Femeia din Suceava, venită din China, are gripă sezonieră și nu coronavirus

Dată publicare: 08-02-2020 17:27
Dată actualizare: 08-02-2020 20:34


Profesoara din Suceava care s-a întors din China la începutul lunii februarie, nu are coronavirus, ci gripă sezonieră, de tip AH3, anunță specialiștii de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

Tânăra de 32 de ani, aflată în stare stabilă, rămâne internată sub supraveghere, au anunțat medicii.

Femeia de 32 de ani s-a prezentat acum câteva zile cu simptome de gripă la spitalul din Suceava, iar când medicii au aflat că revenise recent din China, au decis să o transfere în carantină, la Iași, la Spitalul de Boli Infecțioase.

Probele sale biologice au fost trimise la Institutul Matei Balș din București.

Înițial reprezentanții institutului au anunțat că probele pacientei din Suceava sunt negative pentru gripă și noul coronavirus. Ulterior, medicii au confirmat că femeia suferă de gripă sezonieră, de tip AH3.

 

Starea femeii nu este ”deosebit de gravă”, dar acest caz necesită atenţie, a declarat, vineri seară, managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Carmen Dorobăţ.

”Pacienta abia a fost adusă la noi, prezintă febră şi tuse. Nu are o stare deosebit de gravă, dar cazul necesită atenţia noastră”, a declarat pentru News.ro, managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ.

Pacienta a fost scăpată cu targa

 

Transferul pacientei la o clinică din Iași a început cu un incident. Pe rampa folosită la urcarea în ambulanţă, unul dintre asistenți a alunecat și a scăpat targa în care se afla femeia. Cei de la ISU Suceava spun că paramedicul a alunecat din cauza ghețușului de pe rampă și au dat asigurări că pacienta nu a avut de suferit.

Profesoara de 32 de ani ar fi al patrulea cetățean român suspectat de infectare cu coronavirus. Primele trei cazuri au fost din fericire alarme false. Femeia s-a întors pe 1 februarie din China, acolo unde preda limba engleză.

A zburat pe ruta Hong Kong - Londra, iar de acolo direct în țară. Reprezentanții DSV Suceava susțin că pe aeroportul din Suceava femeia nu a anunțat că vine din China, pentru a putea fi ținută sub observație.

Silvia Buleac, director DSP Suceava: "La întoarcere a prezentat stări febrile, nu s-a prezentat imediat la spital. A fost monitorizată și pusă sub observație. Am luat legătură cu membri familiei, vom face investigații asupra celor care au fost în avion cu această persoană, va solicita o listă cu pasagerii."

Femeia a fost mutată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și, concomitent, probele sale biologice au fost trimise la Institutul Matei Bals din București. La Iași, personalul medical a luat toate măsurile de maximă siguranță.

Carmen Dorobăț, manager spitalul de boli infecțioase Iași: "Este vorba despre o rezervă, care are circuit corespunzător, în sensul că are intrare și ieșire direct în exterior. Avem echipamentul de potectie pentru cei care ajung în zona respectivă."

Dacă se va dovedi că profesoară are gripă normală, va fi tratată la Iași. În cazul în care se confirmă infecția cu coronavirus, va fi mutată în condiții speciale la Institutul Matei Balș din Capitală, unde Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi tratate primele cazuri, dacă acestea vor apărea.


VIDEO PROTVPLUS.RO