Alocațiile vor crește de două ori pe an, până în 2022. Câți bani se dau de la 1 septembrie
Guvernul a anunțat că va mări alocațiile de luna viitoare, iar banii vor ajunge în conturi în septembrie.
În loc de o dublare, în prima fază alocațiile se vor mări cu 20%, apoi, treptat, până în 2022, ar urma să se ajungă la o dublare.
Proiectul de ordonanță de urgență a fost prezentat aseară în ședința de guvern.
La opt luni de la votul din Parlament, după o amânare a Guvernului și o decizie a Curții Constituționale în favoarea dublării, Guvernul anunță un prim pas: o majorare cu 20% a alocațiilor din august, iar banii vor ajunge în conturi în septembrie.
Cât vor fi alocațiile de la 1 septembrie
Așadar, de la 1 septembrie, pentru copiii de până în doi ani, părinții ar trebui să primească 369 de lei, în loc de 300 cât primesc acum. Ceilalți, de peste 2 ani, vor primi 185 de lei.
Ministrul Muncii promite că această creștere va continua de două ori pe an, până când, în 2022, suma va fi dublă față de acum.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: "Următoarele creșteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie și 1 iulie, cu câte 20%, și la fel în 2022."
Ludovic Orban, premierul României: "Practic, alocația dublată va fi la data de 1 iulie 2022. Am văzut prognozele și putem avea resursele în ritmul de creștere a alocațiilor"
Reprezentanții asociațiilor care luptă pentru drepturile părinților și ale copiilor se declară dezamăgiți.
Eugen Ilea, preşedintele organizaţiei din Bucureşti a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: "Este un praf aruncat în ochii părinților pentru că această creștere de 20% nu respectă legea."
Conform legii votate în Parlament în decembrie, alocațiile ar fi trebuit dublate de la 1 ianuarie. Guvernul a amânat măsura pe motiv că nu sunt bani la bugetul de stat.
Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD: ”Să vină Ordonanța, s-o dea, să-și asume ceva odată! Nu-și asumă absolut nimic acest Guvern.”
Impact bugetar de 14 miliarde de lei până în 2022
Este vorba despre un impact bugetar imens, de 14 miliarde de lei până în anul 2022.
Klaus Iohannis, președintele României: "Ne găsim într-o situație foarte complicată. Ne dorim sincer să creștem și alocațiile și pensiile. De la dorință sinceră la putință e o cale mai lungă. Veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ."
Proiectul creșterii alocațiilor a fost dezbătut în prima lectură. Urmează ca Ordonanța de Urgență să fie adoptată în următoarea ședință de Guvern.