Comisia Europeană a alocat României 31,5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Reacția premierului Ciucă

comisia europeana
Shutterstock

Comisia Europeană a alocat României 31,5 miliarde de euro prin politica de coeziune a UE pentru coeziunea economică, socială și teritorială, competitivitatea și tranziția verde și digitală a țării în perioada 2021-2027.

România va primi în total 31,5 miliarde euro din partea politicii de coeziune UE în perioada 2021-2027, în cadrul acordului său de parteneriat cu Comisia pentru promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale a regiunilor sale, precum și a tranziției sale verzi și digitale, a transmis luni Comisia Europeană.

Precizăm că, în exercițiul pe bugetul multianual 2014-2020, gradul de absorbție raportat anul acesta este de 62,46%. Adică 21 miliarde euro din 35 miliarde de euro disponibile.

Comisia Europeană consideră că fondurile UE alocate acum României pentru perioada 2021- 2027 vor sprijini, de asemenea, dezvoltarea unei economii românești competitive, inovatoare și orientate către export.

Creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare

Se vor acorda 4,33 miliarde euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) pentru sprijinirea transformării economice inovatoare și inteligente a României. Fondurile vor contribui la creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și vor sprijini cercetarea și inovarea, în special prin colaborarea dintre întreprinderi și universități. Vor fi sprijinite, de asemenea, întreprinderile inovatoare și activitățile inovatoare din cadrul IMM-urilor tradiționale.

Citește și
Comisia Europeana
Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,6%, la 3,9%
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În plus, UE va investi în digitalizarea întreprinderilor și în dezvoltarea unor servicii publice digitale inovatoare, dar și în îmbunătățirea competențelor digitale ale populației, în special ale elevilor și profesorilor.

Un impuls pentru economia verde

Se vor realiza investiții în valoare de 6,75 miliarde EUR din FEDR și din Fondul de coeziune în tranziția verde, în special în sectoare precum energia verde, reducerea emisiilor de carbon, infrastructura de mediu, conservarea biodiversității, crearea de spații verzi, gestionarea riscurilor și măsuri de mobilitate urbană durabilă.

Dintre acestea, 2,3 miliarde euro vor fi alocate pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor rezidențiale și publice și pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie și a sistemelor energetice inteligente. Astfel se vor reduce consumul de energie și emisiile de carbon și va fi sprijinită decarbonizarea sectorului energetic.

Alte 2,34 miliarde euro vor sprijini sectorul apei și al apelor reziduale, precum și îmbunătățirea economiei circulare, cu accent pe deșeuri, reutilizare și reciclare.

În fine, 2,14 miliarde euro din Fondul pentru o tranziție justă (FTJ) vor fi destinate atenuării impactului social și economic al tranziției verzi către o economie neutră din punct de vedere climatic. Acest fond va fi direcționat către regiunile românești cele mai afectate de eliminarea treptată a cărbunelui și a lignitului și se va axa pe transformarea industriilor energointensive.

Modernizarea sistemului de sănătate

Vor fi realizate investiții în valoare de 2,3 miliarde euro pentru asigurarea accesului cetățenilor la sănătate și pentru îmbunătățirea calității, a eficacității și a rezilienței sectorului medical.

De asemenea, fondurile vor viza grupurile vulnerabile, contribuind la reducerea inegalităților.

Transportul durabil

Se vor acorda 7,2 miliarde euro din Fondul de coeziune și din FEDR pentru dezvoltarea unor mijloace de transport multimodale și mai durabile. Se va acorda o atenție deosebită trenurilor și căilor ferate, dar și extinderii transportului public durabil din orașe.

Investițiile în rețelele transeuropene de transport (TEN-T) vor îmbunătăți legăturile cu regiunile periferice de dincolo de Carpați și vor facilita accesul la centrele industriale, contribuind astfel la creșterea economică și la mobilitatea forței de muncă.

Ocuparea forței de muncă, competențe și combaterea sărăciei

Se vor aloca 7,3 miliarde euro din Fondul social european Plus (FSE+) pentru îmbunătățirea accesului la piața muncii, cu un accent special pe scăderea ratei șomajului în rândul tinerilor, pe o educație de calitate și favorabilă incluziunii, pe dezvoltarea de noi competențe și pe formare. FSE+ va contribui la modernizarea Serviciului public de ocupare a forței de muncă din România și va promova incluziunea socială, accesibilitatea și eficacitatea serviciilor publice.

De asemenea, se vor aloca 3,5 miliarde euro pentru dezvoltarea antreprenoriatului social și pentru sprijinirea consolidării capacităților în rândul partenerilor sociali și al organizațiilor societății civile. Fondul va îmbunătăți accesul la educația și îngrijirea copiilor preșcolari, reducând rata de părăsire timpurie a școlii. Va fi, de asemenea, îmbunătățită relevanța a educației și formării profesionale (EFP) și a învățământului terțiar pentru piața muncii.

Pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor și a deprivării materiale se vor aloca 3,3 miliarde EUR. Fondurile vor îmbunătăți accesul la serviciile sociale și calitatea acestora și vor dezvolta servicii sociale, educaționale și medicale integrate în 2 000 de comunități rurale.

Pescuitul durabil

Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (FEAMPA) va investi 162,5 milioane EUR în pescuitul și acvacultura durabile, în conservarea resurselor biologice acvatice din Marea Neagră și în aplicarea activităților de control al pescuitului.

Fondul va sprijini, de asemenea, un sector durabil al acvaculturii și al prelucrării, diversificând comunitățile locale de pescuit și acvacultură și contribuind la modernizarea mult așteptată a infrastructurii de pescuit din Marea Neagră.

Reacția premierului Nicolae Ciucă după anunțul făcut de Comisia Europeană

Suma alocată României de către Comisia Europeană reprezintă un plus de încredere în vederea realizării coeziunii economice prin proiecte de investiții, susține premierul Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina sa personală de facebook. 

”Am primit cu încredere în perspectivele de dezvoltare ale României anunțul de astăzi al Comisiei Europene. Prin Acordul de parteneriat actualizat, țara noastră va beneficia până în 2027 de 31,5 miliarde de euro fonduri europene din Politica de Coeziune. Împreună cu cele 13,6 miliarde euro cofinanțare națională, vom avea la dispoziție peste 45 de miliarde de euro pentru proiecte de investiții în direcția coeziunii economice, sociale și teritoriale, precum și pentru tranziția verde și digitală.”

De asemenea, premierul a dat asigurări că fondurile vor fi gestionate "transparent și cât mai eficient", iar fiecare cetățean va putea urmări online cum sunt cheltuiți banii europeni pe site-ul https://www.fonduri-ue.ro/statistici.

Mai mult de atât, autoritățile locale vor avea un cuvânt definitoriu de spus în ceea ce privește prioritizarea proiectelor, pentru a ajuta zonele defavorizate să recupereze decalajele de dezvoltare, a adăugat premierul. 

În postarea premierului nu a fost, însă, prezentat gradul de absorbție pe exercițiul financiar precedent, 2014-2020. Conform site-ului la care a făcut referire chiar premierul, gradul de absorbție este de doar 62,46%. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Comisia Europeană cere o temperatură maximă de 19 grade Celsius, iarna, în instituțiile publice. Este vizată și România
Comisia Europeană cere o temperatură maximă de 19 grade Celsius, iarna, în instituțiile publice. Este vizată și România

Ca să facă economie de gaze naturale și de curent electric, Comisia Europeană vrea să le ceară statelor membre să impună anumite temperaturi în instituțiile publice.

Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,6%, la 3,9%
Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,6%, la 3,9%

Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,6%, la 3,9%, conform previziunilor economice de vară făcute publice joi de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a publicat raportul privind statul de drept. Recomandări stricte pentru România
Comisia Europeană a publicat raportul privind statul de drept. Recomandări stricte pentru România

Comisia Europeană a publicat miercuri, 13 iulie, cea de a treia ediție a raportului anual privind statul de drept, cu recomandări specifice atât pentru România, cât și pentru celelalte state membre.

Comisia Europeană oferă 500 de milioane euro României pentru a sprijini crearea de noi suprafeţe împădurite
Comisia Europeană oferă 500 de milioane euro României pentru a sprijini crearea de noi suprafeţe împădurite

Comisia Europeană a anunţat luni că aprobă o schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă pentru a sprijini crearea de noi suprafeţe împădurite, scrie News.ro. 

Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

Comisia Europeană s-a pronunţat, vineri, în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât al Ucrainei, cât şi al Republicii Moldova.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.