Premierul Dacian Ciolos a declarat, vineri, la Spitalul de Pediatrie din Pitesti, ca "problemele mari au trecut" in cazul bebelusilor bolnavi, insa ancheta trebuie sa continue, pentru a se identifica sursa epidemiei.

Premierul Ciolos a vizitat vineri Spitalul de Pediatrie Pitesti, unde au fost tratati initial copiii bolnavi, fiind insotit de ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu Premierul Dacian Ciolos a aprins o lumanare si s-a recules cateva minute vineri, la Pitesti, alaturi de cele cateva persoane stranse in Piata Vasile Milea pentru a-i comemora pe cei trei bebelusi care au murit dupa ce au fost diagnosticati cu sindrom hemolitic-uremic.

Ciolos a oprit langa grupul din Piata Vasile Milea in momentul plecarii spre Bucuresti, dupa incheierea ceremoniei de instalare a noului prefect de Arges. Dupa ce a aprins o lumanare si a pastrat un moment de reculegere, premierul a discutat cateva minute cu oamenii, care i-au cerut sa urgenteze verificarile pentru stabilirea cauzelor imbolnavirii copiilor si pentru identificarea celor responsabili.

Ciolos, intrebat daca intentioneaza sa-l demita pe Cadariu: Nu asta e prioritatea

"Nu asta e prioritatea", le-a raspuns premierul ziaristilor, la finalul declaratiei pe care a sustinut-o dupa vizita la Spitalul de Pediatrie Pitesti.

Dacian Ciolos a facut ulterior, dupa instalarea noului prefect de Arges, alte precizari cu privire la cazul bebelusilor bolnavi, aratand ca i-a cerut ministrului Sanatatii sa ia masuri pentru eliminarea disfunctionalitatilor existente in sistemul medical.

"V-am spus ca au fost disfunctionalitati care sper eu sa fie corectate, dar inca nu am toate elementele ca sa pot sa imi spun un punct de vedere final. E in continuare un raport care trebuie redactat si la Ministerul Sanatatii, inclusiv in ceea ce priveste sursa de infectie, am inteles ca ministerul a apelat si la experti de la un centru european care trebuie sa-si spuna punctul de vedere si l-am rugat pe domnul ministru sa vina si sa-mi spuna ce masuri are de gand sa ia ca sa nu mai avem acest gen de disfunctionalitati privind circulatia informatiilor intre spitale", a declarat premierul.

Intrebat ce concluzii i-au fost prezentate in urma verificarilor efectuate de Corpul de Control la Spitalul de Pediatrie Pitesti si Directia de Sanatate Publica Arges, Dacian Ciolos a raspuns ca nu a primit inca raportul.

Ciolos s-a declarat "surprins" ca DSJ a aflat din presa despre imbolnavirile copiilor

"Problemele mari au trecut. Mai sunt cativa copii care sunt internati, la Bucuresti, la Marie Curie, dar inteleg totusi ca problemele mari au trecut. Trebuie sa vorbim de doua lucruri pe care va trebui sa le clarificam : sursa, cauza acestei epidemii (...) Inteleg ca se lucreaza, nu s-a identificat cauza. E o situatie foarte curioasa pentru ca sunt copii, pacienti provenind din zone diferite, dar cu aceeasi problema. Ancheta continua", a spus Ciolos.

Al doilea lucru despre care seful Guvernului a spus ca trebuie lamurit este circuitul informatiei intre institutii. Premierul s-a declarat "surprins" de faptul ca Directia Sanitara Judeteana a aflat din presa despre cazul bebelusilor bolnavi si i-a cerut ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas, sa ia masuri pentru ca "regulile care exista sa fie respectate".

"Problema care m-a preocupat este circuitul informatiei, modul in care s-au petrecut lucrurile dupa ce copiii au ajuns la spital, si aici ajung la concluzia ca sunt cateva deficiente care vor trebui clarificate si reparate. Inteleg ca este o procedura de circulatie a informatiei intre diferitele spitale (...) insa pe mine m-a surprins faptul ca Directia Sanitara Judeteana a aflat din presa de aceasta informatie, si nu, asa cum ar fi trebuit, dintr-o buna circulatie a informatiei intre spitalul de aici si spitalul de la Bucuresti. Aici i-am spus domnului ministru (al Sanatatii - n.r.) ca ma astept sa ia masurile pentru ca regulile, procedurile, care exista chiar sa fie respectate si sa nu ne limitam doar la o amenda care e acordata doar atunci cand nu se respecta aceste proceduri. Astept analiza domnului ministru, pe mine, dincolo de faptul de a cadea, sau nu, capete, ma intereseaza sa rezolvam o problema si sa nu persistam in aceeasi greseala", a precizat premierul.

Ciolos: Spitalele pentru copii mi se pare esential sa aiba epidemiolog

Totodata, Ciolos a constatat ca spitalul de Pediatrie din Pitesti nu are epidemiolog si a apreciat ca asemenea spitale ar trebui sa aiba printre prioritati angajarea unui medic cu aceasta specialitate.

"Un lucru care nu stiu cat ar fi avut impact pozitiv, sau nu, aici, faptul ca spitalul nu are epidemiolog si totusi pentru un spital de pediatrie mi se pare important sa fie printre prioritati. Problema nu poate fi rezolvata pe termen scurt, dar trebuie sa gasim o modalitate si de stimulare salariala si apoi sa vedem cum putem prioritiza anumite spitale, pentru ca mai ales spitalele pentru copii mi se pare esential sa aiba epidemiolog", a mai spus prim-ministrul.