Cod portocaliu de inundatii in nordul tarii, pompierii au aruncat in aer sloiurile de pe rauri. "Putea sa rupa satul in doua"

Ultima actualizare: 06-02-2017 07:07

 Gerul s-a mai domolit, insa apar acum alte probleme. Este cod portocaliu de inundatii pana duminica in judetele Maramures si Satu Mare pe mai multe rauri care risca sa iasa din matca.

De vineri a intrat in vigoare si un cod galben de inundatii in judetele Bistrita Nasaud, Cluj, Salaj si Bihor. Codul portocaliu de inundatii pentru Judetele Maramures si Satu Mare este valabil pana duminica dimineata. Autoritatile au intrat in alerta in Judetul Bistrita-Nasaud unde vineri au fost distruse bucati imense de gheata prin detonare pe raul Saiauta. Aici pompierii au folosit 2 kilograme de explozibil, insa vor mai ramane in zona daca situatia o cere. Si in judetul Maramures sunt deja probleme dupa ce mai multe rauri s-au umflat si au inundat mai multe gospodarii.

In judetul Bistrita Nasaud, raul Saiauta risca sa ajunga in gospodarii pentru ca sloiurile mari de gheata au blocat cursul raului. In localitatea Cosbuc sunt sute de gospodarii in perciol, asa ca oamenii au stat cu teama pana la venirea pompierilor.

“Putea sa rupa satul in doua. In fiecare an primavara, e stramta apa”, spune o localnica.

Pompierii a folosit 2 kg de explozibil pentru ca zaporul sa fie distrus, insa la cateva zeci de minute mai tarziu, s-a format alt blocaj. La 6 km distanta, in localitatea Salva s-a format din nou un zapor de gheata care pune in pericol gospodariile de pe malul apei.

In judetul Maramures in zona Valea RoSie si Firiza raurile s-au umflat iar apa a intrat deja in curtile oamenilor. Pompierii au decolmatat inca de la primele ore ale diminetii mai multe albii. Pericolul se mentine insa ridicat pe raurile Tisa, Iza, Lapus, Firiza si Mara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO