Tupeul de care au dat dovada 5 braconieri, prinsi in timp ce au ucis o capra neagra. Pedeapsa pe care o risca acestia

Ultima actualizare: 30-06-2016 08:00

Un exemplar de capra neagra a fost impuscat in Muntii Rodnei, in apropiere de localitatea Borsa, de catre cinci barbati, in plin sezon de prohibitie. Braconierii i-au amenintat pe cei noua turisti care se aflau in zona sa nu indrazneasca sa faca poze.

Incidentul a avut loc duminica trecuta, in jurul orei 20, in apropiere de Varful Pietrosul Rodnei. Fara sa se teama de privirile turistilor, semn ca fac acest lucru cu regularitate, cinci barbati au impuscat o capra neagra dupa care au tarat-o pana la masinile cu care au venit. Cei noua martori, cinci fete si patru baieti, desi amenintati de braconieri, care aveau asupra lor o arma cu luneta, au reusit sa le faca cateva poze pe ascuns si au fost de acord sa depuna marturie impotriva lor. Tinerii au facut galagie pentru a speria animalul si a-l determina sa fuga, dar efortul lor a fost in zadar. Ofiterii inca ii cauta pe faptasi.

Lavinia Ghedan, Asociatia Nationa de Combatere a Braconajului si Poluarii: "Un grup de turisti au reusit sa-i surpinda pe cei cinci braconieri. Aici se vad doi dintre ei care incearca sa ridice animalul impuscat, iar in a doua fotografie se vad doi dintre ei care transporata animalul. In zona Lacului Iezer, sub Pietrosu Rodnei a fost impuscat un exemplar de capra neagra. Totul a fost surprins de un grup de turisti care au imortalizat momentul, cu toate ca acestia au fost avertizati sa nu faca lucrul asta."

Martorii spun ca s-au temut pentru vietile lor, dar tot au anuntat autoritatile.

Mihai Lesan, Directia Silvica Maramures: "Capra neagra indentificata a fost impuscata pe fondul de vanatoare nr. 13, Pietrosul. Responsabilul cu armele si munitiile a declarat ca exista deja un cerc de suspecti si se incearca identificarea lor. Legea vanatorii prevede la articolul 42 faptul ca infractiunea de braconaj se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani sau cu amenda de la 5.000 la 25.000 de lei, cand se vaneaza in prohibitie."

Conform blogului jurnalistului Dan Mihai Pavaloiu, braconierii ar actiona cu acordul tacit al celor care lucreaza la statia meteo din apropiere, in curtea careia si-au parcat cele trei autoturisme de teren (doua modele Nissan si un Mitsubishi). Pavaloiu este de parere ca faptasii sunt din orasul Borsa Maramures, supranumit “polul braconajului din Muntii Rodnei”.

Capra neagra se poate vana doar cu autorizatie speciala intre 15 octombrie si 15 decembrie. Cei 5 indivizi cautati acum pot primi 7 ani de inchisoare sau o amenda de 25.000 de lei. Zilele trecute politistii din Maramures au facut mai multe perchezitii la persoane banuite de braconaj si au confiscat 15 trofee de animale salbatice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO