Comisia Europeană cere o temperatură maximă de 19 grade Celsius, iarna, în instituțiile publice. Este vizată și România
Ca să facă economie de gaze naturale și de curent electric, Comisia Europeană vrea să le ceară statelor membre să impună anumite temperaturi în instituțiile publice.
Vara, ar trebui ca aparatele de aer condiționat, să asigure 25 de grade, în timp ce iarna caloriferele să mențină temperatura de 19 grade. Specialiştii din energie se întreabă însă cum vor fi respectate aceste cerinţe şi susţin că fiecare om în parte ar trebui să facă economie.
În sălile în care au loc întâlniri sunt menţinute acum 18 grade iar în clădirile de birouri aproximativ 22. Este temperatura optimă la care, conform specialiştilor, fiecare persoană își poate găsi zona de confort termic.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Comisia Europeană va discuta cu miniștrii energiei din statele membre astfel încât în instituțiile publice temperaturile pe perioada verii să fie setate la 25 de grade, iar în perioada iernii la 19 grade. Planul comisiei de a reduce consumul ar face ca 11 miliarde de metri cubi de gaze să fie economisiți în Europa, cantitate foarte importantă în contextul în care Rusia amenință cu stoparea livrărilor.
În marile clădiri de birouri, administratorii le-au transmis deja oamenilor că facturile s-au dublat în ultimele luni și i-au rugat să evite risipa de energie.
Florin Cobuz, arhitect, antreprenor: ”Pentru noi, fiind într-o clădire industrială, care nu este izolată, 25 de grade este o temperatură optimă. Pentru iarnă, 19 grade e la limita”.
În România se vorbește deja despre limitarea consumului de gaz pentru operatorii economici dar autorităzile au dat asigurări că nu vor fi afectați consumatorii casnici.
Dumitru Chisăliță, specialit în Energie, Aociația Energie Inteligentă: ”Putem să venim să dăm o lege, dar trebuie să ne bazăm foarte mult pe conștiința oamenilor, dacă nu se respectă legile, practic le dăm degeaba. Cum am verifica o astfel de situație. Trimitem pompierii, pe cine să verifice, dacă verifcă, pe cine amendează”.
Potrivit estimărilor comisiei europene, gosopodăriile, serviciile sociale și întreprinderile mici nu vor fi afectate de criza gazului, acestea consumând aproximativ 37% din cantitatea totală. Cu toate acestea toată lumea va fi rugată să reducă măcar cu un grad temperatura din casă în această iarnă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: gaze, temperaturi, institutii publice,
Dată publicare:
14-07-2022 18:27