Salvarea Tarom și Blue Air, pe masa Guvernului. Ce se va întâmpla, dacă PSD va modifica OUG pentru mărirea alocațiilor

Ședință importantă de Guvern. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi
Inquam/ George Calin

Salvarea celor două companii de transport aerian, Tarom și Blue Air, a fost discutată astăzi în Ședința de Guvern. ”Adoptăm OUG privitoare la miliardul de euro pentru investiţii, repornirea activităţii, microgranturi”, a spus Orban.

UPDATE: Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a anunțat că Guvernul a adoptat în ședința de astăzi, o Ordonanță de Urgență prin care 1 miliard de euro va fi folosit pentru a ajuta aproximativ 100.000 de companii, prin intermediul unor granturi pentru IMM-urile care au avut activitatea afectată în timpul pandemiei de coronavirus.

Firmele vor putea accesa fonduri de 350 de milioane de euro, pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru, din a doua jumătate a lunii august. În funcție de cifra de afaceri, acestea vor beneficia de o sumă fixă de 2.000 de euro sau de o sumă echivalentă cu 15% din cifra de afaceri. De asemenea, au fost aprobate granturi pentru investiții, de 550 de milioane de euro, și microgranturi de 100 de milioane de euro.

Violeta Alexandru a amenințat PSD pe tema alocațiilor

 

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat după ședința de Guvern, că a fost adoptată creșterea alocațiilor, în forma deja prezentată, cu 20% în acest an și cu două creșteri anuale până în 2022, când vor ajunge să fie dublate raportat la valoarea actuală. În cazul în care PSD va face modificări în Parlament, la Ordonanța de Urgență, Alexandru a spus că ”se vor opri plățile pentru copii”, iar ”PSD va trebui să își asume acest lucru”. 

Citește și
Şedinţă de Guvern. S-au decis restricţiile ce vor putea fi luate în timpul stării de alertă
Şedinţă de Guvern. S-au decis restricţiile ce vor putea fi luate în timpul stării de alertă

”Începând de sâmbătă, Ordonanța are aplicare în practică. Orice măsură ia PSD, înseamnă oprirea, blocarea sumelor suplimentare în alocație”, a spus Alexandru.

Ministrul Muncii a mai spus că vor fi sprijiniți angajatorii pentru a reduce programul angajaților cu până la 50%. Guvernul va suporta diferența de salariu, până la 31 decembrie. Iar pentru cei care au lucrat în regim de telemuncă în starea de urgență va fi achitată o sumă de 2.500 de lei pentru echipamente necesare muncii de la distanță.

Cîțu: ”Vom avea contracție economică doar în al doilea trimestru”

 

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a dat asigurări că, deși trecem printr-o criză economică globală, în ceea ce privește România, estimările făcute la nivel international au fost mult prea pesimiste.

”Toată situația economică este peste așteptări. Economia a răspuns foarte bine. (…) Ne așteptăm la o contracție economică doar pentru trimestrul al doilea”, a spus Cîțu, care a precizat că ”vom recupera”.

Acesta a mai spus după ședințe de Guvern că au fost emise două Hotărâri prin care ajutoarele de stat vor putea fi accesate într-un mod mult mai simplu de companiile din sectorul privat.

Guvernul, primă lectură a proiectului pentru salvarea Tarom și Blue Air

 

Guvernul a dezbătut în primă lectură, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind acordarea unor ajutoare de stat pentru Tarom şi Blue Air, care au suferit pierderi financiare importante în timpul pandemiei de COVID-19. 

Sprjinirea financiară a celor două companii, Tarom și Blue Air, a fost inițiată de Ministerul Transporturilor. Astăzi, a fost trimisă și prenotificarea către Comisia Europeană, care trebuie să își dea acordul.

În această săptămână, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a explicat într-un interviu acordat corespondentului Știrilor ProTV, Vitalie Cojocari, în ce vor consta cele două pachete de salvare.

”Nu vorbim de orice companie, vorbim de compania Tarom, operatorul național, unde statul român este acționar 97,2%, cu o cifră de afaceri de 1,5 mld. euro, cu taxe și impozite plătite la bugetul de stat, cu 1.776 de angajați și 29 de aeronave în operare. Compania Blue Air, cu acționariat privat de 99,99%, cu o cifră de afaceri de 2,1 mld. lei, cu impozite și taxe plătite la stat la zi, cu 926 de angajați, operand cu 20 de aeronave. Blue Air ocupa, în 2019, 25% din piața low-cost din România. Este foarte greu după ce ai pierdut o piață să mai poți intra pe piața respectivă, de aceea România nu-și poate permite ca cele două companii să aibă probleme astfel încât la un moment dat să se supună problema falimentului acestor companii. Exclus! România nu-și poate permite să intre în galeria mai puțin selectă a trei țări membre ale UE – mă refer la Slovacia, Slovenia și Lituania -, care nu au operator aerian de transport”, a explicat Lucian Bode.

În cazul operatorului național Tarom, ministrul Transporturilor a explicat că în luna februarie statul a acordat un ajutor de salvare în valoare de 37 de milioane de euro. În aprilie, Guvernul a semnat un Memorandum pentru acordarea unui ajutor de stat atât pentru Blue Air, cât și pentru Tarom și tot în aprilie, Guvernul a pre-notificat Comisia Europeană cu privire la acest ajutor de stat. De asemenea, statul român, prin EximBank, a acordat companiei Blue Air un împrupumut în valoare de 30 de milioane de lei, pe care urmează să-l restituie.

