Coșmarul războiului din Fâșia Gaza văzut prin ochii cetățenilor români: ”Gata, s-a dus tot. Am lăsat și am plecat”

×
Codul embed a fost copiat

Coșmarul războiului din Fâșia Gaza s-a sfârșit pentru alți 17 cetățeni români și familiile lor. Aceștia urmează să se întoarcă în țară de la Cairo, anunță Ministerul de Externe, după ce au trecut prin punctul de frontieră Rafah.  

Între timp, 86 de palestinieni cu cetățenie română și rudele lor, au aterizat marți la Baza 90 din Otopeni.

Până acum, de la izbucnirea războiului, 220 de români și membri ai familiilor lor au fost evacuați din zona de conflict și au ajuns în țară.

Ușurați și fericiți să se vadă în siguranță, încă 86 de palestinieni cu cetățenie română și rudele lor apropiate au aterizat în în România. Unii și-au întregit aici familia.

Pentru acești oameni, drumul până în România a fost lung și greu. Au fost preluați din Cairo de reprezentanții ambasadei româniei din Egipt. Această tânără de 23 de ani, gravidă în luna a noua, povestește cât de greu i-a fost, mai ales că din moment în moment urmează să nască un băiețel.

Asel Zorob: Casele erau dărâmate și nu aveam ce să facem acolo, oricând era pericol.


Issam Zorob: Era risc, într-adevăr. Eu sunt ginecolog, dacă naște o să asist oriunde. Aveam trusă, am luat cu mine, ce e necesar. Asta este, trebuie să risc. Să o las la cine acolo?

Tatăl ei a studiat medicina la noi în țară. Așa a cunoscut-o pe soția lui, româncă, după care s-au mutat în sudul Gazei. Au dus-o bine, până să înceapă războiul.

Gata, s-a dus tot. Am lăsat și am plecat.Noi simțim că suntem în siguranță și mai bine. O să o luăm de la început.

Asel a venit aici și cu soțul ei palestinian. Ea anestezist, el avocat. Spun că își doresc să își facă o viață aici și să muncească.

Orice, numai să trăim. Să fim mai bine. Numai să lucrăm și rezolvăm tot, nu e nicio problemă. Cine caută serviciu, Dumnezeu îl ajută. Nu moare de foame.

Și Nasser Luay a lăsat o viață în urmă. Este medic și a dobândit cetățenie română după ce a studiat medicină la Iași, unde a și locuit 12 ani. La 58 de ani, alături de familia pe care și-a creat-o acolo, e nevoit să o ia de la zero.

Nasser Lua: Niciodată nu e târziu, așa am învățat din România. Niciodată nu-i târziu și mai bine mai târziu decât niciodată. Omul face totul. Stai într-un apartament și totul este bine, și la un moment dat totul dispare. Vă dați seama ce senzație..Acum zic mulțumesc lui Dumnezeu.

De la izbucnirea războiului, 220 de palestinieni cu cetățenie română și familiilor lor au ajuns în România, potrivit MAE.

Mihaela Cristea, Voluntar: Înfrigurați, neîncrezători în ziua de mâine, pentru că mulți dintre ei nu știu ce se va întâmpla cu ei aici, mulți dintre copii sunt dezbrăcați, desculți, mulți au venit în papuci de vară, așa cum au reușit să fugă.

Aproape jumătate dintre cei sosiți au fost ajutați de ONG-ul Habitat for Humanity să se cazeze la un hotel pentru câteva zile. Unii vor primi ajutor financiar pentru câteva luni de chirie.

Roberto Pătrășcoiu, Director Național Habitat for Humanity: Pentru ei, veniți dintr-o zonă de război, pe drum, după 3-4 zile în care bombele au căzut în stânga și în dreapta, era esențial ca primele nopți în România să fie câteva nopți de liniște și de siguranță, astfel încât să poată să își planifice pașii următori pentru un nou început.

Cei mai mulți nici nu mai cred că se mai pot întoarce acasă. Acum nu mai speră decât la pace.

Abu Fesetes: Viața unui om e foarte scumpă, mai scumpă decât orice, decât banii, decât pământul, orice.Omul face pământul și omul sfințește locul și sper să se gândească la războiul ăsta, să facă pace, să trăiască toată lumea, indiferent de rasă, de religie și de orice.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Nikolas Prym, plasat sub control judiciar. A luat 2.000 de euro pentru a cânta la o nuntă, dar nu s-a prezentat la eveniment
Nikolas Prym, plasat sub control judiciar. A luat 2.000 de euro pentru a cânta la o nuntă, dar nu s-a prezentat la eveniment

Interpretul de muzică de petrecere Nikolas Prym a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind plasat sub control judiciar, într-un dosar de înşelăciune.

Un individ arestat la domiciliu coordona orgii cu minore răsplătite cu droguri. Ce s-a găsit la percheziții
Un individ arestat la domiciliu coordona orgii cu minore răsplătite cu droguri. Ce s-a găsit la percheziții

Procurorii DIICOT investighează un individ care, din arest la domiciliu, ar fi coordonat o serie de petreceri la care se dădeau droguri unor minore. În schimbul substanțelor, copilele întrețineau relații sexuale cu diverși clienți.

Alba: De la ce a început scandalul în urma căruia un adolescent de 16 ani a fost înjunghiat.
Alba: De la ce a început scandalul în urma căruia un adolescent de 16 ani a fost înjunghiat. "Putea să fie mort"

Un adolescent de 16 ani, din județul Alba, a fost atacat cu sălbăticie de un tânăr de 19 ani. Scandalul a izbucnit în interiorul unui bar, aproape de miezul nopții.

Recomandări
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen.
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen. "Mingea este în terenul CE"

Vești importante pentru România. Austria a anunțatat ce condiții are pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea țării noastre în Schengen. "Mingea este în terenul Comisiei Europene", au spus austriecii. 

 

Andrei Baciu, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie. A demisionat de la conducerea CNAS
Andrei Baciu, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie. A demisionat de la conducerea CNAS

Andrei Baciu, care şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al CNAS, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie.

Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”
Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”

Primii miniștri ai Spaniei, Belgiei, Irlandei și Maltei au cerut președintelui Consiliului European Charles Michel să aibă o „dezbatere serioasă” în această săptămână despre conflictul Israel-Hamas din Gaza, potrivit unei scrisori văzute de POLITICO.