Cazul unei morti suspecte, redeschis dupa 11 ani dupa o decizie CEDO. Circumstantele misterioase in care a decedat Narcisa

Dată publicare: 07-07-2016 16:29
Dată actualizare: 10-07-2016 07:32


De 11 ani, un tata din Harlau, judetul Iasi, se lupta in instanta sa afle cum i-a murit fata care a fost gasita moarta in casa, la varsta de 17 ani.

Desi initial anchetatorii au deschis un dosar de moarte suspecta, ulterior au tras concluzia ca a fost o sinucidere. Dar familia, convinsa ca adolescenta nu ar fi fost capabila sa-si ia viata fara niciun motiv, a contestat verdictul si a mers, din proces in proces, pana la CEDO. Acum, in sfarsit, cazul se va redeschide, intrucat avocatii au demonstrat punct cu punct erorile facute de criminalisti.

Tatal copilei inca are puterea sa isi aminteasca fiecare detaliu din ziua in care si-a gasit fiica fara suflare, in balcon. Narcisa avea 17 ani, iar dupa divortul parintilor, a ramas in grija tatalui.

In iulie 2005, adolescenta a fost gasita fara viata in balconul apartamentului. Tatal ei a negat din prima clipa ipoteza sinuciderii si spune ca a fost surprins de superficialitatea anchetatorilor.

Mihai Plesa, tatal fetei: "S-au rezumat la cateva poze, dupa care, foarte simplu, 'puteti sa va pregatiti pentru inhumare'. Cand au dezbracat-o, avea echimoze, zgarieturi pe corp."

Primele suspiciuni s-au indreptat catre un tanar din oras.

Mihai Plesa, tatal fetei: "Chiar o fata a declarat ca i-ar fi pus cutitul la gat sa o violeze si i-ar fi spus: 'Vrei sa patesti ca Nascisa Plesa?'"

In instanta insa, aceste declaratii nu au schimbat nimic. Au urmat ani de procese, marturii, audieri si aceeasi concluzie: sinucidere.

Mihai Plesa, tatal victimei: "Sunt constient si la ora actuala ca fata nu s-a sinucis. Pentru mine era sfant sa sigileze apartamentul si sa cheme medicina legala. Eu, care am crescut-o de la doi ani, am fost suspect."

Tatal si-a pus ultima speranta in CEDO si, in sfarsit, acum a primit si un raspuns favorabil: dupa 11 ani se redeschide cazul.

Vecinii de scara isi amintesc ziua in care au vazut-o ultima data pe Narcisa: niste prietene ar fi urcat-o pana in apartament, intr-o patura, iar fata parea inconstienta.

Elena Chedica, vecina de scara cu victima: "Am vazut-o cand a adus-o. Era invelita intr-o patura."

Avocata familiei sustine ca s-au facut erori grave in investigatie.

Mihaela Fluturel, avocata familiei victimei: "Singura solutie a fost demersul CEDO. Sunt aspecte care nu conduceau spre o sinucidere. Noi am atras atentia instantei ca sunt erori in ancheta."

Urmarirea penala va fi redeschisa imediat dupa motivarea instantei, iar familia nu isi va gasi linistea pana nu va afla tot adevarul.


VIDEO PROTVPLUS.RO