Covid-19 în Europa. Anglia relaxează restricțiile, în timp ce pandemia face ravagii în Franța

×
Codul embed a fost copiat

În Franța, numărul bolnavilor de Covid internați la terapie intensivă a trecut de 4.870 și se apropie de varful din noiembrie.

În Germania, cancelarul Angela Merkel le cere landurilor să mențină restricțiile convenite cu guvernul federal. Unele orașe au relaxat măsurile anti-Covid, sfidând astfel guvernul de la Berlin. Între timp, rata de infectare la nivel național crește.

În medie, la fiecare o suta de mii de locuitori, 134 sunt infectați.

Cu o situatie mult mai bună, Anglia a ridicat luni consemnul „Stați acasa”.

Sportul în aer liber este permis din nou în Anglia. Amatorii de golf au încins o partidă imediat după miezul nopţii, cu mingi luminoase. S-au redeschis bazinele de înot neacoperite, terenurile de fotbal, bascket sau tenis.

Cu peste jumatate din populatie vaccinată cu prima doză, Anglia a ridicat luni consemnul „Stați acasă!”, a doua fază a planului de normalizare, dupa deschiderea școlilor, la inceputul lunii. De luni, se pot intalni, în exterior, şase persoane din două familii diferite. Însă autorităţile îi îndeamnă pe oameni să fie precauţi, ca să nu irosească progresele atât de greu obţinute.

Anglia a intrat în carantină, pentru a treia oară, în ianuarie, din cauza proliferării aşa-numitei tulpini Kent, care a dus sistemul medical la limită. Acum, însă, sunt raportate, în medie, 5.000 de infecţii pe zi.

Prin comparaţie, Franţa vecină a înregistrat, sâmbătă, peste 42.600 de noi cazuri, în 24 de ore. Numărul bolnavilor internaţi la terapie intensivă a trecut de 4.870, un maxim al acestui an.

Autoritățile franceze au întărit controalele pe aeroporturi și pe şosele pentru a impune restricțiile de trafic, instituite în 19 departamente, inclusiv în Paris. În aceste zone, deplasările la peste 10 km de casă sunt interzise fără motive imperative. Clasele de liceu se ţin doar cu jumătate dintre elevi, iar magazinele neesenţiale rămân închise.

În Belgia, unde au intrat în vigoare noi restricţii, magazinele care nu vând alimente sau produse de primă necesitate sunt deschise. Însă doar cu programare!

Vânzător: „Am programat un client abia la ora 15, aşa că avem timp să vorbim. De azi-dimineaţă, au intrat în magazin doar doi oameni: postaşul şi un client cu rezervare”.

Situaţia este cu atât mai descurajantă, cu cât, din lipsă de doze, cel puţin 10 centre de vaccinare din Belgia vor fi închise de marți pentru câteva zile. Intarzirea unor livrări le creează mari probleme celor care gestioneza programările.

În tot acest timp, Comisarul European pentru piaţa internă a ţinut să insufle un strop de optimism compatrioţilor săi francezi şi, în general, europenilor, dezvăluind cum va arta mult-aşteptatul şi discutatul paşaport de imunitate.

Thierry Breton, comisar european pentru Piața internă: „Acest cod QR indică dacă ai fost vaccinat şi cu ce ser, dacă ai avut boala, dacă ai sau nu anticorpi, iar pentru cei care nici nu sunt vaccinaţi, nici n-au avut boala, rezultatele unui test PCR. Eliberarea acestor paşapoarte va începe la jumătatea lunii iunie”.
Reporter: „Şi care este rostul acestui paşaport?”
Thierry Breton: „Cum îl va folosi va decide fiecare stat membru, ideea e ca în acel moment să avem un instrument care să permită redeschiderea. Aceste paşapoarte vor fie armonizate, la fel peste tot”.

Citește și...
Măsurile anti-Covid din Coreea de Nord produc îngrijorare la ONU. ”S-au semnalat morţi din cauza foametei”
Măsurile anti-Covid din Coreea de Nord produc îngrijorare la ONU. ”S-au semnalat morţi din cauza foametei”

Boala Covid-19 a consolidat izolarea Coreei de Nord, ”cea mai închisă din lume”, care s-a închis şi mai mult, iar această izolare a regimului Kim Jong Un conduce la o foamete, potrivit raporturului special al ONU, relatează AFP.

Recomandări
Cât de mare este pericolul nuclear după ce Rusia a anexat formal teritoriile ocupate. „Nimeni nu poate să-l dea la o parte”
Cât de mare este pericolul nuclear după ce Rusia a anexat formal teritoriile ocupate. „Nimeni nu poate să-l dea la o parte”

Despre cum decurge războiul după ce Rusia a anexat formal teritoriile ocupate a vorbit, la Știrile PRO TV, generalul în rezervă Mircea Mîndrescu, fost comandant în structurile de comandă ale NATO.

Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”
Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”

Secretarul general al NATO a declarat, vineri seară, privind cererea de „aderare accelerată” a Ucrainei, că ușile Alianței rămân deschise, dar o decizie în acest va trebui luată de toate cele 30 de state membre.

Comisia Europeană cere statelor UE să înăsprească condiţiile de intrare pentru ruşi
Comisia Europeană cere statelor UE să înăsprească condiţiile de intrare pentru ruşi

Comisia Europeană le-a cerut, vineri, statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor.