Condamnat pentru ucidere din culpă, „chirurgul vedetelor” Călin Doboș a încercat să fugă din România

12-12-2020 17:12


Condamnat vineri la trei ani de închisoare pentru uciderea din culpă a unei paciente, medicul Călin Doboş, aşa-zisul "chirurg al vedetelor", a încercat să fugă din ţară.

A fost prins la 3 dimineaţa în vama Nădlac şi trimis direct în arest. Decizia judecătorilor include şi suspendarea dreptului de liberă practică, fiindcă doctorul a făcut ilegal acum 7 ani liposucții, deşi nu avea licenţă. O pacientă a murit la scurt timp după intervenţie din cauza unor complicaţii.

În urmă cu 7 ani, o femeie de 36 de ani din Brăila a fost operată în clinica privată a medicului Călin Doboş, din localitatea Galaţi. La scurt timp după intervenţie, s-a prezentat la spitalul judeţean, pentru că se simţea foarte rău, şi, după 20 de zile, a murit. Sentinţa Curţii de Apel l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu executare şi interzicerea dreptului de a profesa timp de 4 ani.

Rudele femeii au decis să deschidă un proces civil pentru despăgubiri în valoare de 1 milion de euro, pe care i-ar folosi ca să-i îngrijească fiica, o tânără cu handicap.

Mama Victimei: ”A fost ajutorul meu. Acum, în februarie, trebuie să mă pregătesc de pomană. Bani nu am”.

Daniel Ciuraru, fratele victimei: ”Noi ne-am ales aşa, cu o suferinţă imensă, toată familia. Cu un copil rămas singur, fără mamă, fără tată, şi handicapat de gradul 2. El a pledat tot timpul nevinovat, adică n-a avut un pic de conştiinţă să spună "băi, am greşit, îmi asum"”.

De altfel, exact în timp ce mandatul pleca din Galaţi spre Bucureşti, ca medicul să fie ridicat de la noua lui casă şi dus în arest, acesta se îndrepta către vama Nădlac. Poliţiştii l-au prins chiar când încerca să iasă din ţară.

Ionuţ Matei, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră: ”La efectuarea verificărilor specifice, s-a constatat că pe numele persoanei era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea din 11 decembrie, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă”.

Necropsia făcută pacientei căreia doctorul Doboş îi făcuse o liposucţie a arătat că, în timpul operaţiei, acesta îi perforase intestinul. Îndepărtarea stratului adipos din regiunea abdominală e de fapt cea mai amplă intervenţie estetică la cerere. Un practician bun se formează după cel puţin o sută de intervenţii, pentru că unul dintre riscuri este puncţionarea plămânului sau a intestinelor. În acest caz, femeia a fost externată, a stat acasă cu dureri mari şi când a ajuns la spital era deja prea târziu.

Medicul a susţinut tot timpul că nu a fost vinovat cu nimic. În plus, a afirmat că vina îi aparţinea pacientei, care îi ascunsese antecedentele medicale.

Călin Doboș: "A mai avut o operaţie de peritonita, în urmă cu alţi câţiva ani, de două ori a mai ingerat nişte pastile în cantitate foarte mare, care, la rândul lor, pot crea perforaţii. Plus o operaţie de tumoră de perete abdominal."

Verificările au arătat încă de atunci că medicul avea autorizaţie doar pentru chirurgie maxilo-facială, nicidecum pentru chirurgie plastică, unde era doar rezident. Direcţia de Sănătate Publică a afirmat clar că nu poţi face liposucții, având ca pregătire medicina generală.

Oricum, în toţi cei 7 ani de procese, medicul a continuat să profeseze netulburat. La zece zile de la decesul femeii, inspectorii au închis clinica unde o operase pe aceasta şi i-au dat o amendă de 5 mii de lei. Cu lacăt pe uşa cabinetului din Galaţi, doctorul s-a mutat la Bucureşti, a deschis altă clinică şi a reuşit să devină unul dintre aşa zişii "chirurgi ai vedetelor", făcând intervenţii, până recent, mai multor persoane cunoscute din showbiz.


VIDEO PROTVPLUS.RO