Romanii pot sa aprinda o lumanare in memoria militarilor care au murit in Afganistan, in Parcul Tineretului din Capitala

Dată publicare: 08-05-2016 07:17
Dată actualizare: 11-05-2016 00:30


Au aparut primele informatii din ancheta militara inceputa in Afganistan, unde 2 militari romani au murit si un al treilea a fost ranit. Subofiterii au fost impuscati de teroristi imbracati in uniforma fortelor de securitate afgane.

La randul lor, agresorii au fost ucisi in schimbul de focuri. Pana acum atentatul nu a fost revendicat. In paralel, oficialii Ministerului Apararii au anuntat ca starea militarului ranit este stabila, iar duminica a fost dus la un spital din Germania.

Atacatorii s-au infiltrat in randul fortelor afgane ce se antreneaza cu militari romani intr-o baza, in apropiere de Kandahar. Pentru ca aveau uniforme identice cu politistii afgani, nici unul dintre militarii romani nu a putut sa prevada atacul. A urmat apoi un schimb de focuri de aproape 4 minute. In final si atacatorii au fost ucisi.

Identitatea lor nu a fost stabilita, insa astfel de incidente nu sunt izolate. Insurgentii talibani au mai reusit sa se infiltreze in cadrul fortelor de securitate afgane, din cauza unor brese de securitate.

Plutonierul Iulian Dumitrescu si sergentul Adrian Vizireanu au plecat in Afganistan in misiunea "Resolute Support", alaturi de alti 650 de militari romani, ca sa instruiasca Fortele Nationale Afgane de Aparare si Securitate. Programul a fost initiat anul trecut de NATO, la solicitarea guvernului afgan. Misiunile lor sunt secrete si in afara de familii si comandantii lor, nimeni nu le cunoaste identitatea:

Tatal lui Iulian: "Pe 2 martie a plecat in Afganistan. Stiam ca pleaca acolo, stiam ca au o misiune de a instrui politia afgana, in rest nu avea voie sa imi spuna ce face acolo. In general nu ne spunea, tine secrete toate treburile astea din cadrul armatei."

Iulian Dumitrescu avea 33 de ani si plecase pentru a doua oara in misiune acum o luna. Camaradul lui, Adrian avea 36 de ani si era pasionat si de arbitraj. Colegii lui din sport spun ca isi dorea foarte mult o misiune externa si dupa 10 ani de armata, se hotarase sa faca acest pas.

In memoria lor, in baza aeriana Kandahar, tricolorul a fost coborat in berna.

Reprezentantii Ministerului Apararii au anuntat ca au fost inasprite masurile de securitate in bazele din Afganistan.

In misiunea Ressolute Suport sunt angrenati in total 12.500 de militari din toate tarile membre NATO.

Cei care vor sa aprinda o lumanare in memoria militarilor care au murit in Afganistan si in alte misiunile din teatrele de operatii sunt asteptati, duminica seara, intre orele 19.00 si 20.00, la Monumentul Eroilor din Parcul Tineretului, a anuntat Ministerul Apararii, pe pagina de Facebook.

“Sa aprindem impreuna o lumanare, in memoria militarilor nostri cazuti la datorie! Va asteptam alaturi de noi in aceasta seara, intre orele 19.00 - 20.00, la Monumentul Eroilor militari cazuti in misiune in teatrele de operatii si pe teritoriul Romaniei, din Parcul Tineretului, raspunzand invitatiei colegului nostru, plutonierul adjutant principal Florea Sas, subofiterul de comanda al Statului Major General, de a aprinde o lumanare pentru eroii nostri cazuti la datorie, de a ne ruga impreuna pentru ei si pentru familiile atat de greu incercate”, a scris MApN pe pagina sa de Facebook, impreuna cu mesajul “Eroii nu mor niciodata!”

Sursa foto: Mapn


VIDEO PROTVPLUS.RO