Comisia Europeană oferă 500 de milioane euro României pentru a sprijini crearea de noi suprafeţe împădurite

pădure furtună Gura Humorului2

Comisia Europeană a anunţat luni că aprobă o schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă pentru a sprijini crearea de noi suprafeţe împădurite, scrie News.ro. 

”Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane euro pusă la dispoziţie prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă („MRR”) pentru a sprijini dezvoltarea de noi suprafeţe împădurite. Măsura face parte din strategia României de asigurare a protecţiei pădurilor şi a biodiversităţii”, a anunţat CE.

Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele strategice ale UE legate de tranziţia verde.

„Schema în valoare de 500 de milioane euro aprobată astăzi va permite României să creeze noi suprafeţe împădurite. Aceste păduri vor contribui la prevenirea eroziunii şi a inundaţiilor, la curăţarea aerului şi la combaterea schimbărilor climatice.

Măsura va contribui nu numai la obiectivele Pactului verde al UE, ci va sprijini, totodată, dezvoltarea economică a zonelor rurale din România”, spune vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.
Măsura notificată de România, care va avea un buget de 500 de milioane euro, va fi finanţată integral prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării acestuia de către Consiliu.

Citește și
„Killer Commando 29155”, unitatea specială a lui Putin care efectuează sabotaje și comite asasinate pentru Kremlin

Schema, care se va desfăşura până la 30 iunie 2026, urmăreşte să sprijine proprietarii de terenuri agricole adecvate pentru împădurire în vederea creării de noi suprafeţe împădurite, ceea ce va avea un impact climatic pozitiv pe termen lung.

În cadrul schemei, se va oferi sprijin sub forma unor granturi directe proprietarilor publici şi privaţi de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, inclusiv municipalităţilor, precum şi asociaţiilor acestora.

Pentru a beneficia de ajutor, proprietarii de terenuri agricole trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puţin 0,5 ha sau cordoane forestiere (adică rânduri de arbori şi arbuşti pentru a proteja terenurile agricole împotriva eroziunii eoliene şi a secetei) cu o suprafaţă de cel puţin 0,1 ha.

În plus, beneficiarii trebuie să se asigure că terenul pe care sunt plantate trupurile de pădure sau cordoanele forestiere este adecvat pentru împădurire. În sfârşit, împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră din România, în care sunt detaliate speciile de arbori şi arbuşti care urmează să fie plantaţi, precum şi densitatea plantaţiilor.

Comisia a evaluat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special al Orientărilor din 2014 privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale şi al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii.

Comisia a constatat că schema:

 

• facilitează dezvoltarea anumitor activităţi economice, în special împădurirea terenurilor agricole. În plus, aceasta are un „efect stimulativ”, deoarece beneficiarii nu ar desfăşura activităţile de împădurire în aceeaşi măsură în absenţa ajutorului;

• are un impact limitat asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în cadrul UE. În special: măsura este necesară şi adecvată pentru a încuraja dezvoltarea pădurilor şi pentru a corecta o disfuncţionalitate a pieţei, deoarece piaţa nu asigură îndeplinirea obiectivelor preconizate în ceea ce priveşte împădurirea; măsura este, de asemenea, proporţională. Deşi valoarea maximă a ajutorului este de până la 100 % din costurile eligibile, valoarea finală va fi calculată în mod nediscriminatoriu. Costurile eligibile vor fi susţinute de documente justificative clare şi contemporane şi se vor baza pe costuri standard;

• promovează asigurarea unei creşteri inteligente şi durabile a suprafeţelor împădurite. În plus, măsura este în concordanţă cu obiectivele de dezvoltare rurală şi cu obiectivele strategice ale UE legate de tranziţia verde.

Pe acest temei, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Toate investiţiile şi reformele care implică ajutoare de stat, inclusiv cele incluse în planurile naţionale de rezilienţă şi redresare prezentate în contextul MRR, trebuie notificate Comisiei spre aprobare prealabilă, cu excepţia cazului în care fac obiectul uneia dintre normele de exceptare pe categorii a ajutoarelor de stat.

Comisia evaluează cu prioritate măsurile care implică ajutor de stat cuprinse în planurile naţionale de redresare prezentate în contextul MRR şi a oferit orientări şi sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naţionale, pentru a facilita implementarea rapidă a MRR. În acelaşi timp, Comisia se asigură, în decizia sa, că sunt respectate normele aplicabile privind ajutoarele de stat, pentru a menţine condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa unică şi pentru a se asigura că fondurile MRR sunt utilizate în aşa fel încât să reducă la minimum denaturarea concurenţei şi să nu se excludă investiţiile private.

 

Articol recomandat de sport.ro
https://www.sport.ro/nationala/mircea-lucescu-a-rabufnit-dupa-romania-lituania-si-a-luat-decizia-mizerabil-execrabil-teribil.html
https://www.sport.ro/nationala/mircea-lucescu-a-rabufnit-dupa-romania-lituania-si-a-luat-decizia-mizerabil-execrabil-teribil.html
Citește și...
BEC: La alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024, operaţiunile electorale se vor desfăşura în aceleaşi secţii
BEC: La alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024, operaţiunile electorale se vor desfăşura în aceleaşi secţii

Operaţiunile electorale se vor desfăşura, la alegerile parlamentare din 2024, în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile prezidenţiale din acest an, a decis, luni, Biroul Electoral Central.

Caz îngrozitor în Buzău. Un bărbat și-a stropit soția cu benzină și i-a dat foc
Caz îngrozitor în Buzău. Un bărbat și-a stropit soția cu benzină și i-a dat foc

Incendiul din comuna Robeasca, judeţul Buzău, în care o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte două au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău ar fi fost provocat chiar de soţul femeii decedate.

Un bărbat a murit după ce a căzut într-un canal, din Ialomița
Un bărbat a murit după ce a căzut într-un canal, din Ialomița

Un bărbat de aproximativ 55 de ani din judeţul Ialomiţa a murit, luni, după ce a căzut într-un canal din localitatea Traian.

Recomandări
Revoltător. În loc să intervină și să facă ceva în privința consumului de droguri, instituțiile din România fac sondaje
Revoltător. În loc să intervină și să facă ceva în privința consumului de droguri, instituțiile din România fac sondaje

În România, consumul de droguri face tot mai multe victime. Copii de doar 13-14 ani sunt omorâți de substanțe pe care autoritățile noastre nu sunt capabile să le scoată de pe piață.

Soluțiile de deparazitare a animalelor vor fi scoase din farmaciile veterinare după ce zeci de copii au ajuns la spital
Soluțiile de deparazitare a animalelor vor fi scoase din farmaciile veterinare după ce zeci de copii au ajuns la spital

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară vrea să scoată din farmaciile de profil soluțiile de deparazitare pentru oi, vaci și capre.

Cine erau cele două femei ucise după același tipar în Constanța. Suspectul, poreclit Șacalul, este în spital
Cine erau cele două femei ucise după același tipar în Constanța. Suspectul, poreclit Șacalul, este în spital

O amplă anchetă este în plină desfășurare în Constanța, unde două femei, despre care surse din poliție, spun că ar fi fost dame de companie, au fost ucise după același tipar.