Ceremonie musulmana, in sala de sport a clubului Dinamo. Ce reprezinta Kurban Bayram, "Sarbatoarea Sacrificiului"


Ultimul update: Joi 15 Septembrie 2016 04:54
Data publicarii: Luni 12 Septembrie 2016 17:34
Categorie: Stiri actuale

Aproape doua mii de musulmani s-au strans luni dimineata in sala de sport a clubului Dinamo sa participe la o importanta ceremonie religioasa: Kurban Bayramul sau Sarbatoarea Sacrificiului - care marcheaza sfarsitul pelerinajului catre Mecca.

Inca de la ora 6 dimineata, curtea bazei sportive Dinamo a inceput sa se umple de barbati, copii si femei, majoritatea imbracati in port islamic. Dupa 10 zile de post si pelerinaje in numele lui Allah, a venit momentul sa se bucure alaturi de familie.

Asa a inceput ziua pentru toti musulmanii din Romania. Desculti si asezati pe cate o bucata de panza sau un covor de rugaciune, oamenii s-au recules impreuna. In sala unde s-a oficiat slujba, barbatii au stat in centru, iar femeile sus in tribune. La final au ascultat o predica iar apoi au iesit sa imparta masa lor de Kurban cu cei nevoiasi.

Ayoub Abdul Karim: "Sarbatoarea asta vine dupa sfarsitul Ramadanului, cu 2 luni si 10 zile si semnificatia ei este sacrificiul dat de Dumnezeu din cer lui Ismail, fiul lui Ibrahim sau Abraham.”

Sarbatoarea ii indeamna pe credinciosi sa sacrifice cel mai frumos berbec in numele lui Allah si sa-l imparta cu altii. Insa partea spirituala a sarbatorii e mult mai importanta pentru musulmani. Pentru unii, pelerinajul la Mecca sau la muntele Arafat este un legamant pe viata.

Ceremonii asemanatoare au avut loc si la Geamia Hunkar din Constanta. Comunitatea a pregatit acolo peste 2000 de pachete pentru familiile nevoiase din Tulcea si Calarasi. In Romania sunt peste 60 de mii de musulmani , majoritatea in Dobrogea.

VIDEO PROTVPLUS.RO