Comisia Europeană a publicat raportul privind statul de drept. Recomandări stricte pentru România
Comisia Europeană a publicat miercuri, 13 iulie, cea de a treia ediție a raportului anual privind statul de drept, cu recomandări specifice atât pentru România, cât și pentru celelalte state membre.
Contextul în care este publicat raportul de anul acesta este marcat de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Raportul din acest an conține, pentru prima dată, recomandări specifice adresate fiecărui stat membru, astfel cum a anunțat președinta von der Leyen în discursul său din 2021 privind starea Uniunii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Documentul (în limba engleză) poate fi citit integral aici.
Recomandările sunt menite să ajute statele membre să continue reformele în curs sau planificate și să identifice domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri.
Recomandările Comisiei Europene pentru România:
-► Să se asigure că revizuirea Legilor Justiției consolidează garanțiile pentru independența judiciară, inclusiv pentru reformarea regimului disciplinar al magistraților și să ia măsuri pentru a aborda preocupările rămase cu privire la investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor în judiciar, luând în considerare standardele europene și avizele relevante ale Comisiei de la Veneția.
-► Să introducă reguli de lobby pentru membrii Parlamentului
-► Să abordeze provocările operaționale ale Direcției Naționale Anticorupție, inclusiv în ceea ce privește recrutarea procurorilor, și să monitorizeze îndeaproape impactul noului sistem asupra investigațiilor și urmăririlor penale a infracțiunilor de corupție din sistemul judiciar.
-► Să consolideze regulile și mecanismele pentru a spori atât guvernarea independentă, cât și independența editorială a serviciilor publice de media, ținând cont de standardele europene privind serviciile publice de media
-► Să asigure o consultare publică eficientă înainte de adoptarea proiectelor de lege.
-► Să continue eforturile pentru înființarea unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului, ținând cont de Principiile ONU de la Paris.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, statul de drept, justitie,
Dată publicare:
13-07-2022 15:55