Bagajul unor români a stârnit panică pe aeroportul din Liverpool. Din valiza lor curgea sânge
Proverbul românesc "când o zbura porcul" a devenit realitate, după ce doi conationali au provocat panică pe aeroportul din Liverpool imediat după ce aeronava lor a aterizat.
Angajații au observat în cala mai multe bagaje cu urme de sânge și imediat au decis să le trimită înapoi în România pentru a fi verificate. Așa au descoperit polițiștii noștri de frontieră că în valize era carne de porc care se decongelase. Nici vorbă de crimă.
La scurt timp după aterizarea aeronavei, angajații serviciului de handling al aeroportului din Liverpool au alertat echipele de securitate britanice, atunci când au vazut bagajele pline de sânge.
Cei de acolo au anunțat pasagerii că nu toți își vor putea ridica geamantanele și au decis imediat ca toate cele care erau murdare să fie trimise retur către România.
Aici, o echipă mixtă de polițiști de frontieră, criminaliști, inspectori vamali, dar și reprezentanți ai directiei sanitar-veterinare au intrat în alertă. Însă, când le-au examinat,
filmul polițist s-a transformat într-o comedie.
Bagajele suspecte au ajuns înapoi pe aeroportul din Cluj-Napoca și au fost preluate de o întreagă echipă pentru verificări. Cele două valize care au ridicat cele mai mari semne de întrebare erau, de fapt, burdușite cu pește și carne de porc.
Kaizer, slanină, caltaboș și pește, în bagaje
Nicolae Pivariu, director executiv Direcția Sanitar Veterinară Cluj: „Într-un bagaj erau 10 kilograme, în celălalt 6 kilograme. Kaizer, slanină, caltaboș și pește”.
Astfel, misterul a fost dezlegat. Produsele care fuseseră ambalate în pungi s-au dezghețat în timpul zborului.
Reprezentantii companiei care a operat zborul spun că, împreună cu autoritățile britanice, au luat decizia de a retrimite bagajele. De fapt, totul a pornit de la două bagaje de cală. Însă, din cauza lor, și alții au rămas fără lucruri. În total, 40 de persoane.
În acest moment, cei care vin din România nu au voie să transporte carne de porc proaspătă în Marea Britanie și nici în spațiul comunitar.
Dănuț Păle, vicepreședinte Autoritatea Națională Sanitar Veterinară Cluj: „Carnea de porc în acest moment ținând cont că România este țară cu pestă porcină este interzisă în bagajul călătorilor”.
După ce polițiștii și inspectorii sanitar-veterinari au lămurit misterul, celelelalte bagaje, s-au întors la Liverpool.