Cel mai mare zacamant de gaze naturale de pe uscat, inaugurat in Buzau. Ne poate asigura consumul timp de 2 ani si jumatate

Ultimul update: Luni 15 Mai 2017 06:50
Data publicarii: Vineri 12 Mai 2017 20:15
Categorie: Actualitate

Cel mai mare zacamant de gaze naturale de pe uscat, descoperit in Romania ultimilor 30 de ani, a fost inaugurat vineri in judetul Buzau.

Cei de la Romgaz estimeaza ca ar contine 27 de miliarde de metri cubi de gaze, iar asta inseamna ca ar putea asigura consumul tarii timp de doi ani si jumatate.

In vara anului trecut Romgaz a descoperit zacamantul de gaze naturale in zona Caragele, din judetul Buzau.

Zacamantul ale o lungime de 35 de kilometri si se afla la adancimi cuprinse intre 1.500 si 4.000 de metri. Dupa estimerile specialistilor, el contine intre 25 si 27 de miliarde de metri cubi de gaze. Este cel mai mare zacamant terestru descoperit in ultimii 30 de ani. El este depasit doar de zacamantul Neptun descoperit in urma cu 5 ani pe fundul Marii Negre de Petrom si Exxon, care se estimeaza ca are in 42 si 84 de miliarde de metri cubi.

Zacamantul din Buzau se afla acum in faza de dezvoltare si s-au investit in lucrari 40 de milioane de euro. Au fost forate primele 3 sonde, care au fost puse in functiune dupa ce a fost instalata statia de uscare a gazelor si statia de masurare. Tot anul acesta vor fi forate alte 3 sonde noi care ar putea arata ca zacamantul este chiar mai mare decat primele estimari.

Sorin Grindeanu: "Romania este una dintre tarile din regiune cu cea mai redusa dependenta de sursele externe de gaze. Descoperirea zacamantului de la Caragele este inca un pas pe drumul Romaniei spre asigurarea independentei energetice si spre consolidarea statutului de factor de stabilitate in UE."

La eveniment au participat si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si cel al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Reprezentantii Romgaz au spus ca zacamantul va fi pus în productie in 2019, dupa ce se vor face investitii suplimentare de inca 140 de milioane de euro.

Ministrul Energiei: Zacamantul de gaze de la Caragele este evaluat la un pret minim de aproape patru miliarde de dolari

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, vineri, la Buzau, ca zacamantul de gaze de pe platforma Caragele este evaluat la un pret minim de aproape patru miliarde de dolari, fiind o descoperire care da posibilitatea Romanei sa devina ”un jucator important pe piata gazelor din regiune si nu numai”.

"Romgaz ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie romaneasca, Romgaz, a facut-o pe rezerve de gaze din Romania. E o rezerva care inmagazineaza, pe primele estimari, 30 de miliarde de metri cubi si posibilitatea de exploatare este de 27 de miliarde de metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge probabil trei ani, daca am exploata doar de aici. Este un depozit evaluat la un pret minim de aproape patru miliarde de dolari. E o descoperire care a trecut de faza de explorare, acum suntem in faza de exploatare, livram deja in sistem”, a spus ministrul Petcu.

El a adaugat ca descoperirea zacamantului din judetul Buzau permite Romaniei sa ajunga ”un jucator important pe piata gazelor din regiune”.

”E o descoperire care da un potential foarte mare nu doar economiei romanesti, dar da si posbilitatea ca Romania sa fie un hub pe zona gazelor, sa fie un jucator important pe piata gazelor in regiune si nu numai”, a mai spus ministrul Energiei.

Cel mai mare proiect de foraj din Marea Neagra. Un gigant american cheltuieste 1 mld. dolari ca sa sape dupa gazele romanesti
Cel mai mare proiect de foraj din Marea Neagra. Un gigant american cheltuieste 1 mld. dolari ca sa sape dupa gazele romanesti
VIDEO PROTVPLUS.RO
Protest 24 februarie
Protest anunțat pentru duminică în București și în alte orașe: „Abrogați și apoi plecați”
Un recidivist a fost prins după ce a violat 2 tinere în decurs de câteva ore, în București
Asasinatul din Vrancea se complică. Ce povestesc martorii, care i-ar fi văzut pe suspecți
România sub ger și viscol: acoperișul unui bloc a fost smuls și aruncat peste mașini
Accident în București: trei persoane au fost lovite de o mașină, pe trotuar
Reacție PRO TV: canalele PRO TV ar putea să nu mai fie disponibile în rețelele Telekom și NextGen
incendiu buzau carbonizata
Moarte suspectă la Buzău. Ce au găsit polițiștii în apartamentul Valentinei, ars complet
Reacția familiei româncei abandonate la morgă, în Italia. Unde va fi înmormântată Viorica
Bilanțul deceselor cauzate de virusul gripal a crescut din nou
Mesajul filosofului Mihai Şora despre protestele împotriva OUG pe legile justiţiei
Doi sirieni au intrat în România pe un cauciuc de tractor. Sperau să ajungă în Germania
Tânăr prins cu un pistol ascuns în pantaloni. Detaliul care l-a dat de gol