Cine conduce firma de la care fostul șef Unifarm a cerut mită 760.000 €. Legături cu Clanul Sportivilor

Ultima actualizare: 25-06-2020 19:49

Adrian Ionel, fostul director al Unifarm, acuzat de DNA că ar fi cerut o șpagă de 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract s-a prezentat joi la control, la Poliția Ilfov. Asaltat de jurnaliști, el a spus că își va dovedi nevinovăția.

Avocatul lui susține că dosarul cu probe ar fi ținut secret, la cererea procurorului și abia peste 8 zile va vedea documentele și își va putea pregăti apărarea.

Adrian Ionel s-a prelevat de dreptul la tăcere. Venise la prânz la Poliţia Ilfov în baza controlului Judiciar impus după ce DNA l-a acuzat că ar fi cumpărat măşti neconforme şi ar fi pretins o mită de 760.000 de euro.

Materialele sanitare ar fi ajuns în spitalele din România, iar o parte au fost refuzate de medici. Mai mult, DNA îl acuză că în calitate de preşedinte al Consiliului de administraţie al companiei naţionale Unifarm şi-a prelungit singur mandatul de director pentru încă patru ani.

Potrivit anchetatorilor, Adrian Ionel ar fi negociat într-un restaurant cu un intermediar datele contractului şi valoarea spăgii: 18% din contract care ar fi urmat să ajungă la el şi la alţi angajaţi de la Unifarm.

Reporter: Cu cine aţi semnat contractul pentru cele 1 milion de măşti pentru construcţii? Şi de ce nu le-aţi înapoiat când aţi aflat că erau neconforme?
Adrian Ionel: Bună ziua! O singură declaraţie: Comunicatul de ieri ţine loc de comunicat pentru toată lumea. Când o să am veşti vă convoc pe toţi să vă comunic.
Reporter: Aţi salvat vieţi cu măştile acelea?
Adrian Ionel: Nici o altă declaraţie.

Procurorii susţin că Adrian Ionel ar fi reziliat contractul unilateral pentru că nu ar fi primit șpaga, dar firma a livrat un milion de măşti din cele 3 milioane convenite.

Firma contractată n-a avut activitate până în 2020

 

Societatea contractantă are sediul în Ilfov şi a fost înfiinţată în 2005. Până anul acesta n-a avut activitate. Potrivit termene.ro, la începutul lunii martie, societatea şi-a completat domeniile de activitate şi a introdus comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice şi articolele medicale.

Două zile mai târziu, a intrat în firmă Simona Ciulavu, fostă angajată a unei agenţii guvernamentale care a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru că ar fi plătit unui membru al Clanului Sportivilor să sperie un concurent al firmei de transport la care era asociată.

Procuror: "Cele două funcţionare din Primăria Capitalei şi din Guvern aveau o firmă de transport în comună şi pentru a elimina concurenţa de pe traseu au plătit 3000 de euro unui membru al grupului organizat pentru a exercita presiuni asupra unei firme concurente şi a şoferilor de la această firmă".

Am mers la adresa firmei specificată în Registrul Comerţului ca să îi cerem un punct de vedere.

Localnică: Aici locuiesc doar persoane fizice.
Reporter: Știţi aici o firmă?
Localnică: Nu.

Milionul de măşti livrate nu ar fi fost chirurgicale, ci mai degrabă un model folosit în domeniul contrucțiilor.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru aflase de neregulile din Unifarm.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Păi eu de ce am vorbit despre caracatiţă de la Unifarm? Acolo era stat în stat. Dumneavoastră de ce credeţi că nu am luat de la dânsul izolete? Păi la el erau 80.000 de lei şi eu le-am luat de la armată cu 20.000 de lei."

Potrivit avocatului fostului director Unifarm, procurorul de caz ar fi cerut secretizarea dosarului pentru zece zile. Adrian Ionel a dat un comunicat de presă prin care a negat toate acuzaţiile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO