Cortegiul care poartă trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns, duminică seară, în capitala Scoției

×
Codul embed a fost copiat

Cortegiul care poartă trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns, duminică seară, în capitala Scoției, Edinburgh. Este ultima călătorie din această lume a suveranei care a trăit 96 de ani, din care 70 pe tronul Marii Britanii.

Zeci de mii de scoțieni s-au recules în tăcere, au aplaudat ori au aruncat flori în calea mașinii. Sicriul este învelit în steagul regal, iar deasupra stă o coroană din florile preferate ale reginei: brumărele, dalii sau limonium, toate albe. Sicriul cu trupul neînsufletit va fi transferat cu avionul, marți, la Londra.

Sicriul Reginei a fost depus în Palatul Holyrood

După ce a străbătut lent capitala Scoției, sicriul Reginei a fost depus în Palatul Holyrood. Urmează să fie mutat în Catedrala St Giles, iar timp de 24 de ore, scoțienii se pot reculege în fața catafalcului.

Duminică dimineață, sicriul din stejar, învelit în steagul regal și având deasupra o coroană de flori albe, a fost așezat în dric de şase paznici de vânătoare de la Balmoral. Elisabeta a II-a și-a început ultima călătorie: a părăsit castelul unde s-a stins, joi, la vârsta de 96 de ani.

Cortegiul a străbătut peisajele superbe ale Scoției, atât de dragi reginei. Unul dintre copiii săi, prințesa Ann, o însoțește pe acest drum. Mii de scoțieni i-au ieșit în întâmpinare, au salutat și aplaudat. În Aberdeen și Dundee, mulțimile au fost impresionante.

Citește și
Regina Elisabeta și Liz Truss la ceremonia de investire - 4
Povestea din spatele ultimei fotografii cu regina Elisabeta a II-a
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Armistiţiul dintre prinţii William şi Harry şi soţiile lor, Kate şi Meghan, ocupă primele pagini ale publicaţiilor britanice. „Reuniţi pentru bunica” sau „William îi oferă o ramură de măslin lui Harry şi lui Meghan, după moartea Reginei” sunt două dintre titluri.

Fiii Regelui Charles și soțiile lor, văzuți pentru prima dată după mult timp

Aflaţi în relaţii tensionate, este pentru prima dată când fiii Regelui Charles al III-lea şi soţiile lor au fost văzuţi împreună după aprilie 2021, când s-au reunit la înmormântarea prințului Philip. Vara aceasta, în iunie, când a fost sărbătorit Jubileul de Platina al Reginei, cele două cupluri au stat la distanță.

În același timp, în Scoția, fiica reginei, Anne, fiii Edward și Andrew și mai mulți nepoți, s-au emoționat când au citit mesajele lăsate de scoțieni în fața castelului.

Pe de altă parte, prințul William, acum primul în ordinea succesiunii la tron, i-a adus un omagiu răscolitor bunicii lui, într-o declaraţie publicată de Palatul Kensington.

Am pierdut o bunică. Deşi plâng pierderea ei, mă simt totodată incredibil de recunoscător. Am beneficiat de înţelepciunea şi sprijinul Reginei până la 40 de ani. Soţia mea s-a bucurat timp de 20 de ani de îndrumarea ei. Cei trei copii ai mei au avut ocazia să petreacă vacanţe cu ea şi să-și facă amintiri de neuitat. Bunica mea spunea că durerea este preţul pe care îl plătim pentru iubire. Îi voi onora memoria susţinându-l pe tatăl meu, Regele, în orice mod posibil”, sunt doar câteva dintre frazele tulburătoare ale mesajului.

Mii de oameni s-au adunat la Londra pentru a-l întâmpina pe Regele Charles

La Londra, mii de oameni s-au adunat, duminică, în jurul reședinței regale pentru a-l întâmpina pe Regele Charles al III-lea. Șef de stat pentru 14 ţări în afară de Marea Britanie, el a primit, duminică, la Palatul Buckingham, mai mulți reprezentanți ai Commonwealth-ului, format din 56 de state, în cea mai mare parte foste colonii britanice.

În tot acest timp, valuri de oameni au continuat să vină la porțile palatului, chiar dacă autoritățile nu le mai permit să lase flori și mesaje la gardul reședinței regale.

Copil:Am decis să vin astăzi aici pentru că mă simt foarte mândru că trăiesc în această țară, deoarece avem o regină cu inimă bună, care este bine cunoscută în lumea întreagă. Simt că nu va fi uitată niciodată și moștenirea ei va fi dusă mai departe”.

Femeie: Chiar și oamenii care știu că nu sunt susținători ai Familiei Regale le este foarte greu și sunt emoționați. Chiar dacă știam că Regina urma să moară la un moment dat, este totuși un șoc imens. Așa că este plăcut să-l văd pe Rege astăzi și, evident, vor avea loc multe schimbări. Este o perioadă interesantă”.

De fapt, se anunță o nouă eră, spune unul dintre scriitorii Casei Regale, cel care a scris și biografei prințesei Diana.

Andrew Morton, scriitor:Cred că Prințul Charles vine cu propriile idei. Va fi o monarhie mai caldă, mai tolerantă. L-am văzut plimbându-se printre oameni zilele trecute, iar oamenii din public l-au pupat. Nu am văzut asta niciodată în cazul reginei. Așa că, vremuri noi, obiceiuri noi”.

Luni, Regele Charles va face o vizită la Westminster Hall, unde ambele Camere ale Parlamentului se vor reuni pentru a-şi exprima condoleanţele, iar apoi, însoţit de Camilla, regele va călători cu avionul spre Edinburgh.

Articolul face parte din:

Sicriul Reginei Elisabeta va rămâne la Caredrala St. Giles din Edinburgh timp de 24 de ore

sicriu regina Elisabeta a II-a
Reguli stricte de protocol la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Demnitarii nu pot veni la ceremonie cu avionul sau mașina

Cortegiul care poartă trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns, duminică seară, în capitala Scoției, Edinburgh.

regina elisabeta a II-a caini corgi
Câinii corgi ai reginei Elisabeta a II-a vor ajunge în grija fiului regretatei suverane

Câinii din rasa corgi ai reginei Elisabeta a II-a vor ajunge în grija prințului Andrew, al doilea fiu al regretatei suverane.  

Regele Charles al III-lea
Regele Charles al III-lea, prima vizită ca monarh pe teritoriul Marii Britanii

Regele Charles al III-lea a făcut prima sa vizită în calitate de monarh la Westminster, sediul parlamentului britanic.  

Harry
Prinţul Harry, omagiu emoționant pentru bunica sa, regina Elisabeta a II-a: Deja ne este foarte dor de tine

Prinţul Harry al Marii Britanii i-a adus luni un omagiu extrem de personal bunicii sale, regretata regină Elisabeta a II-a.

 

sicriu regina
Sute de mii de oameni vor sta la coadă pentru a vedea sicriul Reginei Elisabeta a II-a. Ce pot și ce nu pot face vizitatorii

Sute de mii de persoane sunt așteptate să treacă pe lângă sicriul Reginei Elisabeta a II-a pentru a omagia cel mai longeviv monarh al Marii Britanii.

regele charles
Discursul Regelui Charles III în Parlamentul Scoțian. Îi va pasa titlurile sale scoțiene fiului William

Regele Charles III a răspuns condoleanțelor ce i s-au oferit în Holyrood de către prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon.

sicriu regina elisabeta
Sicriul Reginei Elisabeta, pregătit în urmă cu 30 de ani. Este făcut din acelaşi material ca şi cel al Prințului Philip

Sicriul reginei Elisabeta a II-a, în faţa căruia sute de mii de persoane vor veni să se reculeagă până la funeraliile sale, este fabricat din stejar englezesc, dublat de plumb şi era deja pregătit de acum 30 de ani.

boris johnson, regina elisabeta
Boris Johnson a povestit cum era Regina Elisabeta la ultima lor întâlnire, înainte de demisia fostului premier britanic

Boris Johnson a declarat că Regina Elizabeth a II-a a fost ”radioasă şi concentrată” la ultima lor întâlnire înainte de demisia sa din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Scoțienii și-au luat rămas bun de la regina Elisabeta a II-a. ”Durerea este preţul pe care îl plătim pentru iubire”
Scoțienii și-au luat rămas bun de la regina Elisabeta a II-a. ”Durerea este preţul pe care îl plătim pentru iubire”

Cortegiul regal a ajuns în capitala Scoției, Edinburgh, unde sicriul va fi expus în catedrală, înainte să fie transferat cu avionul, marți, la Londra.  

Povestea din spatele ultimei fotografii cu regina Elisabeta a II-a
Povestea din spatele ultimei fotografii cu regina Elisabeta a II-a

Ultima fotografie publică în care apare Elisabeta a II-a a fost făcută cu două zile înainte de moartea reginei, când s-a întâlnit cu Liz Truss, noul premier, cerându-I să formeze un guvern.

Tradiție bizară: Apicultorul regal trebuie să informeze albinele că regina a murit. Cum s-a desfășurat ceremonia
Tradiție bizară: Apicultorul regal trebuie să informeze albinele că regina a murit. Cum s-a desfășurat ceremonia

John Chapple, apicultorul oficial al palatului, trebuie să urmeze un ritual antic. Mai exact, el a trebui să informeze albinele că regina a murit.

Prinţul William, după moartea reginei Elisabeta a II-a: Am pierdut o bunică. Ştiam că va veni această zi
Prinţul William, după moartea reginei Elisabeta a II-a: Am pierdut o bunică. Ştiam că va veni această zi

Prinţul William şi-a amintit de bunica sa, regina Elisabeta a II-a, care a murit joi, la Castelul Balmoral din Scoţia, la vârsta de 96 de ani.

Proclamarea regelui Charles al III-lea, însoţită de un ritual vechi de secole. Imagini memorabile surprinse în Londra
Proclamarea regelui Charles al III-lea, însoţită de un ritual vechi de secole. Imagini memorabile surprinse în Londra

În timp ce supușii britanici își plâng regina, la Londra au fost martorii unei ceremonii istorice transmise pentru prima dată live. Noul suveran Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege de către Consiliul de Succesiune.  

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.