Şedinţă de Guvern. S-au decis restricţiile ce vor putea fi luate în timpul stării de alertă

Ultima actualizare: 29-07-2020 21:57

Ședința de Guvern în care s-au analizat propunerile CNSU privind impunerea unor restricții de la data de 1 august a avut loc miercuri la ora 19:00.

Guvernul a analizat propunerea făcută de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind interzicerea programului la terase în intervalul orar 23:00 – 6:00 sub aspectul extinderii la nivel naţional, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Principalele declarații făcute după ședința de Guvern

 

În urma ședinței de Guvern de miercuri a avut loc o conferință de presă la care au participat Ionel Dancă, Violeta Alexandru și Raed Arafat.

Documentul cu toate măsurile adoptate poate fi descărcat de la finalul articolului.

Declarațiile făcute de Raed Arafat

 

- Măsuri: Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere masca și gura, e obligatorie pentru persoanele care au împlinit 5 ani în locuri publice deschise precum terase, faleze, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite la nivel județean. Spațiile și intervalele orare se stabilesc cu ajutorul DSP.

- Persoanele responsabile de spațiul respectiv trebuie să afișeze la loc vizibil un mesaj privind obligativitatea purtării măștii.

- A doua propunere acceptată - operatorii economici precum terase, cluburi, baruri au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul stabilit la nivel național sau a comitetului județean pentru situații de urgență. Măsura se va lua în zone în care numărul infectărilor este ridicat. Operatorii trebuie să limiteze numărul de clienți la numărul de scaune. Aceleași măsuri se impun și în cazul operatorilor de jocuri de noroc

- Decizia privind orarul va fi luată la nivel de comitet național, dar doar în județele în care sunt necesare măsuri de limitare a contactului.

- Zonele în care se vor aplica măsurile privind orarul de lucru vor fi luate cel mai probabil joi.

Declarațiile făcute de Violeta Alexandru

 

- În Ședința de Guvern am propus dublarea alocațiilor pentru copii, printr-un calendar etapizat.

- Prima mărire va avea loc în luna septembrie. 185 de lei pentru copii între 2 și 18 ani. Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, care au dizabilități, vor primi 369 de lei.

- Următoarele etape vor fi câte două pentru 2021, 20% în februarie (aferent lunii ianuarie) și 20% la 1 august (aferent lunii iulie). La fel va fi și în anul 2022.

- Astfel, la 1 iulie 2022 vom avea o dublare a alocațiilor. Astfel, vom avea o creştere de 300 de lei pentru copiii de 2-18 ani şi 600 de lei pentru copiii de 0-2 ani.

- În acest an, estimarea făcută este de 500 de milioane de lei, în 2021 de 3 miliarde de lei. În 2022 vom ajunge la 14 miliarde de lei pentru plata alocațiilor din România.

Declarațiile pot fi urmărite AICI

 

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern

 

- Ieri am avut reuniunea CNSU și am formulat câteva propuneri pentru Guvern. Cele mai importante: posibilitatea de limitare a programului teraselor pentru acele localități în care există un nivel ridicat de răspândire a virusului.

- CNSU dorește limitarea clienților de la terase la numărul de locuri disponibile pe scaune. Multe terase sunt cluburi mascate, iar riscul epidemiologic e ridicat. 

- Obligativitatea portului măștii și în aer liber, în anumite spații, în anumite intervale orare. Practic, noi vom împuternicii județele să decidă această măsură pentru locuri aglomerate, în care nu se asigură distanțarea socială: piețe aglomerate, unde se formează cozi, faleze (de exemplu, faleza Galați, sâmbătă- duminică între orele 19-22), târguri, festivități, pe peroanele gărilor, în stații de așteptare a mijloacelor de transport

- Noi vom permite luarea acestor măsuri de fiecare județ în parte, la sugestia DSP.

Propunerile CNSU pentru combaterea infectării cu Covid-19

 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, marţi, Hotărârea 37 prin care propune ca programul teraselor şi al sălilor de jocuri de noroc să fie interzis în intervalul orar 23:00 - 06:00.

De asemenea, printre restricțiile sugerate se numără și obligativitatea portului măştii şi în aer liber, acolo unde este imposibil să se evite aglomeraţia şi interacţiunea foarte apropiată între oameni.

Lista completă a noilor restricții ce ar putea fi impuse de la 1 august poate fi consultată AICI.

Premierul a subliniat că portul măştii reprezintă „un mijloc de a reduce la maximum posibil riscul de răspândire” a noului coronavirus.

În privinţa distanţării fizice pe plajă, Orban a menţionat că excepţia ar trebui să rămână "doar pentru familii în care sunt părinţii cu copiii sau bunicii cu copiii".

În ședința de Guvern s-ar putea decide mărirea alocațiilor

 

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că alocaţiile vor creşte de la 1 august cu un procent cuprins între 15% şi 20%.

„Este puţin mai mult de 15%. Alocaţiile nu se pot dubla. Această lege a trecut prin Parlament fără sursă de finanţare, la fel ca legea cu pensiile. Noi nu am atacat la CCR dublarea alocaţiilor, noi am atacat decizia Parlamentului de a spune că nu putem proroga. CCR a spus că Parlamentul poate să decidă să nu proroge o lege. Vom creşte alocaţiile, vom anunţa în şedinţa de Guvern în câteva zile. PNL a dublat alocaţiile acum un an şi am fi vrut şi acum să putem să dublăm alocaţiile. Nu este o problemă că nu dorim. În acelaşi timp, suntem într-un context dificil, un context global economic îngrozitor. Dorim să le dublăm, dar vom avea o creştere la 1 august, vom avea una substanţială la 1 ianuarie şi încă una anul viitor”, a spus ministrul, conform News.ro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO