Cand i-ar putea fi retras titlul de doctor lui Victor Ponta. Seful comisiei CNATDCU: "Este cea mai mare crima morala"

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a stabilit ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat si a propus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier.

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, urmeaza sa emita ordinul de retragere a titlului de doctor in drept al lui Victor Ponta. Acesta a reactionat ironic pe Facebook. "Tehnocratii au rezolvat principala problema a tarii, mi-au luat doctoratul", a scris Ponta.

Dupa patru ani de la izbucnirea scandalului de plagiat in care a fost implicat fostul premier Victor Ponta, lucrurile par sa se clarifice. Consiliu National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a dat astazi verdictul.

Viorel Barbu, seful CNATDCU: "Sunt calupuri, adica texte preluate integral. Comisia a constat ca o treime din teza a fost plagiat. Teza de doctorat nu respecta standardele de etica ale cercetarii stiintifice si propune retragerea titlului de doctor in drept. Este cea mai mare crima morala din punctul meu de vedere ca academician".

Asadar, lucrarea cu pretentii stiintifice "Curtea Penala Internationala" a fost copiata din alte carti, sustin specialistii. In termen de 10 zile, Victor Ponta poate contesta decizia. Abia apoi, ministrul Educatiei va emite ordinul de retragere a titlului de doctor al fostului premier. In loc de explicatii, fostul premier a atacat Guvernul Ciolos.

Citește și
Dragnea, Ponta si Zgonea
Victor Ponta, ironizat de Dragnea dupa ce a anuntat ca vrea postul lui Zgonea. "Mi-ar fi rusine sa ocup aceasta functie"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Decizia de retragere a titlului de doctor il va lasa pe Victor Ponta si fara cariera didactica. El le-a predat drept penal studentilor de Universitatea Romano - Americana.

Comisia din Ministerul Educatiei care verifica doctoratele va analiza in perioada urmatoare tezele fostului si actualului ministru de Interne - Gabriel Oprea si Petre Toba, dar si pe cele ale primarilor Florentin Pandele si Robert Negoita.

Scandalul de plagiat a izbucnit in iunie 2012, pe vremea cand Victor Ponta era seful guvernului. Atunci au aparut informatii potrivit carora teza sa - „Curtea Penala Internationala" - in baza careia a devenit doctor in drept, in 2003, este un plagiat. Indrumatorul stiintific al lui Ponta fusese Adrian Nastase, mentorul sau politic.

Victor Ponta: "Pe noile reglementari care au aparut dupa aceea, daca se constata ca trebuia sa trec si in subsolul paginii e greseala mea, mi-o asum si platesc, inclusiv cu titlul de doctor".

Lucrurile s-au precipitat pe masura ce specialistii spuneau ca lucrarea este un plagiat, insa decidentii politici de ministerul Educatiei il aparau e premier. Informatia a ajuns si peste hotare. Iar in tara, Victor Ponta a fost ironizat in repetate randuri pentru modul in care a devenit doctor in drept, mai ales de fostul presedinte Traian Basescu.

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei: "Cand esti doctor in drept, esti tare! Dottore!"

 

Reactia lui Victor Ponta

Fostul premier Victor Ponta a comentat decizia Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, declarand ca "tehnocratii au rezolvat principala problema a tarii".

"Ok - tehnocratii au rezolvat principala problema a tarii - mi-au luat si ei doctoratul (ca Basescu in 2012)! ???? Inteleg ca acum (dupa aceasta mare victorie) totul va fi bine - de azi incep sa creasca incasarile la buget, sa iesim din deficit. De azi incepem sa primim banii europeni pe care nu i-am luat pana acum. De azi platim subventiile in agricultura, marim salariile si pensiile. De azi nu mai mor bebelusii in spitale si nici nu se mai dau subiecte grele la examenul de capacitate. Si de azi nu mai suntem 'marfa' pe care o vand tehnocratii ca sa primeasca o promovare cand se intorc la Bruxelles!", a scris Ponta, pe Facebook.

El s-a declarat "onorat" de efortul pe care ''ditamai Guvernul de tehnocrati'' l-a facut in cazul sau.

"Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocrati l-a facut doar pentru persoana mea - o ordonanta de urgenta doar pentru mine, o Comisie doar pentru mine (cand am primit verdictul de neplagiat in 2012 de la acelasi CNACTDU a mai fost o teza de doctorat examinata in acelasi timp - fac pariu ca nu aveti 'Curaj' sa o revedeti si pe aceea). ?????? O hotarare definitiva data in favoarea mea de ICCJ in 2014 ignorata! Va multumesc din inima dragi politruci! Si de azi ma ocup sa imi fac o noua teza de doctorat cu tema 'Fabuloasa Guvernare Tehnocrata si maretele sale realizari pentru poporul roman' - that will be fun!", a adaugat fostul premier.

Liviu Dragnea: Decizia CNATDCU este discutabila

Presedintele PSD, Liviu Dragnea a apreciat ca "discutabila" decizia Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare privind retragerea titlului de doctor a lui Victor Ponta pentru plagiat, afirmand ca, anterior, comisia de stiinte juridice a CNATDCU, in alta componenta, a luat o alta decizie in ce-l priveste pe fostul premier.

"Ca presedinte al partidului, cred ca hotararea comisiei este discutabila pentru ca aceeasi comisie, dar in alta componeta, a luat o alt decizie. Nu cred ca asta era principala preocupare a unui Guvern tehnocrat (...) Ma intreb cand a avut comisia dreptate: atunci sau acum?", a declarat Liviu Dragnea, inainte de sedinta Comitetului Executiv National al PSD, care se desfasoara la Targoviste.

Dragnea a spus ca este probabil ca Victor Ponta sa conteste in instanta decizia CNATDCU, pe modelul Liei Olgutei Vasilescu ce a o obtinut o hotarare judecatoreasca ce a infirmat decizia initiala de plagiat. Intrebat daca Victor Ponta ar putea fi sanctionat pe linie de partid din aceasta cauza, Dragnea a spus: "Daca va fi o decizie finala a instantei, vom vorbi atunci. Acum nu suntem in aceasta situatie".

"Nu mai stiu sa fie atata incrancenare in alt caz, cand s-a decis intr-un caz sau altul, dupa care s-a reluat speta", a mai spus Dragnea despre acuzatiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta.

Dragnea a facut si comentarii ironice legate de interesul Guvernului pentru solutionarea suspiciunilor de plagiat. ”Am inteles ca asta a fost principala preocupare a acestui guvern. Cred ca este o veste buna pentru multi oameni pana la urma. M-au sunat cativa fermieri care mi-au spus ca acuma dupa ce s-a dovedit, intre ghilimele, acest plagiat nici nu mai au nevoie de subventii, nici nu mai au nevoie sa recolteze. M-au sunat cativa transportatori care au spus ca nu mai au nevoie nici de autostrazi, nici de drumuri, este o mare veselie in tara”, a mai spus liderul PSD.

Intr-o prima faza, CNATDCU a decis, in 29 iunie 2012, ca Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvant cu cuvant, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti a hotarat, in unanimitate, ca este vorba de plagiat.

Pe 18 iulie 2012, insa, Consiliul National de Etica a decis ca Ponta nu a plagiat.

In martie 2016, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca a trimis din nou la Ministerul Educatiei dosarul care probeaza verdictul de plagiat dat in cazul lucrarii de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Victor Ponta, despre atentatul terorist din Turcia:
Victor Ponta, despre atentatul terorist din Turcia: "Eram in masina, la 10 minute de aeroport"

 Fostul premier Victor Ponta, care urma sa paraseasca Istanbulul marti seara, cu o cursa aeriana, a declarat pentru AGERPRES ca a parasit aeroportul Ataturk, unde a avut loc atentatul.

Victor Ponta, ironizat de Dragnea dupa ce a anuntat ca vrea postul lui Zgonea.
Victor Ponta, ironizat de Dragnea dupa ce a anuntat ca vrea postul lui Zgonea. "Mi-ar fi rusine sa ocup aceasta functie"

Victor Ponta a anuntat luni ca isi va depune candidatura, in PSD, pentru a fi desemnat presedintele Camerei Deputatilor in locul lui Valeriu Zgonea, care teoretic nu mai detine functia.

Ponta, in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Fostul premier le-a cerut judecatorilor sa il lase sa plece mai devreme
Ponta, in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Fostul premier le-a cerut judecatorilor sa il lase sa plece mai devreme

Victor Ponta s-a prezentat vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde se judeca dosarul "Turceni - Rovinari", in care este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.