Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
Comisia Europeană s-a pronunţat, vineri, în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât al Ucrainei, cât şi al Republicii Moldova.
O recomandare în acest sens pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE a fost aprobată vineri, în cadrul unei reuniuni prezidate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a aflat agenţia germană de presă din cercurile Comisiei, potrivit Agerpres.
„Avem un mesaj clar - iar acesta este, da, Ucraina merită o perspectivă europeană, da, Ucraina ar trebui să fie primită drept o țară candidată”, a spus Ursula von der Leyen.
Aceasta a transmis că decizia se bazează pe „înțelegerea că țara va efectua o serie de reforme ulterioare”.
„Procesul de aderare la UE este bazat pe merit, deci merge ca la carte, iar progresul depinde în întregime de Ucraina”, a mai spus aceasta.
Cu toate acestea, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, chiar dacă li se acordă statutul de candidat. În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din februarie.
La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.
Potrivit unor surse din cercurile Comisiei, este posibil ca Georgiei să i se acorde statutul de ţară candidată numai după îndeplinirea anumitor condiţii. La fel ca în cazul Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo, este de aşteptat ca Georgia să primească pentru moment statutul de "potenţial candidat la UE".
Odată ce recomandările Comisiei Europene vor fi făcute publice, guvernele celor 27 de state membre ale UE vor trebui să decidă cum să procedeze, o decizie privind statutul de candidat al Ucrainei fiind aşteptată încă de săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit.
Reacția Moscovei
Moscova a transmis că urmărește îndeaproape parcursul Ucrainei spre aderarea la Uniunea Europeană.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că problema „cere atenția noastră sporită pentru că noi toți suntem conștienți de intensificarea discuțiilor în Europa cu privire la subiectul întăririi componentei de apărare a UE”.
„Există diverse transformări pe care le observăm în cel mai atent mod”, a mai spus acesta.
Sursa: Agerpres
Etichete: Ucraina, uniunea europeana, Republica Moldova,
Dată publicare:
17-06-2022 13:15