Potrivit ministrului, ajutorul de salvare de 37 de milioane de euro acordat Tarom se va transforma în ajutor de restructurare.

”În acest sens, este nevoie de încă aproximativ 60 de milioane de euro, pentru a trece această perioadă dificilă. Vom notifica Comisia Europeană, vom depune un plan de restructurare, vom obține aprobarea Comisiei și vom accesa un credit cu garanții de stat”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Bode, compania Blue Air va primi un credit cu garanții de stat de 63 de milioane de euro, în contul căruia statul va pune ipotecă pe un procent din acțiunile companie, respectiv pe un bun aparținând companiei, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro.

Investiții de un miliard de euro prin Ordonanță de Urgență

 

Tot în ședința de astăzi, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanţă de urgenţă privitoare la miliardul de euro disponibilizat ca urmare a creşterii flexibilităţii în cadrul programelor finanţate din fonduri europene, pentru sprijinirea mediului de afaceri, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban. 

"Trebuie să adoptăm ordonanţa de urgenţă privitoare la miliardul de euro disponibilizat ca urmare a creşterii flexibilităţii în cadrul programelor finanţate din fonduri europene: 550 de milioane de euro granturi pentru investiţii, 350 de milioane de euro granturi pentru repornirea activităţii şi microgranturile de 2.000 de euro pentru microîntreprinderi", a precizat Ludovic Orban, vineri, în cadrul şedinţei de guvern.

Executivul a aprobat mai multe măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene. 

"Prezentul act normativ are în vedere crearea unor forme de sprijin sau instrumente din fonduri externe nerambursabile pentru: a) asigurarea unui microgrant pentru capital de lucru destinat microîntreprinderilor fără salariaţi, precum şi PFA/CMI prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă; b) asigurarea capitalului de lucru necesar IMM-urilor; c) realizarea de investiţii necesare pentru extinderea/reabilitarea/modernizarea capacităţilor de producţie existente, realizarea unor capacităţi de producţii noi, achiziţionarea de echipamente, utilaje şi instalaţii, precum şi pentru modernizarea, reabilitarea, extinderea clădirilor existente sau achiziţionarea unor clădiri destinate activităţilor de producţie noi, inclusiv pentru achiziţionarea de terenuri necesare realizării investiţiilor în limita a 10% din valoarea proiectelor care fac obiectul cererilor de finanţare. Sprijinul din fonduri externe nerambursabile va fi acordat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020", se arată în nota de fundamentare a actului normativ, citată de Agerpres.

Guvernul a adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, și unele măsuri privind Programul naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale.

"Valoarea apelului de proiecte aferent programului naţional, pentru perioada de programare 2014-2020, este egală cu valoarea în lei a unei alocări de 968.000 mii lei, la cursul de schimb din data aprobării prin ordin de către ministrul Fondurilor Europene a ghidului solicitantului pentru dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi de integrare a activităţilor de transport, distribuţie şi consum final. Valoarea contractelor de finanţare care se pot încheia în cadrul programului naţional pentru perioada de programare 2014-2020 este în limita valorii programului naţional la care se aplică mecanismul de supracontractare prevăzut de articolul 12 din OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 cu modificările şi completările ulterioare", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Potrivit sursei citate, "valoarea programului naţional pentru perioada de programare 2021-2027 este de 3,872.000 mii lei echivalent în lei la cursul de schimb euro la data aprobării prin ordin de către ministrul Fondurilor Europene a ghidului solicitantului pentru racordarea populaţiei şi a clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, cu condiţia aprobării prin decizia Comisiei Europene a programului operaţional în cadrul căruia va avea loc finanţarea".

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Alocațiile vor crește de două ori pe an, până în 2022. Câți bani se dau de la 1 septembrie
Alocațiile vor crește de două ori pe an, până în 2022. Câți bani se dau de la 1 septembrie

Guvernul a anunțat că va mări alocațiile de luna viitoare, iar banii vor ajunge în conturi în septembrie.

Şedinţă de Guvern. S-au decis restricţiile ce vor putea fi luate în timpul stării de alertă
Şedinţă de Guvern. S-au decis restricţiile ce vor putea fi luate în timpul stării de alertă

Ședința de Guvern în care s-au analizat propunerile CNSU privind impunerea unor restricții de la data de 1 august a avut loc miercuri la ora 19:00.

Companiile aeriene româneşti, la un pas de dezastru. Planul de salvare al Guvernului
Companiile aeriene româneşti, la un pas de dezastru. Planul de salvare al Guvernului

Statul român vrea să le acorde peste 120 de milioane de euro celor două companii aeriene românești, Tarom și Blue Air, ca să le ajute să supraviețuiască în această perioadă dificilă.

Interviu cu ministrul Transporturilor: ”Situația Tarom și Blue Air este critică.” Cu câți bani le salvează statul
Interviu cu ministrul Transporturilor: ”Situația Tarom și Blue Air este critică.” Cu câți bani le salvează statul

Situația financiară a celor două companii aeriene românești – Tarom și Blue Air - este critică și fără ajutoarele pe care statul le pregătește mai pot funcționa căteva săptămâni, maximum o lună, spune ministrul Transporturilor.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.