Câți bani câștigă românii care vând bălegar pe internet
Preocuparea pentru o alimentaţie sănătoasă şi cererea tot mai mare de legume şi fructe bio au făcut să se dezvolte şi afacerile cu îngrăşăminte naturale.
Gunoiul de grajd, sau simplu spus bălegarul, pe care ţăranii îl împrăştiau în trecut pe câmpuri ca să aibă recolte bogate se foloseşte şi acum, ba chiar se vinde şi pe internet.
Un fermier din Gorj îl transformă în bio-compost cu ajutorul râmelor. Îngrăşământul rezultat conţine toate elementele nutritive atât de necesare plantelor.
Bărbatul a investit 1.500 de euro în două familii de râme pe care le-a adus tocmai din Statele Unite, ca să transforme bălegarul în biocompost. Durează cel puţin un an pentru ca gunoiul de la animale să devină îngrăşământ.
Daniel Pasăre, fermier: "Prin fermentare cu râme îşi schimbă proprietăţile şi chiar i se dubleză puterea de concentrare - practic râmele ajută în dezvoltarea mineralelor, microorganismelor şi pH-ului din sol."
Fermierul este la prima producţie, dar a împărţit deja câteva kilograme de îngrăşământ unor fermieri ca să îl testeze. Rezultatele au fost uimitoare.
Mariana Medrega, cultivatoare de roşii: "În anii trecuţi aveam roşii la o juma de kil, 750 de grame, anul acesta am reuşit şi roşia a ajuns la 1.200, au şi alt gust."
Biocompostul se vinde cu 2 lei kilogramul.
Isidora Radulov, prorector USAMVB Timişoara: "Conţine toate elementele nutritive necesare plantelor, în forme direct asimilabile de către acestea, în forme foarte uşor solubile, ceea ce face să fie preluat rapid de către plante. Este un îngrăşământ complex,nu are niciun fel de restricţii, nici de sol, nici de plantă. Determină o creştere nu neapărat mai intensivă, dar corespunzătoare a plantelor."
În ceea ce privește banalul bălegar, în trecut fermierii reuşeau să vândă surplusul direct din bătătură, ca îngrăşământ natural. Acum fac oferte pe internet sau, ca să aibă grajdurile curate, îl oferă gratuit celor care vin să îl ridice. Pe site-urile de anunţuri, preţul este, în medie, 100 de lei metrul cub.
Marioara Băbu, fermier: "Lumea nu mai vrea, am făcut anunţuri şi pe internet şi peste tot, din gură în gura la toată lumea."
Feroviana Anghel, crescător animale: "Strângem pe iarnă cam două remorci bune de tractor ste un sac de îngrăşăminte, o căruţă de bălegar. Bălegarul de porc este foarte indicat în special în grădina de zarzavat sau la cartofi."
Direct din gospodărie, căruţa de bălegar costă 120 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: legume, fructe, ingrasamant, bio, balegar, rame,
Dată publicare:
24-02-2020 14:44