În zona noastră, daca se deschide acest depozit, e un mare pericol, avem animale, produse agricole la câmp.”

Oamenii anunță că vor ieși, din nou, în stradă dacă proiectul va fi aprobat.

Localnic: „Vom ataca pe toate căile legale fiecare inițiativă a Consiliulul Județean de a instala o groapă de gunoi la noi la Târgu Lăpuș."

Autoritățile spun că trebuie găsită o soluție de urgență, mai ales că deșeurile sunt transportate acum la sute de kilometri distanța în alte județe pe bani mulți.

Acum se ia în calcul amenajarea unei platforme provizorii de procesare a gunoiului care să toace și să sorteze deșurile din tot județul Maramureș.

Ionel Bogdan, președinte Consiliul Județean Maramureș: "Pentru noi este foarte important să rezolvam această problemă, pentru că, acum câteva săptămâni, câteva zile nu s-au colectat deșeurile, ceea ce este un dezastru din punct de vedere ecologic."

O soluție pentru această problemă ar fi.

Este vorba de depozitul ecologic de la Fărcașa, proiect demarat în urmă cu 15 ani, finanțat din bani europeni cu 70 de milioane de Euro, dar care nu este funcțional.

În zonă sunt mari probleme cu alunecările de teren și se vede cu ochiul liber cum pământul o ia la vale. Autoritățile spun că au primit bani de la Guvern și evaluează ofertele, iar până la finalul anului 2023 ar trebui să fie gata.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO