Taxele pe care Ministerul Mediului le are in lucru pentru inlocuirea taxei de mediu la masini. Cozi imense la Inmatriculari

28-02-2017 13:16


De trei saptamani, in fiecare dimineata, la sediile Serviciului de Inmatriculari Auto se creeaza o imbulzeala cumplita cand se deschid ghiseele.

S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce Ministerul Mediului a anuntat ca are in lucru mai multe variante pentru inlocuirea taxei de mediu eliminata de la 1 februarie. Pe lista ar fi o vigneta sau un sticker color, lipit pe parbriz, care sa faca diferenta intre nivelul de poluare al masinilor.

Insa o taxa noua, in locul celei auto, va fi introdusa, spune chiar ministrul Mediului, care vrea sa taxeze toate masinile. Sunt trei variante de lucru. Prima ar fi o vigneta ce ar urma sa fie platita anual de soferi, iar diferenta de pret sa o faca nivelul noxelor si marimea motorului masinii.

A doua varianta ar fi un sticker colorat lipit pe parbriz - o metoda folosita si de nemti si francezi. Stickerul ar permite soferilor sa intre in anumite zone ale oraselor pentru care vor plati diferentiat in functie de cat polueaza.

De exemplu, daca soferul unui autoturism cu Euro 3 vrea sa vina in Bucuresti, va plati o taxa mai mare decat cel care detine un autoturism Euro 5.

O a treia varianta ar fi o taxa inclusa in pretul carburantului, care sa mearga la fondul de mediu. Aceasta, a sustinut ministrul Daniel Constantin, pare sa fie cea mai agreata.

O decizie legata de taxa de timbru ar putea fi luata in discutie la sedinta de guvern de joi.

Eliminarea taxei auto a fost contestata de reprezentantii producatorilor si importatorilor de automobile, care atrag atentia ca Romania se umple de masini vechi, ce vor polua si mai mult asezarile urbane.

Aglomeratie uriasa la Cluj

Odata cu eliminarea de la 1 februarie a taxei de mediu care-i scuteste pe soferi de o cheltuiala de cateva sute de euro sau chiar cateva mii, in functie de tipul masinii- oamenii se inghesuie sa-si inmatriculeze vehiculele.

Stau de cu seara la coada, fac liste, si uneori se ajuta mai multi membri ai familiei, rand pe rand, ca sa nu-si piarda locul. Marti, la Cluj, a fost o asemenea busculada, incat au intervenit jandarmii ca sa potoleasca multimea.

De teama ca situatia de acum nu ar putea dura si ingrijorati de aparitia unor taxe noi, sute de soferi se imbulzesc in fiecare dimineata in fata portilor serviciului de inmatriculari auto ca sa isi inscrie masinile cat mai repede posibil. Asa s-a intampalt si la Cluj: aglomeratia devenise atat de mare incat au intervenit jandarmii.

Oamenii au stat la coada o noapte intreaga si au facut liste peste liste incercand sa se organizeze singuri.

Barbat: "Mie in data de 1 imi expira numerele rosii si trebuie sa obtin altele. Am venit luni la ora 7 si m-am inscris pe o lista, va arat si poze. Dimineata cand am venit m-am pus la rand si au inceput oamenii sa se imbulzeasca si nu am mai obtinut numar de ordine. Am facut o lista noua."

Pentru ca listele s-au suprapus in functie de grupurile de soferi de la coada, oamenii s-au revoltat.

Barbat.: "Incercam sa mai facem o noua lista. Suntem de aseara aici."

Barbat: "Sunt de la 3 dimineata. Am venit acum pentru ca s-a scos taxa."

Oamenii sunt disperati si ca daca nu reusesc sa se incadreze in termenul de 60 de zile, cu inmatricularea, vor fi nevoiti sa plateasca din nou taxa initiala, la Registrul Auto Roman: 450 de lei.

Barbat: "Nu m-am asteptat sa fie asa ceva. Si apoi te miri ca europenii rad de noi. Vrei sa iti inmatriculezi masina, pierzi RAR-ul si tot asa. Mi-e frica sa nu bage alte taxe in impozite sau in rovinieta, ca asa se zvoneste."

Proprietarii de masini din intreaga tara stau la cozi imense in fiecare zi, de la 1 februarie incoace, sa isi inmatriculeze masinile, de cand taxa de mediu a fost eliminata.

La sediul din Cluj, marti oamenii au fost calmati de jandarmii care au ajuns la fata locului la primele ore ale diminetii.

Proprietarii masinilor au facut liste noi si acum isi asteapta randul. Astfel de situatii au loc de aproape o luna in fata Serviciului de Inmatriculari Auto din Cluj si asta pentru ca oamenii sunt speriati de faptul ca ar putea fi introduse noi taxe care sa inlocuiasca timbrul de mediu.

Hotarati sa nu mai plateasca in plus, soferii s-au inscris din timp si la RAR, unde programarile acopera inclusiv luna aprilie. De cand s-a scos taxa de mediu, in tara s-au adus din strainatate peste 38.000 de masini second hand.

VIDEO PROTVPLUS.RO